Πανό ΕΠΑΜ Αχαρνών - Καματερού

Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Ο άνθρωπος δεν είναι «πόρος», κ. Βαρουφάκη

του Γιώργου Χαλιμούρδα

Είτε το θέλουμε είτε όχι, τα πρώτα δείγματα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είναι γεγονός, είναι ξεκάθαρα και δεν χωρούν αμφισβήτηση… αρκεί να μην είσαι τυφλός, να μη φοράς ροζουλί γυαλιά, να το λέει η ψυχή σου, να υπάρχει φιλότιμο και πάνω από όλα να σκέφτεσαι με το μυαλό σου, να έχεις καθαρό και ανοιχτό μυαλό. Γιατί όπως και να το δούμε, για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει καμία επανάσταση, δεν υπάρχει κανένα κούρεμα, δεν υπάρχει λογιστικός έλεγχος του χρέους, δεν υπάρχει κανένα προμελετημένο έγκλημα κατά του ελληνικού λαού, δεν υπάρχει καμία συνενοχή του εγχώριου και διεθνούς κυκλώματος τοκογλυφίας με προεξέχουσα τη Γερμανική ηγεσία και την ΕΚΤ, το ΔΝΤ και την Ευρωζώνη που απομυζά το αίμα του ελληνικού λαού μέρα με τη μέρα, για τον ΣΥΡΙΖΑ αδέρφια δεν υπάρχει καμιά φασιστική ολοκληρωτική λογική που διέπει την Ευρωζώνη και την Ε.Ε.. «Εξάλλου μας αγαπάνε οι Γερμανοί. Σαν φίλοι ήρθανε» [1].

Αυτά μας λένε τα μαίηλ. Βεεέβαια τα μαίηλ…

Τα μαίηλ που μπήκαν στη ζωή μας. Στη ζωή της γιαγιάς στο χωριό, του εργάτη, του μικροεπιχειρηματία, του αγρότη, του ανέργου, του νέου. Τα μαίηλ της Τρόικας (των «θεσμών» πλέον), το μαίηλ του Χαρδούβελη, …το μαίηλ του Βαρουφάκη. Κι ας μας λέγανε μέχρι προχθές «εμείς δε θα κυβερνάμε με μαίηλ»… Τα μαίηλ που αποφασίζουνε για τη ζωή μας, για τη ζωή των παιδιών μας, το μέλλον και την...
προοπτική αυτού του τόπου, της Πατρίδας μας, μιας ρημαγμένης Πατρίδας που προδίδεται συνεχώς από τη χαραυγή της γέννησής της, από μια Πέμπτη φάλαγγα που είναι ριζωμένη τόσο βαθιά που δε λέει να ξεκουμπιστεί και να μας αφήσει ήσυχους να δουλέψουμε, να παραγάγουμε ώστε να μεγαλουργήσει επιτέλους αυτός ο τόπος.

Και επειδή όταν καίγεσαι στο χυλό φυσάς και το γιαούρτι, και πάθαμε τόσα τα τελευταία χρόνια, πρέπει να προσέχουμε. Γι’ αυτό θα ήθελα να παρακαλέσω να διαβάσετε την απόφαση του Γιούρογκρουπ λέξη προς λέξη, ή μια ολοκληρωμένη, εμπεριστατωμένη ανάλυση [2] γι’ αυτή, όπως επίσης και το περίφημο μαίηλ του Βαρουφάκη με τα μέτρα που την υλοποιούν [3]. Μην ακούτε ότι σας λένε διαβάστε μόνοι σας, έστω και αν διαφωνήσετε. Αν διαβάσετε προσεκτικά θα δείτε ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα, ή μάλλον όλα αλλάζουν για να μείνουν… ακριβώς τα ίδια και χειρότερα θα έλεγα. Το λέω αυτό γιατί παρατηρώ ότι δεν έχει γίνει κατανοητό από πολύ κόσμο, που ζει στη νιρβάνα της Συριζειάδας και της Baroufuckiadas ακόμα, τι έχει παιχτεί, τι έχει αποφασιστεί τις τελευταίες μέρες. Αν καταλάβετε τι υπογράψανε σε σχέση με αυτά που είχαν υποσχεθεί προεκλογικά, το λιγότερο θα απογοητευτείτε, κάτι το οποίο δεν θα αργήσει να φανεί καθολικά. Ξανά θέλω να σας επιστήσω την προσοχή στην πλήρη αποδοχή από τα ΜΜΕ της απόφασης του Γιούρογκρουπ με πανηγυρισμούς όπως και την εν γένει αντιμετώπιση στον ΣΥΡΙΖΑ. ΦΟΒΟΥ ΔΑΝΑΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΔΩΡΑ ΦΕΡΟΝΤΑΣ.

Κατά τη γνώμη μου το πνεύμα που διακατέχει το μαίηλ Βαρουφάκη είναι η ίδια τιμωρητική λογική του Ελληνικού λαού.  ΕΣΕΙΣ φταίτε, ΕΣΕΙΣ πρέπει να πληρώσετε, ΕΣΕΙΣ πρέπει να αλλάξετε, να αλλάξει η κοινωνία σας ρεμάλια, αγύρτες, τεμπέληδες, να αλλάξει η οικονομία σας προς το Ιδιωτικόν γιατί δεν… παράγετε, … δεν είστε ανταγωνιστικοί. Και θα τα αποδεχτείτε όλα αυτά γιατί κυριαρχεί ΤΟ ΔΟΓΜΑ ΠΑΓΚΑΛΟΥ κυριαρχεί για άλλη μια φορά, ο ΓΚΑΙΜΠΕΛΣ της σύγχρονης εποχής. Γιατί αυτός ο κερατάς έβαλε το σαράκι στον ελληνικό λαό και αυτός τσίμπησε. Πρέπει να αλλάξεις. Να αποκτήσεις τη φιλοσοφία των αγορών, της ζούγκλας, της αρένας, πρέπει να αλλάξεις, να αποδεχτείς τη φιλοσοφία της τρόικας, της Μέρκελ, του ΔΝΤ, του ΟΟΣΑ, δηλαδή όλα ιδιωτικά και όποιος αντέξει, όποιος επιβιώσει. Το ίδιο δόγμα, την ίδια λογική αποδέχεται πλήρως και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με τις πρώτες πολιτικές της αποφάσεις.

Το μαίηλ Βαρουφάκη μας το λέει ορθά κοφτά [4] ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα φροντίσει να διαφυλάξει «την παροχή βασικών δημοσίων αγαθών και υπηρεσιών από τις ιδιωτικοποιημένες επιχειρήσεις / τομείς, με βάση και τους εθνικούς στόχους πολιτικής και την εφαρμογή της νομοθεσίας της Ε.Ε.». Μπορούμε να πούμε πάρα πολλά για τα υπόλοιπα που λέει στο μαίηλ, για τις συλλογικές συμβάσεις που δεν θα θεσμοθετηθούν, για την κάρτα του πολίτη (το απόγειο του κοινωνικού ρατσισμού), για τα κουπόνια σίτισης για τη συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων, για τα εργασιακά, για τον κώδικα πολιτικής δικονομίας, για τη συνέχιση των αποκρατικοποιήσεων, για την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, για την κατάργηση των εξαιρέσεων στο ΦΠΑ, για το τέλος στις πρόωρες συντάξεις, για την αναπροσαρμογή των μισθών του δημοσίου, για το ψαλίδι στις φοροαπαλλαγές, για την άρση των περιορισμών στα κλειστά επαγγέλματα, για την ευθυγράμμιση της αγοράς ενέργειας με τη νομοθεσία της Ε.Ε., αλλά ήδη αυτά έχουν αναλυθεί εκτενώς [3].

Επειδή όμως ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες, το σημείο του μαίηλ Βαρουφάκη που μου χτύπησε κόκκινο είναι αυτό που αναφέρει τα περί «μεγιστοποίησης της κινητικότητας ανθρώπινων και άλλων πόρων» (maximisingmobility of human and otherresources). Πέρα από το ορθό ή μη της μετάφρασης όπως τελικά αποδόθηκε, καθώς μπλέξαμε στη μετάφραση [5], το πνεύμα που περνά ο ποιητής είναι ξεκάθαρο και προκαλεί αλγεινή εντύπωση. Ταύτιση των ανθρώπων με τους πόρους (human and other resources). Αλήθεια κε Βαρουφάκη ο εκσυγχρονισμός των επιδομάτων, όπως λέτε στο μαίηλ σας, στους ΑΜΕΑ θα γίνει με όρους ανθρώπινων πόρων; Των ανέργων; Διαχείριση ανθρώπινων πόρων έκαναν στο Άουσβιτς κύριε Βαρουφάκη; Είμαστε ανθρώπινοι πόροι αδέρφια; Είμαστε απλά νούμερα σε μια λίστα κέρδους, φθοράς, κατανάλωσης ή θανάτου; Κατά τη Βαρουφάκεια αντίληψη μάλλον ΝΑΙ. Αυτή είναι μια φασιστική αντίληψη που αναπαράγεται στις σύγχρονες οικονομικές σχολές και μας έρχεται όχι μόνο από την Εσπερία αλλά κατευθείαν από το ΘΕΙΟ ΣΑΜ του God Bless America. Προέρχεται εξ Αμερικής βλέπετε ο Βαρουφάκης, έχει αμερικάνικη παιδεία, αμερικάνικη λογική. Μας μιλά για έξυπνες (smart) λύσεις, έξυπνες λογικές. Λογικές που καταβαραθρώνουν τις κατακτήσεις της ανθρώπινης κοινωνίας, τα ιδανικά και τις πανάρχαιες ηθικές αξίες. Ο άνθρωπος είναι κοινωνικό και πολιτικό ον, δεν είναι ζώο, δεν είναι αριθμός, πόσο μάλλον δεν είναι πόρος. Εν έτει 2015 κάτι τέτοιο θέλουμε, κάτι τέτοιο ονειρευτήκαμε, κάτι τέτοιο θα αφήσουμε παρακαταθήκη στα παιδιά μας; 

Και για όσους μας λένε ότι εκβιάστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ από τους Ευρωπαίους και δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς, θα τους πούμε: να μην κορόιδευαν τον ελληνικό λαό προεκλογικά τάζοντάς του ότι θα τα αλλάξουν όλα μέσα στο ευρώ λες και δεν το ξέρανε ότι δεν γίνεται αυτό. Δεν μπορεί να λέγεσαι αριστερός, να επικαλείσαι την αριστερή ηθική και να κοροϊδεύεις τον κόσμο να σε ψηφίσει. Σε τι διαφέρεις εσύ από τους προδότες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ; Απολύτως σε τίποτα. Αυτό αποδεικνύεται.

Είτε το θέλουμε είτε όχι αυτό που φαίνεται ξεκάθαρα σε όσους έχουν ανοιχτό μυαλό, είναι ότι η εθνοκάθαρση συνεχίζεται. Το ξεπούλημα της χώρας επίσης. Δεν θα τους σταματήσει κανείς αν δεν το κάνουμε εμείς αδέρφια. Ο ελληνικός λαός. Ο πολύπαθος ελληνικός λαός.

Όποιος συναισθάνεται και έχει συνείδηση του τι συμβαίνει ή το πού οδηγούμαστε οφείλει να βγει μπροστά, να αφυπνίσει τον Ελληνικό λαό που βάλλεται πανταχόθεν από το φασιστικό σκυλολόι των ΜΜΕ. Οφείλει να βγει μπροστά και να παλέψει σε μια γραμμή μετώπου απέναντι σε αυτή την Ευρωζώνη που λιώνει λαούς ολάκερους, απέναντι σε μια Ευρωπαϊκή Ένωση της ολιγαρχίας των τραπεζών και του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου, απέναντι στον ολοκληρωτισμό της Νέας μεταμοντέρνας εποχής.

Και θα δείτε αδέρφια, ότι όλα μπορεί να μας τα πάρουν, να κάψουν αυτή τη χώρα, να ξεριζώσουν ότι ακόμα υπάρχει όρθιο. Ένα μόνο δεν πρόκειται να ξεριζώσουν. Την ψυχή της Ελλάδας. [1]

Αναφορές

[1] Οι παλιοί και λάτρες του ελληνικού κινηματογράφου θα θυμούνται τη φράση «Μας αγαπάνε οι Γερμανοί, σαν «φίλοι» ήρθανε», που στοίχειωσε τον ηθοποιό Αρτέμη Μάτσα, από την ταινία «Η χαραυγή της νίκης (1971)». Όσοι νέοι την έχουν ακούσει δεν ξέρουν καν πώς προέκυψε. Κανείς όμως δε θυμάται την απάντηση του Παπά του Κρητικού χωριού, πριν πέσει το καυτό μολύβι πάνω του: «Πες στους φίλους σου πολλές φορές την κάψανε την Κρήτη, πολλές φορές θρηνήσαμε πάνω στις στάχτες κι άλλες τόσες μαζέψαμε από χάμω νεκρά τα παλικάρια της, μα κάθε φορά τη κτίζουμε πιο όμορφη, πιο δυνατή και πιο μεγάλη, κι αν κάψουνε ακόμα και την τελευταία πέτρα πάνω σε αυτή τη γη, ένα μόνο δεν μπορεί να ξεριζώσουνε, την ψυχή της Κρήτης.»

(iskra.gr)
[5] Άρθρο: «Αγαπητέ κ. Πρωθυπουργέ», Διονύσης Τσακνής

Από ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑ Ε.ΠΑ.Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

UA-49932466-1