Πανό ΕΠΑΜ Αχαρνών - Καματερού

Παρασκευή 3 Ιουλίου 2015

Τώρα ξεκαθαρίζουν οι γραμμές



του Όθωνα Κουμαρέλλα

Πολλοί από τους ευρωλάγνους υποστηρικτές του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα της Κυριακής κατηγορούν τον Τσίπρα και τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΑΝΕΛ, ότι είχαν κρυφή ατζέντα για επιστροφή της χώρας στη δραχμή.

Κάθε άλλο. Επειδή αν αυτός ήταν ο σκοπός του Τσίπρα και των κομμάτων της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας θα είχαν προετοιμάσει το έδαφος και θα είχαν επεξεργαστεί σχέδιο για ομαλή μετάβαση και φυσικά προς όφελός τους πολιτικά. Τέτοιο σχέδιο ουδέποτε υπήρξε (επειδή εμείς τουλάχιστον που έχουμε τέτοιο σχέδιο, θα το είχαμε αντιληφθεί εδώ και καιρό, διότι δεν θα μπορούσε να ήταν κάτι πολύ διαφορετικό από το δικό μας και οι κινήσεις που θα έπρεπε να είχαν προηγηθεί είναι συγκεκριμένες).

Από την άλλη, ο χλιαρός τρόπος που υπερασπίζεται το ΟΧΙ δείχνει ότι μάλλον προσπαθεί να “δραπετεύσει” με ένα αποτέλεσμα υπέρ του ΝΑΙ έστω και οριακό. Παράδειγμα που αποτελεί σαφή ένδειξη για τις προθέσεις της κυβέρνησης είναι, ότι έκλεισε τις τράπεζες που μόνο πανικό θα μπορούσε να δημιουργήσει στους πολίτες και να τους εξαναγκάσει έτσι να στραφούν προς το ΝΑΙ. 

Δεν είναι αλήθεια ότι το κλείσιμο των τραπεζών επιβλήθηκε από τους δανειστές. Η κυβέρνηση θα μπορούσε να είχε αρνηθεί, εφαρμόζοντας δικό της σχέδιο προστασίας των πολιτών, αλλά και του εγχώριου τραπεζικού συστήματος από ένα bank run. Διότι, πολύ απλά αν φοβόταν ένα bank run, θα μπορούσε να επιβάλει έλεγχο στην εξαγωγή κεφαλαίων από τη χώρα, καθώς και περιορισμό στις αναλήψεις μετρητών, αλλά κρατώντας τις τράπεζες ανοικτές για όλες τις υπόλοιπες συναλλαγές και πληρώνοντας στο ακέραιο τις συντάξεις. Εξ άλλου για τις συντάξεις υπήρχε αρκετό χρήμα σε μετρητά, ενώ ο Ντράγκι και παρά την εκπνοή της παράτασης του “προγράμματος” και την μη πληρωμή του ΔΝΤ δεν έκλεισε εντελώς τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης μέσω του ELA. Τώρα πότε άραγε θα ανοίξουν ξανά οι τράπεζες, ειδικά αν υπερψηφιστεί το ΝΑΙ; Ή μήπως οι υποστηρικτές του ΝΑΙ πιστεύουν ότι θα αποφύγουν το bail in, δηλαδή το κούρεμα καταθέσεων σε αυτή την περίπτωση; Ποιος θα σταματήσει ποιον, όταν θα έχουν δώσει την πλήρη συγκατάθεσή τους για τα πάντα;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

UA-49932466-1