Πανό ΕΠΑΜ Αχαρνών - Καματερού

Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

Το 8,3% του παγκόσμιου πληθυσμού, ελέγχει το 83,3% του παγκόσμιου πλούτου!!!!!

Προκλητικός πλούτος για τους πολύ λίγους και ανείπωτη εξαθλίωση για τους πάρα πολλούς.  Αυτή είναι η εικόνα που αναδύεται από τη μελέτη της Βoston Consulting Group σχετικά με τις εισοδηματικές ανισότητες σ”  όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης:.......
  • Οι «σούπερ πλούσιοι», που αποτελούν μόλις το 0,7% του παγκόσμιου πληθυσμού, ελέγχουν πλέον το 41%  του παγκόσμιου πλούτου.
  • Οι «σούπερ» και οι «απλώς» πλούσιοι, που αποτελούν το 8,3% του παγκόσμιου πληθυσμού, ελέγχουν το 83,3% του παγκόσμιου πλούτου.
  • Απ”  την άλλη, οι «απλώς» φτωχοί, που αποτελούν το 68,7% του παγκόσμιου πληθυσμού, ελέγχουν μόλις το 3% του παγκόσμιου πλούτου.
  • Οι πλούσιοι («σούπερ» και «απλοί») έχουν κατατεθειμένα σε «φορολογικούς παραδείσους» κεφάλαια αξίας 8,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, ποσό που αντιστοιχεί στο μισό ΑΕΠ των ΗΠΑ και στο 14% της παγκόσμιας οικονομίας.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία της ίδιας έκθεσης σχετικά με τις επιπτώσεις της πρόσφατης οικονομικής κρίσης στα εισοδήματα των πλουσίων και των φτωχών. Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία, από την κρίση και τη μεγάλη ύφεση του 2008, οι οικονομικές ολιγαρχίες  κατάφεραν να υπερδιπλασιάσουν την περιουσία τους, ενώ και στην Ελλάδα της εξαετούς ύφεσης περίπου 16.000 οικογένειες φέρεται να διαθέτουν πάνω από ένα εκατ. ευρώ η κάθε μια. Επίσης, υπάρχουν 559 Έλληνες που έχουν πάνω από 30 εκατ. δολάρια ο καθένας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Boston Consulting Group ειναι μια εταιρεία συμβούλων για επιχειρήσεις και επιχειρηματίες  με σκοπό να κάνει τους πελάτες της πλουσιότερους. Ετσι κανείς δεν μπορεί να την κατηγορήσει ως εχθρό του καπιταλισμού. Ωστόσο η έκθεση της για τον παγκόσμιο πλούτο είναι ένα ντοκουμέντο που αποδεικνύει ότι ο καπιταλισμός όσο σαπίζει, τόσο πιο άγριος και επικίνδυνος γίνεται.
Εξάλλου, ποιός μπορεί, διαβάζοντας τα παραπάνω στοιχεία, να ισχυριστεί ότι αυτή η εικόνα είναι εικόνα «ανάπτυξης» και «προόδου»;
Από τα στοιχεία της έκθεσης (όχι μόνο αυτά που δημοσιεύουμε αλλά και πολλά άλλα που περιλαμβάνει) αναδύεται η οσμή της προϊούσας σήψης ενός συστήματος που φθάνει στα όρια της «ανθρωποφαγίας» για να διατηρήσει την ισχύ και την αναπαραγωγή του. Τι άλλο μπορεί να σημαίνει ότι το 8,3% του παγκόσμιου πληθυσμού  συγκεντρώνει στα χέρια του πλούτο 236 φορές (!) μεγαλύτερο απ΄ τον πλούτο του 68,7%…
Ως προς τη μεθοδολογία της έρευνας, καθόλου αθώος δεν είναι ο διαχωρισμός  σε δύο κατηγορίες, τους πλούσιους και τους φτωχούς. Ενας τέτοιος διαχωρισμός υπαινίσσεται ότι  η φτώχεια είναι κάτι σαν φυσικό φαινόμενο,  όπως ο σεισμός, η πλημμύρα, η φωτιά. Επομένως, όπως και  τα φαινόμενα της φύσης, έτσι και τη φτώχεια δεν μπορείς να την αποτρέψεις. Το πολύ πολύ να πάρεις κάποια μέτρα για τον περιορισμό της.
Επι της ουσίας  επιχειρείται συστηματικά η αποενοχοποίηση του καπιταλισμού ως γεννεσιουργού αιτίας αυτής της κατάστασης. Ας το πούμε διαφορετικά, είναι ο εύσχημος τρόπος για να καλλιεργείται στη συνείδηση των «από κάτω» ότι ο καπιταλισμός δεν ανατρέπεται, μόνο επιδιορθώνεται.
Το γεγονός, επίσης, του υπερδιπλασιασμού της περιουσίας των πλουσίων σε συνδυασμό με την καταβαράθρωση του βιοτικού επιπέδου δισεκατομμυρίων εργαζομένων, στην περίοδο της κρίσης, αποδεικνύει ότι οι δυνάμεις του κεφαλαίου «αξιοποίησαν» την κρίση όχι μόνο για να ενισχύσουν τις θέσεις τους  αλλά και για να ρίξουν όλες τις συνέπειες της κρίσης στην εργατική τάξη κυρίως και στα μεσαία στρώματα.
*Για το κείμενο αυτό αντλήσαμε στοιχεία από το «Βήμα» της Κυριακής, που παρουσιάζει  την έκθεση της  Boston Consulting Group. 

Πηγή: Ημεροδρόμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

UA-49932466-1