Πανό ΕΠΑΜ Αχαρνών - Καματερού

Τρίτη 21 Απριλίου 2015

Η Κυβέρνηση βρίσκεται εκτός λαϊκής εντολής «πλήρως και εγκαίρως»

του Θεμιστοκλή Συμβουλόπουλου

Δεν ξέρω αν το έχετε συνειδητοποιήσει, αλλά η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ βρίσκεται «πλήρως και εγκαίρως» εκτός λαϊκής εντολής.

Βρίσκεται πέρα από κάθε προεκλογική της δέσμευση προς το εκλογικό σώμα, πέρα ακόμα και από τις προγραμματικές δηλώσεις της. ΠΛΗΡΩΣ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΩΣ.

Κανένα σκίσιμο του μνημονίου, καμμία προμελετημένη διαδικασία για ένα σχέδιο στο πλαίσιο της διαγραφής του μεγαλύτερου μέρους του χρέους που η ίδια επαγγελόταν. Καμμιά επεξεργασία για το εθνικό σχέδιο άμεσης ανασυγκρότησης, κανένα βήμα προς την  παραγωγική ανασυγκρότηση, καμμία αξιόπιστη ενέργεια για την ανάσχεση της ανεργίας,  και την οικοδόμηση σύγχρονου κοινωνικού κράτους. Ολα έχουν μετατεθεί στις ελληνικές καλένδες. Για έναν ανεξήγητο λόγο το έτος 2016 θα είναι η χρονιά που η κυβέρνηση θα υλοποιήσει τα περισσότερα που δεσμεύτηκε.

Για την διαγραφή του χρέους οι στόχοι έχουν πάει περίπατο.

Όπως ακριβώς αναφέρουν οι προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ «η περίοδο χάριτος moratorium, η συμφωνία για Ευρωπϊκό new deal με δημόσιες επενδύσεις, η ποσοτική χαλάρωση με απ’ευθείας αγορά κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ, η ρήτρα ανάπτυξης στην αποπληρωμή του υπόλοιπου χρέους και ...
η διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους της ονομαστικής αξίας του χρέους ώστε να γίνει βιώσιμο με τεχνική που δεν θα ζημιώνει τους λαούς της Ευρώπης, αλλά μέσω συλλογικών ευρωπαϊκών μηχανισμών όπως έγινε το 1953 για την Γερμανία», εξανεμίστηκαν ήδη από τον πρώτο μήνα διακυβέρνησης και την πλήρη αποτυχημένη προσπάθεια διεθνοποίησης τους προβλήματος.

Αντίθετα η κυβέρνηση στο κοινό ανακοινωθέν του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου 2015 δεσμεύτηκε «να τηρήσει τις δανειακές υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές  πλήρως και εγκαίρως. Οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται επιπλέον να διασφαλίσουν τα πρέποντα πρωτογενή πλεονάσματα ή τα οικονομικά έσοδα που απαιτούνται για την βιωσιμότητα του χρέους σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012»

Οσο για το μνημόνιο, η αποδοχή του 70% – 30% εκ μέρους του κ. Βαρουφάκη έκλεισε οριστικά το θέμα για το σκίσιμό του.

Οι δεσμεύσεις του προγράμματος για το σχέδιο Εθνικής Ανασυγκρότησης αναζητούνται.

Από τις αλλαγές που είχε εξαγγείλει ο κ Σταθάκης στο θεσμικό πλαίσιο για τις δημόσιες συμβάσεις και το σύστημα δημόσιων προμηθειών, μέχρι την ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια την προστασία της πρώτης κατοικίας από τα κοράκια των τραπεζών και την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751, όλα μετατίθενται στο σωτήριο έτος 2016. Μήπως ακούσατε κάτι για το αφορολόγητο όριο των 12000 ευρώ και από πότε επιτέλους θα εφαρμοστεί; Μάλλον από το 2016 κι αυτό, που ενδέχεται να συνδυαστεί και με υποχρεωτική δήλωση πόθεν έσχες για να αντισταθμιστεί το δημοσιονομικό κόστος. Μήπως τελικά καταργήθηκε ο ΕΝΦΙΑ; Εστω μήπως αντικαταστάθηκε με τον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας που είχε εξαγγείλει προεκλογικά η σημερινή κυβέρνηση; Ούτε η κατάργηση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, ούτε καν η δωρεάν κάρτα μετακίνησης για τους άνεργους δεν έχουν ακόμα νομοθετηθεί. Οσο για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας παρά την έναρξη του κοινωνικού διαλόγου για την επαναφορά τους η ΕΣΕΕ και γενικά ο εμπορικός κόσμος προβληματίζεται από τη εμμονή των δανειστών, οι οποίοι συνεχίζουν να αρνούνται σθεναρά στη κυβέρνηση κάθε αλλαγή στα εργασιακά και τις κατώτατες αμοιβές.

Και πως να μην προβληματίζονται αφού η κυβέρνηση Τσίπρα έχει δεσμευτεί «να υιοθετήσει τις βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ σε όλο το εύρος της νομοθεσίας που αφορά την αγορά εργασίας»; Πως να μην ανησυχούν όταν έχει συμφωνηθεί ότι παρά τις διαβουλεύσεις με τους κοινωνικούς εταίρους θα εμπλακούν και οι ευρωπαϊκοί και διεθνείς θεσμοί (ΟΟΣΑ, ILO) ενώ προβλέπεται και η εμπλοκή ενός ανεξάρτητου σώματος  (ιndependent body)  για το αν οι αλλαγές σε μισθούς είναι σε συνάρτηση με τις εξελίξεις στην παραγωγή και την ανταγωνιστικότητα;

Αντίθετα καμμιά συλλογική διαπραγμάτευση δεν πρόκειται να ευοδώσει. Για όσους διάβασαν τα μέτρα που προτάθηκαν στους εταίρους, εισάγεται επίσημα και το σύστημα ευελιξίας και ασφάλειας (flexicurity) που προβλέπει ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης υπέρ της πλήρους απορύθμισης της αγοράς εργασίας.

Το καθεστώς επιδοτούμενης απασχόλησης για τους ανέργους  προμηνύει την κατάργηση των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων. Να γιατί η ΕΣΕΕ στην πρόσφατη συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας Ν. Σκουρλέτη ήδη πρότεινε την επιδότηση της εργασίας αντί της ανεργίας με το επίδομα των 360 ευρώ, θέτοντας ως συνδικαιούχο τον εργοδότη μαζί με τον εργαζόμενο για κάθε νέα θέση εργασίας. Αυτό εννοούσαν όταν δεσμεύονταν προεκλογικά για 300.000 νέες θέσεις εργασίας;

Το μόνο που κατάφεραν μέχρι στιγμής να νομοθετήσουν στο πλαίσιο του Σχεδίου για την Εθνική Ανασυγκρότηση, είναι η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης με το νομοσχέδιο έκτρωμα για το δικαίωμα στην φτώχεια. Η κυβέρνηση της αριστεράς προκρίνει τον κοινωνικό ρατσισμό την κρατική ελεημοσύνη και την επαιτεία, σε όσους μπορούν ν’αποδείξουν ότι βρίσκονται στα όρια της ένδειας. Μόνο να ρίξει κανείς μια ματιά στα κριτήρια επιλεξιμότητας για την υπαγωγή των νοικοκυριών και των φυσικών προσώπων στο πλαίσιο του συγκεκριμένου νόμου, μπορεί να καταλάβει το μέγεθος της παρανόησης ανάμεσα στη συνταγματική δέσμευση της πολιτείας (αρ.25 του Συντάγματος) στον ορισμό  και τις αρχές που διέπουν το κοινωνικό κράτος δικαίου και την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων, και το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Είναι ζήτημα εξ’άλλου αν μπορεί να αντιμετωπίσει το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος, έστω και με τους απαράδεκτους όρους του, την στιγμή που επίσημα κάτω από το κατώφλι της φτώχειας βρίσκονται 1.200.000 νοικοκυριά στη χώρα.

Εκτός λαϊκής εντολής και στο 3ο πυλώνα οικοδόμησης Σύγχρονου Κοινωνικού Κράτους.

Στις προγραμματικές θέσεις ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται κατηγορηματικά στο σύστημα υγείας λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αρχίζουμε να οικοδομούμε ένα ενιαίο σύστημα υγείας, από την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με οικογενειακούς γιατρούς και περιφερειακά ιατρεία». Τι έχει γίνει μέχρι σήμερα; Για να δούμε μερικές από τις ειδήσεις [1] που δεν θα ακούσουμε από κανένα ΜΜΕ.

18/3/2015 Επιστολή – τελεσίγραφο προς την κεντρική διοίκηση του ΕΚΑΒ απευθύνουν οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ Ρόδου, εκπέμποντας SOS τόσο για τις ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό όσο και για τις τραγικές συνθήκες κάτω από τις οποίες καλούνται να αντιμετωπίσουν χιλιάδες περιστατικά σε ολόκληρο το νησί. Στην επιστολή τους οι διασώστες του ΕΚΑΒ Ρόδου κάνουν έκκληση για στελέχωση της Υπηρεσίας τους, τόσο στην πόλη, όσο και στα Κέντρα Υγείας Αρχαγγέλου και Έμπωνας, αλλά και την τοποθέτηση γιατρού στο αεροδρόμιο της Ρόδου, που τον στερείται  εδώ και ένα χρόνο!

22/3/2015 Ψυχοραγεί το νοσοκομείου Ρόδου
Τραγική είναι η κατάσταση στο νοσοκομείο της Ρόδου, τόσο σε ότι αφορά στους εργαζόμενους όσο και στους πολίτες, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου Χρήστος Μαντάς. Σε εισήγησή του στο πλαίσιο της τακτικής γενικής συνέλευσης, του συλλόγου, επεσήμανε συγκεκριμένα ότι «μετά από 30 χρόνια λειτουργίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας, η σημερινή κατάσταση που βιώνει το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου και οι εργαζόμενοι σε αυτό καθώς και οι πολίτες που εξυπηρετούνται από αυτό είναι τραγική. Ο πρόσφατος νόμος που οδηγεί σε πλήρη διάλυση την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας θα μετακυλήσει τεράστιο φόρτο εργασίας στα ήδη παραπαίοντα Νοσοκομεία, με αποτέλεσμα τη διάλυση και της δευτεροβάθμιας περίθαλψης στον τόπο. Οι προϋπολογισμοί λειτουργικών δαπανών των Νοσοκομείων για το 2015 μετά βίας θα επαρκέσουν μέχρι τον Μάιο, ενώ η μεταφορά στις τσέπες των ασθενών όλο και μεγαλύτερου μέρους της δαπάνης εξέτασης και νοσηλείας τείνει να καταστεί μέθοδος κάλυψης των ελλειμμάτων στα Νοσοκομεία.

Σε επίσχεση εργασίας οι γιατροί του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας

Υπό το βάρος των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα δημόσια νοσοκομεία, οι γιατροί του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας αποφάσισαν την έναρξη από σήμερα επίσχεσης εργασίας από τους γιατρούς του νοσοκομείου, ειδικευόμενους και ειδικούς. Μαζί με την δήλωση συμμετοχής στην επίσχεση, οι γιατροί θα υπογράφουν και αίτηση προς διευθυντές – διοίκηση να μην συμπεριληφθεί το όνομά τους στο πρόγραμμα εφημεριών μηνός Απριλίου. Όπως αναφέρουν: << Απαιτούμε την διαγραφή του χρέους της χώρας που έχει γίνει ασφυκτική θηλιά γύρω από τον λαιμό του Ελληνικού λαού, ένα χρέος που άλλοι το δημιούργησαν και άλλοι το πληρώνουν όπως αποδεικνύεται περίτρανα και με το θέμα των απλήρωτων δεδουλευμένων μας που ως τώρα προφανώς θυσιάζονται για την αποπληρωμή των «δόσεων» προς το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Είμαστε εξοργισμένοι τόσο από την καθυστέρηση στην καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών, όσο και από την παρελκυστική τακτική που ακολουθείται για το θέμα αυτό τόσο από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας όσο και από την σημερινή.

23/3/2015 Σε κλείσιμο οδηγείται το νοσοκομείο στο Διδυμότειχο

Η φράση «ότι όταν ένα Νοσοκομείο δεν μπορεί να εφημερεύει, ουσιαστικά δε μπορεί να λειτουργήσει. Με τον τρόπο αυτό γίνεται σαφής προσπάθεια κατάργησης της δευτεροβάθμιας περίθαλψης στο Βόρειο Έβρο», σημαίνει συναγερμό. Οι γιατροί του νοσοκομείου Διδυμοτείχου κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και τονίζουν ότι ούτε οι προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά ούτε και η καινούργια μέχρι σήμερα, έχει σταθεί ουσιαστικά στα προβλήματα. Οι γιατροί αναφέρουν ότι το πρόβλημα υποχρηματοδότησης των εφημεριών δεν έχει λυθεί, ενώ η αυτονομία μένει ένα μακρινό όνειρο. Τα πέντε τελευταία χρόνια το Νοσοκομείο Διδυμοτείχου έχει υποστεί τις συνέπειες του μνημονίου στον υπερθετικό βαθμό. Εκτός αυτού, οι τεράστιες περικοπές στη χρηματοδότηση του Νοσοκομείου και η υποστελέχωση σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό δημιουργούν καθημερινά σημαντικά προβλήματα λειτουργίας, που ξεπερνιούνται μόνο με την αυταπάρνηση όλου του προσωπικού, ιατρικού και νοσηλευτικού. Όσον αφορά στο ιατρικό προσωπικό, η υποστελέχωση αντιμετωπίζεται με "μπαλώματα" επικουρικών, στρατιωτικών και αγροτικών ιατρών.

Πνέουν τα μένεα οι εργαζόμενοι στο Γενικό Νοσοκομείο Άμφισσας

Μέσα σε κλίμα αγανάκτησης, οργής, αλλά και θέλησης, ώστε αγωνιστικά να διεκδικήσουν τα αυτονόητα για τη δημόσια υγεία στο νομό, έγινε χθες η προγραμματισμένη συνέλευση –διαμαρτυρία των εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Άμφισσας με την συμμετοχή απλών πολιτών, εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, του Εργατικού Κέντρου, συλλόγων και φορέων της περιοχής. Με τη σκιά του κλεισίματος ουσιαστικά της Παθολογικής κλινικής να επικρέμεται, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων έκαναν έκκληση προς κάθε κατεύθυνση για βοήθεια και ενεργοποίηση.

25/3/2015 Χωρίς καύσιμα τα ασθενοφόρα στα Κέντρα Υγείας σε Στερεά και Θεσσαλία
Τραγική είναι η κατάσταση των Κέντρων Υγείας της Στερεάς και της Θεσσαλίας σε σχέση με τις προμήθειες. Τα ασθενοφόρα είναι χωρίς καύσιμα από τον Ιανουάριο και όταν θα χαθεί κάποια ανθρώπινη ζωή, ως συνήθως εκ των υστέρων όλοι θα αναρωτιούνται τι έφταιξε.

29/3/2015 Στάση εργασίας την Τετάρτη στο νοσοκομείο Ηρακλείου
Στάση εργασίας την Τετάρτη 1 Απριλίου, από τις 8 μέχρι τις 10 το πρωί, προγραμματίζει το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο Ηρακλείου, ζητώντας δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους. Το σωματείο των εργαζομένων ζητά άμεση στελέχωση του νοσοκομείου με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και πλήρη χρηματοδότηση του νοσοκομείου από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Καταργούν τα ράντζα οι εργαζόμενοι στο Αττικό Νοσοκομείο

Από την Πέμπτη 2 Απριλίου το ΑΤΤΙΚΟ νοσοκομείο θα ξαναγίνει ένα σύγχρονο νοσοκομείο του πολιτισμού, του ανθρωπισμού και της πραγματικής ιατρονοσηλευτικής φροντίδας. Είτε το θέλει η διοίκηση και οι υπηρεσίες του υπουργείου υγείας είτε όχι. Τα παραπάνω αναφέρει το σωματείο εργαζομένων στο Αττικό νοσοκομείο. Οι εργαζόμενοι και οι γιατροί του ΑΤΤΙΚΟΥ Νοσοκομείου αποφάσισαν να σταματήσουν να ανέχονται την παράνομη, καταχρηστική, επικίνδυνη και εξευτελιστική νοσηλεία των ασθενών σε ράντζα και φορεία στους διαδρόμους. Τα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα είναι συγκλονιστικά. Υπερπληρότητα έως και 130% συνεχώς στο νοσοκομείο. Νοσηλευτικές πτέρυγες των 35 και 40 κλινών να δέχονται 60 ασθενείς με τους ίδιους νοσηλευτές, που είναι σε όλες τις κλινικές κάτω από τα όρια ασφαλείας. Διασωληνωμένοι στο διάδρομο, οξυγονοθεραπεία στο διάδρομο, αιμορραγίες στο διάδρομο. Οι μισές  αίθουσες χειρουργείου δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού. Πολλές κλίνες της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας παραμένουν κλειστές. Ακτινολογικά μηχανήματα δεν συντηρούνται και βγαίνουν εκτός λειτουργίας!

Τριτοκοσμικές καταστάσεις βιώνουν καθημερινά οι γιατροί των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας, που, εκτός από τις ελλείψεις και τις δυσλειτουργίες που παρατηρούνται στα νοσηλευτικά ιδρύματα, έχουν να αντιμετωπίσουν και τις επιθέσεις ασθενών, οι οποίοι χάνουν την υπομονή τους και ξεσπούν, με ύβρεις ή ακόμα και με ξύλο, σε γιατρούς και νοσηλευτές. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, η «επιδημία κλεισίματος κλινικών» στο ΕΣΥ σε συνδυασμό με το «τσεκούρι» στις προλήψεις γιατρών την τελευταία πενταετία έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό «κοκτέιλ» στα νοσοκομεία, με καθημερινές συγκρούσεις μεταξύ ασθενών, εργαζομένων και ιατρικού προσωπικού.

31/3/2015 Να μην κλείσει το ΙΚΑ Ιεράπετρας ζητά ο δήμαρχος

Μετά και την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας με θέμα τη λειτουργία, τη στελέχωση και την αναβάθμιση του υποκαταστήματος ΙΚΑ, ο δήμαρχος Ιεράπετρας Θεοδόσης Καλαντζάκης απέστειλε σχετική επιστολή στον αρμόδιο υπουργό Παναγιώτη Κουρουμπλή, η οποία κοινοποιήθηκε παράλληλα στο διοικητή του ΙΚΑ, στους βουλευτές Λασιθίου, καθώς και στην προϊσταμένη του ΙΚΑ Ιεράπετρας, με την οποία ζητά την απρόσκοπτη λειτουργία του υποκαταστήματος στην Ιεράπετρα.

6/4/2015 Δίχως υπηρεσίες υγείας ο Νομός Λάρισας
Λειτουργικό χάος στα Κέντρα Υγείας του νομού καταγγέλλει ο σύλλογος εργαζομένων. Ειδικότερα, ο σύλλογος εργαζομένων Κέντρων Υγείας νομού Λάρισας απευθύνει ανοικτή επιστολή προς τους βουλευτές το νομού, τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, τους δημάρχους του νομού, καθώς και τους μαζικούς και κοινωνικούς φορείς της περιοχής. Στην επιστολή αναφέρονται χαρακτηριστικά τα εξής :Το Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου εργαζομένων στα Κέντρα Υγείας του Νομού Λάρισας αποφάσισε ομόφωνα να απευθύνει ανοιχτή επιστολή εκφράζοντας τις θέσεις του αλλά και κραυγή αγωνίας για το λειτουργικό χάος που επικρατεί στα κέντρα Υγείας.

7/4/2015 Αυξάνεται ο αριθμός όσων δεν μπορούν να αγοράσουν τα φάρμακά τους

Δραματικά ήταν τα στοιχεία σχετικά με την αύξηση του ποσοστού των ασθενών στην Ελλάδα που διακόπτουν τη φαρμακευτική τους αγωγή επειδή δεν μπορούν να καλύψουν το ποσοστό συμμετοχής στην αγορά των φαρμάκων. Ενδεικτικά εφέτος το ποσοστό εκείνων που αναγκάστηκε να διακόψει τη φαρμακευτική αγωγή για τον έλεγχο της υψηλής χοληστερόλης λόγω του υψηλού κόστους συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη ανήλθε στο 16,5% ενώ το 2014 ήταν στο 13%. Τα στοιχεία προκύπτουν από έρευνα του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας και ανακοινώθηκαν σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε χθες με αφορμή το 30ο Συνέδριο Κλινικής Καρδιολογίας που θα γίνει σύντομα στην Αθήνα.

Αυτή είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία και τα κέντρα Υγείας στη χώρα τους τελευταίους 2 μήνες.

Παρεπιπτόντως τα προσκείμενα στη κυβέρνηση ΜΜΕ, πως έχασαν μονομιάς την κοινωνική ευαισθησία τους;

Επίσης στις προγραμματικές θέσεις του ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι θα οικοδομήσει ένα δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης αντιμετωπίζοντας σταδιακά τα πελώρια προβλήματα που τα μνημόνια δημιούργησαν στο παρόν σύστημα.

Όποιος διαβάσει το mail Βαρουφάκη θα διαπιστώσει ότι «οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να συνεχίσουν να εργάζονται επί διοικητικών μέτρων για την ενοποίηση και τον εκσυγχρονισμό των συνταξιοδοτικών πολιτικών». Επίσης «να ενοποιήσουν συνταξιοδοτικά ταμεία προκειμένου να υπάρξει εξοικονόμηση».

Και ενώ από μόνες τους οι δεσμεύσεις αυτές δεν προμηνύουν τίποτα θετικό για την κοινωνική ασφάλιση, η πρακτική της κυβέρνησης στην προσπάθεια να πληρώσει πλήρως και εγκαίρως τους δανειστές, είναι η συνέχιση της λεηλασίας των Ασφαλιστικών Ταμείων, αφού με τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση η κυβέρνηση με την ΤτΕ μπορούν να δεσμεύουν το σύνολο των κεφαλαίων Ασφαλιστικών Ταμείων και ΝΠΔΔ χωρίς να υποχρεούνται να εξασφαλίσουν την ταμειακή τους επάρκεια. Δεν χρειάζεται πλέον καμμιά αναδιάρθρωση χρέους για να λεηλατηθούν ασφαλιστικά ταμεία και φορείς όπως έγινε με το γνωστό  PSI. Η κυβέρνηση της αριστεράς το νομοθέτησε, προς όφελος της εξυπηρέτησης του χρέους.

Στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων εξαιρετικά ύποπτη είναι η απορρόφηση της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) από το ΤΑΙΠΕΔ καθώς και η εκκαθάριση της εταιρείας Παράκτιο Αττικό Μέτωπο Α.Ε. και την επιστροφή του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων στους φορείς απ’ όπου αυτά προήλθαν. Η επιστροφή της εταιρείας Παράκτιο Αττικό Μέτωπο στην ΕΤΑΔ και η απορρόφησή της από το μνημονιακής υποχρέωσης ΤΑΙΠΕΔ στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας για την εξυπηρέτηση του χρέους, εκθέτει ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση, αφού για να αλλάξει ο ρόλος του ΤΑΙΠΕΔ και να αξιοποιηθεί η δημόσια περιουσία προς όφελος των ελλειμματικών ασφαλιστικών ταμείων όπως προεκλογικά δεσμεύτηκε ο κ. Τσίπρας, πρέπει να συμφωνηθεί με τους θεσμούς η οποιαδήποτε αλλαγή σκοπού του ΤΑΙΠΕΔ. Αντίθετα όμως στη λίστα Βαρουφάκη αναφέρεται ότι θα «ενοποιήσουν το ΤΑΙΠΕΔ με διάφορους δημόσιους οργανισμούς και στόχο την ανάπτυξη της δημόσιας περιουσίας και την ενίσχυση της αξίας του μέσω μικροοικονομικών πολιτικών και αναθεωρήσεων στα δικαιώματα ιδιοκτησίας». Προς πληροφόρηση η ΕΤΑΔ διαθέτει πάνω από 80.000 ακίνητα.

Και η ιστορία δεν έχει τελειωμό. Από τις 8/4/2015 έχει δημοσιοποιηθεί ότι σύντομα θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις ανάμεσα  στην κυβέρνηση και την κοινοπραξία της Fraport για την αξιοποίηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων. σύμφωνα με το Ποντίκι την Ναυτεμπορική και την Αυγή, Θυμάται κανείς τον κ. Σταθάκη σημερινό υπουργό Ανάπτυξης τι δήλωνε στις 25 Νοεμβρίου 2014; « Η πώληση της δημόσιας αυτής υποδομής προσβάλει ευθέως το δημόσιο συμφέρον και ως Σύριζα δηλώνουμε κατηγορηματικά την αντίθεσή μας σε αυτή». 

Από εκεί και μετά, η παράταση της Δανειακής Σύμβασης Χρηματοπιστωτικής Διευκόλυνσης, συνοδεύτηκε από την ομολογουμένως εξαιρετικά οργανωμένη επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης, ότι η χώρα μας πέτυχε για πρώτη φορά να διαπραγματευτεί στα ίσα με του πιστωτές της. Είναι εξοργιστικό αν  ξαναδιαβάσει κανείς σήμερα το κείμενο που διέρεε από το Μέγαρο Μαξίμου, στην προσπάθεια της κυβέρνησης να εξηγήσει την συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου. Ανέφερε 8 σημεία, πολλά από τα οποία αναφέρθηκαν και παραπάνω, και ακόμα περιμένουμε να εφαρμοσθούν.

Τι για δίκαιο φορολογικό σύστημα και καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, καθώς και πως οι πλούσιοι θα συμβάλλουν αναλογικά στα βάρη διαβάσαμε. Τι για κατάργηση του φόρου ειδικής κατανάλωσης και ρύθμιση των κόκκινων δανείων ξαναέλεγαν. Τι για ότι όλες οι ιδιωτικοποιήσεις θα επανεξεταστούν συμπεριλαμβανομένων και των περιφερειακών αεροδρομίων τσαμπουνούσαν. Τα χειρότερα όμως που διαβάσαμε ήταν τα εξής:

  • Διαχωρισμός της δανειακής σύμβασης από τα μνημόνια.
  • Απεμπλοκή από τις πολιτικές λιτότητας.
  • Ενδιάμεση συμφωνία 4μηνης διάρκειας η οποία δίνει χώρο για διαπραγματεύσεις χωρίς πίεση. (Ξαναπέστε το αυτό;)
  • Αποφυγή ενός σχεδίου που στόχευε στην οικονομική και δημοσιονομική ασφυξία.
  • Ομαλότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα με την επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup.
Μιλάμε για την τέλεια πολιτική αγυρτεία. Για πολιτικούς σκερβελέδες που εμπρός στη νομή της εξουσίας τους είναι ικανοί να οδηγήσουν μια ολόκληρη χώρα και την συντριπτική πλειοψηφία του λαού της σε μια ανείπωτη τραγωδία χωρίς προηγούμενο. Γιατί αυτό που ζητάνε από εμάς είναι η ανοχή μπροστά σε μια σκληρή διαπραγμάτευση που θα έρθει το καλοκαίρι, και εκεί θα δείξουν το πραγματικό τους πρόσωπο. Θα πετύχουν την εξαιρετική συμφωνία με το καινούργιο Συμβόλαιο για την Εξέλιξη και την Ανάκαμψη, όπως ακριβώς το λέει ο νέος μας πρωθυπουργός στο γράμμα του προς την φράου Μέρκελ. Για να δέσουν χειροπόδαρα και για γενιές ολόκληρες τα παιδιά και τα εγγόνια μας, για να πληρωθεί το πιο παράνομο και ληστρικό χρέος στο διηνεκές.  Για να οδηγήσουν την χώρα σε αντιπαράθεση ανάμεσα στα μεγάλα συμφέροντα που εκπροσωπούν οι εξαγορασμένες κυβερνήσεις των μεγάλων δυνάμεων, και να καταστήσουν την χώρα έρμαιο των επεκτατισμών τους. Για να δικαιολογήσουν την δική τους ανικανότητα μπροστά στην υπεράσπιση των πραγματικών συμφερόντων ενός λαού που χάνεται εξ’αιτίας του συναφιού τους. Αριστερού και δεξιού. Στο όνομα μιας πατρίδας που δεν δουλέψανε, δεν την ποτίσανε με τον ιδρώτα τους, δεν νοιώσανε το αίμα που χύθηκε για να την υπερασπίσει.

Αυτή η κυβέρνηση βρίσκεται εκτός λαϊκής εντολής, πλήρως και εγκαίρως. Βρίσκεται απέναντι σε έναν ανέντιμο συμβιβασμό, ψάχνοντας τον επικοινωνιακό τρόπο να τον διαπραγματευτεί με την κοινωνία. Είναι εσωτερικό το πρόβλημά της. Πως θα διαχειριστεί εμάς. Πως θα πειστούν οι ιθαγενείς να περιμένουν μέχρι οι σωτήρες εξ’αριστεράς αυτή τη φορά να μας πουν πως αν δεν θέλουμε να χάσουμε την δουλειά μας, θα πρέπει να παραμείνουμε δούλοι και φόρου υποτελείς σε μια ανύπαρκτη κρατική οντότητα εμείς και τα παιδιά μας.

Κανείς δεν τους έδωσε αυτό το δικαίωμα. Κανείς δεν τους ψήφισε για να συνεχίσουν να λεηλατούν αυτόν τον τόπο στο όνομα της καταραμένης φράσης «ανήκομεν εις την δύσιν» Κανείς δεν τους ψήφισε για να παραμείνουμε με κάθε κόστος σε μια Ευρώπη, που μεταλλάσεται ραγδαία στην καινούργια Ιερά Συμμαχία της νεοφεουδαρχίας των τραπεζών και τοκογλύφων.

Ως εδώ!

[1] Ολες οι ειδήσεις προέρχονται αππό το ειδησειογραφικό τμήμα του διαδικτυακού σταθμού e-roi.gr

Από ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑ Ε.ΠΑ.Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

UA-49932466-1