Σε επανεξέταση της διαδικασίας αξιοποίησης της ΕΥΑΘ θα προχωρήσει το ΤΑΙΠΕΔ, κατόπιν της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για την ΕΥΔΑΠ και λαμβανομένων υπ’ όψιν των αντιδράσεων της τοπικής κοινωνίας.
«Η απόφαση του ΣτΕ σχετικά με την ΕΥΔΑΠ δημιουργεί ένα νέο δεδομένο στο θέμα της αποκρατικοποίησης των εταιριών υδάτων. Το ΤΑΙΠΕΔ, σεβόμενο τους...
«Η απόφαση του ΣτΕ σχετικά με την ΕΥΔΑΠ δημιουργεί ένα νέο δεδομένο στο θέμα της αποκρατικοποίησης των εταιριών υδάτων. Το ΤΑΙΠΕΔ, σεβόμενο τους...
νομικούς θεσμούς, αλλά και τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας, θα προχωρήσει στο αμέσως επόμενο διάστημα σε επανεξέταση της διαδικασίας αξιοποίησης της ΕΥΑΘ και θα ανακοινώσει τις σχετικές αποφάσεις του», αναφέρει το ΤΑΙΠΕΔ σε απόφασή του, που διαβάστηκε με την ευκαιρία της γενικής συνέλευσης της ΕΥΑΘ.
Το ΤΑΙΠΕΔ επισημαίνει επίσης ότι ρόλος του είναι «να αξιοποιεί στοιχεία της περιουσίας του Δημοσίου με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, άρα και το συμφέρον των πολιτών, ενώ παράλληλα οφείλει να διασφαλίζει τη νομιμότητα, αποτελεσματικότητα και αξιοπιστία του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων».
Υπενθυμίζεται ότι ενδιαφέρον για το 51% της ΕΥΑΘ είχε εκφράσει η γαλλική εταιρεία Suez Environment, η οποία μάλιστα είχε προαναγγείλει επενδύσεις σε υποδομές, της τάξης των 25-50 εκατ. ευρώ ετησίως, οι οποίες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μέχρι και 2000-4000 θέσεις εργασίας στην τοπική οικονομία σε μια πενταετία, αν περιερχόταν σε αυτή το πλειοψηφικό πακέτο της εταιρείας.
Συγκεκριμένα, η εταιρεία, που διεκδικούσε το 51% σε κοινοπραξία με τον Άκτωρα, θα έπρεπε στην επόμενη πενταετία να χρηματοδοτήσει επενδύσεις σε υποδομές, οι οποίες δεν θα ανήκουν σε αυτή, αλλά στην ΕΥΑΘ Παγίων.
«Η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ για την ΕΥΔΑΠ δημιουργεί μια νέα κατάσταση. Το δεδομένο αυτό είναι αδύνατο να το αγνοήσει το ΤΑΙΠΕΔ για την περίπτωση της ΕΥΑΘ» δηλώνει στο «Βήμα» ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ κ. Ντίνος Μανιατόπουλος, επιβεβαιώνοντας εμμέσως πλην σαφώς τις πληροφορίες ότι το προηγούμενο που δημιουργήθηκε για την ΕΥΔΑΠ κρίνεται αυτή τη στιγμή ακαταμάχητο και για την περίπτωση της ΕΥΑΘ.
Το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει σήμερα το 74,017% της ΕΥΑΘ.
Ως πριν από λίγες ημέρες κατείχε και το 61,33% της ΕΥΔΑΠ με σκοπό την πώληση εταιρείας το 2015. Ωστόσο οι τίτλοι τέλους για την αποκρατικοποίηση έπεσαν (πριν καν αρχίσει) την περασμένη εβδομάδα. Ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ στο χρηματιστήριο γνωστοποιούσε την ακύρωση της μεταβίβασης του 34% της ΕΥΔΑΠ από το Δημόσιο στο ΤΑΙΠΕΔ. Ετσι στο ΤΑΙΠΕΔ απέμεινε ποσοστό μόλις 27,3%...
Το ΣτΕ σημειώνει ότι η μετατροπή της ΕΥΔΑΠ σε ιδιωτική επιχείρηση προσκρούει σε άρθρα του Συντάγματος που επιβάλλουν τη μέριμνα του κράτους για την υγεία των πολιτών και κατοχυρώνουν το δικαίωμα στην προστασία της. «Η κατ' ουσίαν μετατροπή της δημόσιας επιχειρήσεως σε ιδιωτική, που λειτουργεί με γνώμονα το κέρδος, καθιστά αβέβαιη τη συνέχεια της εκ μέρους της παροχής προσιτών υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και δη υψηλής ποιότητας, η οποία δεν εξασφαλίζεται πλήρως με την κρατική εποπτεία» τονίζουν οι δικαστές.
Με βάση τα νέα δεδομένα, όλα δείχνουν ότι το ΤΑΙΠΕΔ θα υποχρεωθεί να επιστρέψει πίσω στο Δημόσιο και ένα ποσοστό άνω του 50% από το 74,017% των μετοχών της ΕΥΑΘ που πέρασαν σε αυτό. Πρόκειται επομένως για αντιστροφή της μεταβίβασης και αναστολή της πώλησης καθώς το Ταμείο είχε ήδη δρομολογήσει τον διαγωνισμό για το 67% των μετοχών της ΕΥΑΘ, ενώ είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον από ελληνικούς και ξένους ομίλους.
Σε περίπτωση που το ΤΑΙΠΕΔ επιστρέψει το 50% συν μια μετοχή πίσω στο Δημόσιο (που είναι και το πιο πιθανό σενάριο αυτή τη στιγμή) το Ταμείο έχει στη συνέχεια τρεις επιλογές:
1. Την εκχώρηση μειοψηφικής συμμετοχής. Να πουλήσει δηλαδή ποσοστό ως 24% σε «στρατηγικό επενδυτή» μεταβιβάζοντας και το μάνατζμεντ. Σε αυτή την περίπτωση ο στρατηγικός επενδυτής θα αναλάβει και τη διοίκηση της επιχείρησης αλλά το Ελληνικό Δημόσιο θα διατηρεί τον έλεγχο.
2. Τη διάθεση μετοχών (πάλι ως 24%) μέσω Χρηματιστηρίου διατηρώντας το Δημόσιο το μάνατζμεντ.
3. Να επιστρέψει το ΤΑΙΠΕΔ ολόκληρο το ποσοστό του στο Δημόσιο ακυρώνοντας όχι απλώς το σχέδιο πώλησης αλλά και αυτό της εισόδου ιδιώτη επενδυτή.
Πηγή: vima.gr, naftemporiki.gr μέσω ΓΡΕΚΙ
Από ThePressProject
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου