Τώρα που είδαμε τι σημαίνει διαπραγμάτευση με καρχαρίες ας κάνουμε μια καλόπιστη κριτική. Αλέξη, είχαμε πει πως δεν γίνονταν ΕΕ χωρίς μνημόνιο. Σαν να θες να ζεις χωρίς να τρως, είναι κάπως δύσκολο. Τα προβλήματα σου είναι δυο τα οποία εκμεταλλεύτηκαν οι τοκογλύφοι, όπως αναμένονταν:
Το πρώτο δεσμεύτηκες στον κόσμο προεκλογικά πως δε θα έφευγες από την παγίδα, δεν είπες δηλαδή την αλήθεια. Ότι ΕΕ σημαίνει κυβερνά ένα ισχυρό κράτος και τα άλλα απλά εξυπηρετούν τα συμφέροντά του. Που σημαίνει πως αν ήθελες λύση, έπρεπε να προετοιμαστείς για έξοδο και να το πεις στους ...
ψηφοφόρους. Φυσικά θα ορμούσαν να σε φάνε αλλά αυτό θα γίνει και τώρα. Τώρα απλά περιμένουν να σιτέψεις και να ετοιμάσουν τη σάλτα. Να το πω με άλλα λόγια έκανες, διαχείριση όχι άλλη πολιτική.
ψηφοφόρους. Φυσικά θα ορμούσαν να σε φάνε αλλά αυτό θα γίνει και τώρα. Τώρα απλά περιμένουν να σιτέψεις και να ετοιμάσουν τη σάλτα. Να το πω με άλλα λόγια έκανες, διαχείριση όχι άλλη πολιτική.
Απόρροια του πρώτου ήταν η απειλή πως θα στεγνώσεις από ρευστό, θα καταρρεύσουν οι τράπεζες κλπ. Ισχύει, όσο μένεις στο Ευρώ. Ακριβώς γιατί δεν έχεις τη δυνατότητα να εφαρμόζεις δική σου πολιτική, να τυπώσεις δικό σου νόμισμα και να το χρησιμοποιήσεις ανάλογα με τα συμφέροντα σου. Έτσι η εσωτερική υποτίμηση, δηλαδή η μείωση μισθών συντάξεων θα συνεχιστεί, ενώ το χρέος θα αυξάνει και για να πληρωθούν μόνο οι τόκοι, αφού δεν διαγράφετε την αδικία, θα συνεχιστούν τα χαράτσια και το ξεπούλημα. Ήδη πήραν πάνω από 10δις με το "καλημέρα" από το ΤΧΣ. Βοήθειά μας, θα τσούξει.
Το δεύτερο λάθος είναι η αντίληψη που έχεις για τους δανειστές και τον κόσμο. Πιστεύεις ότι ο κόσμος μασάμε κουτόχορτο. Ότι δεν γνωρίζουμε πόσο δύσκολη η ρήξη από τη μια κι ότι θα φοβηθούμε και θα ξαναβγάλουμε τους προηγούμενους. Κάνεις λάθος. Αυτοί που κατέβηκαν στις πλατείες ήταν έτοιμοι να σου πουν προχώρα, φύγε από τη δαγκάνα. Κι είναι κρίμα που θεωρήθηκαν εσκεμμένα από τα ΜΜΕ δικοί σου. Δεν ήταν μεν δεξιοί αλλά εξέφραζαν μια πλειοψηφία. που λέει δεν πάει άλλο, δεν αντέχουμε άλλο άνεργοι, παγωμένοι, χρεωμένοι, φτωχοί. Κι ήταν μεγάλο λάθος που δέχθηκαν επίθεση. Από φόβο ίσως ή από κακή επιλογή πολιτικής δεν τους άκουσες. Το θεώρησες ως ένα "απλό χαρτί διαπραγμάτευσης" με αποτέλεσμα να χάσεις τεράστια ευκαιρία.
Αλλά έκανες λάθος και στο τι θέλουν οι δανειστές. Δεν θέλουν να πετύχουμε ακριβώς για να μας έχουν του χεριού τους. Τι κάνει ο τοκογλύφος όταν δανείζει; Εύχεται να μην μπορεί να πληρώσει χρέος και τόκους ο δανειζόμενος, ώστε να βουτήξει τα φιλέτα της περιουσίας του: Ορυκτά, περιοχές, οργανισμούς κλπ, όταν πρόκειται για κράτος, σπίτια και χωράφια όταν είναι για απλούς ανθρώπους, τα οποία θα του αποδώσουν πολλαπλάσια με τον καιρό. Μόνη περίπτωση να χάσει ο δανειστής, είναι να του πει το θύμα "δεν πληρώνω" και να ξεκινήσει πόλεμος. Στους φτωχούς ανθρώπους δικαστήρια, στα κράτη οικονομικά ή άλλα μέτρα.
Επέλεξες την υποχώρηση για όλα αυτά έτσι τώρα είσαι και εσύ κι εμείς στο έλεος αδίστακτων τυχοδιωκτών με δολοφονικά ένστικτα. Αρκεί να σου θυμίσω, πως πίσω από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη χρηματοδότηση των μισθοφόρων στην Συρία είναι αυτοί που μας δάνεισαν ΗΠΑ (ΔΝΤ) - ΕΕ. Θα μας "διευκολύνουν" όπως "διευκόλυναν" τους Ουκρανούς και τους Άραβες.
Υπάρχει ακόμα ένα θέμα: Η "κάθαρση" για να χρησιμοποιήσω ένα παλιό σύνθημα. Δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος ούτε σε αυτό μια κι αν έβγαινες από την ΕΕ - Ευρώ θα μπορούσες να πεις να τιμωρηθούν όσοι ήταν δοσίλογοι. Τώρα τι θα πεις, αφού κάνεις τα ίδια; Μόνο κάποια σκάνδαλα, όσα δεν προλάβουν να παραγραφούν κι αυτά ελάχιστα, που αφορούν ήδη καμένα χαρτιά. Τουλάχιστο πήρες τη θέση της ΝΔ. Οι δανειστές δεν τη χρειάζονται πλέον, έχουν νέο επιστάτη. Κρίμα. Τίποτα άλλο. .
από το "Βαθύ Κόκκινο" μέσω ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑ Ε.ΠΑ.Μ.
Δεν διαφωνώ ότι η επιστροφή στο δικό σου νόμισμα σου δίνει περισσότερη ελευθερία και μεγαλύτερες δυνατότητες. Με το Ευρώ δεν έχεις την δυνατότητα του να τυπώσεις και σχεδόν καθόλου δεν επιδράς στην ισοτιμία του. Οι Γερμανοί είναι φυσκό να προωθήσουν τα συμφέροντα της Γερμανίας και όχι της Ελλάδας. Διαφωνώ όμως ως προς τα εξής. Εάν η Ελλάδα είχε δικό νόμισμα, ποιά θα ήταν τώρα η ισοτιμία του με τα ξένα νομίσματα; H Eλλάδα δεν είναι ξεκομένη χώρα από τις γύρω της χώρες. Επιπλέον θα έπρεπε να κάνει εισαγωγές σχεδον τα πάντα (και αγροτικά προϊόντα), γιατί έχουν εξκαφανίσει τον βιομηχανικό τομέα (και την γεωργία έχουν σχεδόν εκμηδενήσει). Με τι βαρύτητα νομίσματος θα τα πλήρωνε; Εδώ έχω τις ενστάσεις μου και τις αντιρήσεις μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπητέ φίλε τα ερωτήματα σας είναι εύλογα σε σχέση με την παραπληροφόρηση και διαστρέβλωση της αλήθειας, ιδιαίτερα τα τελευταία 5 χρόνια. Σχέδιο GREXIT ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει, ωστόσο τέτοιο σχέδιο ΥΠΑΡΧΕΙ από το ΕΠΑΜ στις προγραμματικές θέσεις μιας δημοκρατικής, πατριωτικής κυβέρνησης. Μάλιστα έγιναν και θα ξαναγίνουν από το ΕΠΑΜ σειρά σχετικών εκδηλώσεων - ομιλιών με ανοικτό διάλογο με ερωτήσεις - απαντήσεις. Πολύ επιγραμματικά κάποια σημεία σε σχέση με τις απορίες σας.
Διαγραφήα) Αν η Ελλάδα είχε δικό της νόμισμα θα ήταν νέο εθνικό - κρατικό, (το χρέος σε αυτή την περίπτωση θα γινόταν μη αποδεκτό με νομικά μέσα στο σύνολό του και θα έπαυε άμεσα η αποπληρωμή του), και εφόσον δεν θα είχε στόχο να παίξει τον ρόλο διεθνούς ανταλλακτικού - αποταμιευτικού μέσου δεν θα κυκλοφορούσε στις χρηματαγορές, επομένως οι χρηματαγορές δεν θα μπορούσαν να υποτιμήσουν το νόμισμα. Η χώρα θα μπορεί να καθορίσει μόνη της την ισοτιμία με βάση τις παραγωγικές δυνατότητες της και με στόχο η αγοραστική αξία εντός της επικράτειας μαζί με το αντίστοιχο επίπεδο μισθών να διασφαλίζει άμεσα την αξιοπρεπή διαβίωση σε όλους.
Με την ανάκαμψη της οικονομίας σε ανάπτυξη ( όχι μπούρδες τύπου success story) η κεντρική κρατική τράπεζα θα μπορεί να "πουλά" περιορισμένες ποσότητες από το νόμισμα αυτό σε τιμές υψηλές ώστε να μην δίνονται δυνατότητες κερδοσκοπικής υποτίμησης στις αγορές και να εισάγεται συνάλλαγμα.
β) Σχετικά με τις εισαγωγές η χώρα μπορεί να αξιοποιήσει για το πρώτο διάστημα τα διαθέσιμα αποθέματα ΕΥΡΩ που κυκλοφορούν στην οικονομία και τα διαθέσιμα ομόλογα των τραπεζών - που θα εθνικοποιηθούν δεδομένου ότι με τις ανακεφαλαιοποιήσεις ανήκουν ήδη στο Ελληνικό Δημόσιο - τα οποία είναι χωρών εκτός Ευρωζώνης όπως π.χ. τα Αγγλικά. Φυσικά για την πρώτη περίοδο οι εισαγωγές θα πρέπει να αφορούν μόνο ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ για την αναγκαία παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας μας και την αναγέννηση κλάδων υποστήριξης της πρωτογενούς παραγωγής (π.χ. βιομηχανία λιπασμάτων για την αγροτική παραγωγή). Η επαναφορά σε ελεγχόμενο καθεστώς εισαγωγών καταναλωτικών αγαθών μπορεί να γίνει μετά την σταθεροποίηση της οικονομία σε ρυθμούς πραγματικής ανάπτυξης.
γ) Όντως η Ελλάδα δεν είναι ξεκομένη χώρα από τις γύρω της χώρες ούτε και από τις άλλες χώρες παγκοσμίως, όπως δεν ήταν και πριν την είσοδο της στην ΕΕ και την Ευρωζώνη. Για αυτό όταν απελευθερωθεί από περιορισμούς που επιβάλουν κανονισμοί της ΕΕ θα μπορεί να συνάπτει ξανά ισότιμες και αμοιβαία επωφελείς διακρατικές εμπορικές συμφωνίες χωρίς την μεσολάβηση του ΕΥΡΩ (π.χ. προγραμματικές συμφωνίες με πληρωμές σε εθνικό νόμισμα σε προσυμφωνημένες ετήσιες ισοτιμίες, ή συμφωνίες ανταλλαγής σε είδος - προϊόν) Επίσης με εθνικό νόμισμα (χωρίς σκληρό ΕΥΡΩ) η χώρα θα αυξήσει τις εξαγωγές της (δείτε επόμενη παράγραφο)
δ) Παρά το γεγονός ότι η περίοδος όπου η χώρα βρίσκεται στην ΕΕ και την Ευρωζώνη αλλά και η εφαρμογή των ακραίων μνημονιακών πολιτικών έχει προκαλέσει τρομακτική ζημία στην οικονομία, η βιομηχανία δεν έχει εξαφανισθεί (ακόμα). Η χώρα μας διαθέτει ακόμα μεγάλες βιομηχανικές μονάδες και τεχνογνωσία σε σημαντικούς τομείς μεταποίησης και μάλιστα σε κλάδους σημαντικούς για την κάλυψη εγχώριων αναγκών. Επίσης η χώρα διαθέτει πολύ σημαντικό ορυκτό πλούτο - μάλιστα εξαιρετικής ποιότητας όπως οι περιπτώσεις Βωξίτη και κοιτασμάτων Νικελίου - ο οποίος μπορεί να στηρίξει και βιομηχανική παραγωγή με εξαγωγική στόχευση που μπορεί να φέρει - μαζί με τον τουρισμό - σημαντικές ποσότητες συναλλάγματος. Όσο για την αγροτική - κτηνοτροφική παραγωγή θα διαφωνήσουμε μαζί σας ... Η εγχώρια παραγωγή άμεσα θα καλύψει το βασικό τμήμα των εγχώριων αναγκών και μέσα σε μόλις λίγους μήνες θα υπερκαλύψει κατά περίπτωση την εγχώρια ζήτηση. Χαρακτηριστικά π.χ. σε ότι αφορά τα κτηνοτροφικά προϊόντα, με εξαίρεση τα βοοειδή - όπου θα απαιτηθεί περισσότερος χρόνος για αποκατάσταση της εγχώρια παραγωγής - η χώρα μέσα σε λίγους μήνες θα καλύψει σχεδόν στο 100% των αναγκών της ...
Τα παραπάνω βασίζονται σε επίσημα στοιχεία και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν το σύνολο των θέσεων μας ούτε καλύπτουν όλες τις λεπτομέρειες ...