Μπορεί ένα κυρίαρχο κράτος να παράσχει άσυλο σ’ ένα άτομο που διώκεται στην πατρίδα του για τις πολιτικές τους πεποιθήσεις ή απειλείται εξαιτίας του αγώνα του για την ελευθερία και την ελεύθερη ενημέρωση; Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τη μέχρι σήμερα δημοκρατική παράδοση της Δύσης η απάντηση είναι καταφατική.
Κι όμως μια σειρά ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία έκλεισαν τον εναέριο ...
χώρο τους στο αεροπλάνο που μετέφερε τον πρόεδρο της Βολιβίας Έβο Μοράλες από τη φήμη και μόνο ότι στο προεδρικό αεροπλάνο βρισκόταν ο καταζητούμενος από τις ΗΠΑ Έντουαρντ Σνόουντεν. Δεν είχε δικαίωμα το κυρίαρχο κράτος της Βολιβίας να παράσχει άσυλο στον Σνόουντεν; Είχε. Τα ευρωπαϊκά κράτη, συνεπώς, παραβίασαν το δικαίωμα ενός κυρίαρχου κράτους να παράσχει άσυλο σ’ ένα άτομο, που δεν είναι ούτε εγκληματίας ούτε τρομοκράτης, αλλά κάποιος που αποκάλυψε τις πρακτικές παράνομης παρακολούθησης εκ μέρους των ΗΠΑ των πολιτών ολόκληρου του πλανήτη.
Και αντί οι χώρες της γηραιάς ηπείρου να αντιδράσουν για την παρακολούθηση των πολιτών τους στρέφονται εναντίον αυτού που αποκάλυψε αυτές τις πρακτικές. Γιατί αυτή η αλληλεγγύη των κρατών στην καταπάτηση των ατομικών δικαιωμάτων; Η απάντηση έχει δύο σκέλη, το πρώτο έχει σχέση με τις αφόρητες πιέσεις που ασκούν για την έκδοση του Σνόουντεν οι ΗΠΑ, και το άλλο γιατί όλες οι χώρες χρησιμοποιούν ανάλογες πρακτικές σε εθνικό επίπεδο -και όχι πλανητικό όπως οι ΗΠΑ. Αυτό αποκαλύπτει σε ό,τι αφορά τη Γαλλία η ηλεκτρονική έκδοση της γαλλικής εφημερίδας Le Monde.
Σύμφωνα με την εφημερίδα η Γαλλία αντέδρασε χαλαρά για το αμερικανικό πρόγραμμα Prism με το οποίο η NSA παρακολουθούσε ολόκληρο τον πλανήτη, γιατί και η ίδια διαθέτει ένα ανάλογο πρόγραμμα επιτήρησης των δικών της πολιτών. Συγκεκριμένα, η Γενική Διεύθυνση Εξωτερικής Ασφάλειας της Γαλλίας (DGSE) φιλοξενεί στα υπόγειά της γιγάντιους ηλεκτρονικούς υπολογιστές οι οποίοι αποθηκεύουν οποιοδήποτε ηλεκτρομαγνητικό σήμα εκπέμπεται από τηλεφωνική συσκευή ή από ηλεκτρονικό υπολογιστή, που βρίσκονται στο γαλλικό έδαφος. Τα δεδομένα αυτά αποστέλλονται στη συνέχεια στις γαλλικές υπηρεσίες πληροφοριών.
Όταν, λοιπόν, η αμερικανική κυβέρνηση απορούσε για τον θόρυβο, που προκάλεσαν οι αποκαλύψεις Σνόουντεν, λέγοντας ότι «όλοι κάνουν το ίδιο», γνώριζε. Απλώς οι άλλοι, όπως ο «σοσιαλιστής» Ολάντ, αυτός που έκλεισε μαζί με άλλους ομολόγους του τον γαλλικό εναέριο χώρο στο αεροπλάνο του Μοράλες, υποκρίνονταν όταν δήθεν αντιδρούσε στις πρακτικές των ΗΠΑ. Άρα, αντί να επικροτηθεί η ενέργεια του Σνόουντεν, αυτός έχει να αντιμετωπίσει ένα δίκτυο «Μικρών Αδελφών» που συνεπικουρούν τον Μεγάλο Αδελφό που ελαύνει από τις ΗΠΑ. Απέναντι σ’ αυτή τη σύγχρονη «Ιερή Συμμαχία» βρίσκονται χώρες και ηγέτες, όπως αυτοί της Λατινικής Αμερικής που υπερασπίζονται ότι ακόμη έχει απομείνει από την εθνική κυριαρχία και τη δημοκρατία όχι μόνο σε επίπεδο χωρών αλλά και στις διεθνείς σχέσεις.
Πηγή: gpapaso.blogspot.gr μέσω Freepen
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου