Πανό ΕΠΑΜ Αχαρνών - Καματερού

Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

Εδώ Προτεκτοράτο: Η τρόικα "απασφάλισε" το ασφαλιστικό

Της Ρούλας Σαλούρου

Άνοιξε για τα καλά η συζήτηση για νέο ασφαλιστικό, την ώρα που η τρόικα «έκλεινε» την πόρτα στον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση. Η αναβολή της συνάντησης των επικεφαλής των δανειστών με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, μόνο θετική δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, παρά τις προσπάθειες να εμφανιστεί ως απόρροια της ικανοποίησης των τεχνικών κλιμακίων της Τρόικας από τις συναντήσεις που είχαν προηγηθεί…
Ο Έλληνας πρωθυπουργός φαίνεται πως παίρνει επάνω του το θέμα των νέων μέτρων του ασφαλιστικού, τα οποία άλλωστε θα συζητηθούν στην επόμενη, δεύτερη φάση της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα. Ενδιάμεσα, θα πραγματοποιηθεί η Ετήσια Σύνοδος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ενώ θα έχει γίνει και η συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με την επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

Στο καυτό θέμα του ασφαλιστικού, η Τρόικα πάντως είναι ξεκάθαρη. Η νέα μείωση των συντάξεων είναι προ των πυλών, αφού η «τρύπα» για το 2014 στα ταμεία εκτιμάται, ότι ακόμη και μετά τις υπεραισιόδοξες προβλέψεις του υπουργείου Εργασίας για την πάταξη της εισφοροδιαφυγής και την καταπολέμηση της μαύρης εργασίας, θα ξεπεράσει κατά πολύ το 1,2 δισ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζεται σε αυτό η «τρύπα» στον ΕΟΠΥΥ.

Μεγάλο «αγκάθι» αποτελεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος που πρέπει να εφαρμοστεί στα ταμεία από το 2014. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως όπου υπάρχει «μαύρη τρύπα», ο κρατικός προϋπολογισμός δεν θα καλύπτει τα ελλείμματα, αλλά θα κόβονται αυτομάτως συντάξεις, επικουρικές και εφάπαξ (με τις περικοπές να εκτιμάται πως θα είναι 20% κατά μέσο όρο).
Να σημειωθεί πως για τον επόμενο χρόνο, το προσχέδιο του προϋπολογισμού δείχνει μείωση της κρατικής χρηματοδότησης κατά 1,8 δισ. ευρώ.

Στην «τρύπα» των ταμείων πρέπει να προστεθεί επίσης, αυτή που θα δημιουργηθεί εξαιτίας της...
μνημονιακής δέσμευσης για μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι το 2016. Η ελληνική πλευρά καλείται να βρει τρόπο να καλυφθεί το κενό που θα προκύψει στα έσοδα και υπολογίζεται σε ένα δισεκατομμύριο (300 εκατομμύρια την πρώτη χρονιά εφαρμογής του μέτρου).

Παράλληλα, επανέρχεται εντονότερο το αίτημα των τροϊκανών για εφαρμογή της θεσμοθετημένης εισφοράς επί του τζίρου των επιχειρήσεων, για τη διάσωση του ΟΑΕΕ, καθώς δεν έχει παρουσιαστεί κάποιο μετρήσιμο μέτρο που θα υποκαταστήσει το θεσμοθετημένο.
Η δραματική πορεία των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων, αλλά και η επίσης κακή πορεία της ρύθμισης χρεών, καθώς ο υπουργός Γ. Βρούτσης, παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία μόλις 26.200 σε σύνολο 687.000 οφειλετών προς ΙΚΑ και ΟΑΕΕ, έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση, δυσχεραίνει την όποια πολιτική διαπραγμάτευση…

«Στο παρά ένα» της αναβληθείσας συνάντησης με τον κ. Βρούτση, οι δανειστές ξεκαθάρισαν στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ότι η γραμμή άμυνας του υπουργείου Εργασίας, ότι δηλαδή θα αυξηθούν τα έσοδα των ταμείων από την πάταξη της εισφοροδιαφυγής και την μείωση της μαύρης εργασίας, εξαντλεί την δυναμική της, στην καλύτερη περίπτωση, μέσα στο 2014.

Ζήτησαν λοιπόν, στην επόμενη συνάντηση, λίστα με νέα μέτρα προκειμένου να αποφευχθεί η κατάρρευση του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης.

Στην κυβέρνηση γνωρίζουν πάντως, ότι η Τρόικα θα «παίξει» σκληρά καθ’ όλη τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, η οποία δεν αποκλείεται να κρατήσει και μέχρι τον Νοέμβριο…
Σε αυτό το κλίμα, εντάσσεται και η απαίτησή τους για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, ώστε επιχειρήσεις που βρίσκονται στη φάση της αναδιάρθρωσης να έχουν μεγαλύτερη ευελιξία στη λήψη σχετικών αποφάσεων. Αυτή ήταν η ρητή εντολή της Τρόικας στο υπουργείο Εργασίας, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών επιθυμούν να κλείσουν άμεσα το θέμα των διαθρωτικών αλλαγών στην ελληνική αγορά εργασίας, πριν ανοίξουν εκ νέου το φάκελο «ασφαλιστικό». 
 μέσω ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

UA-49932466-1