Μαζί με τις... κάλπες έκλεισαν οι φάκελοι με τα προ - ειδοποιητήρια κατάσχεσης και πλειστηριασμού περιουσιακών στοιχείων που ετοίμασε και έστειλε το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) και ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) προς τους οφειλέτες του που δεν έχουν υπαχθεί σε οποιαδήποτε ρύθμιση των οφειλών τους.
Από τη ΓΣΕΒΕΕ περίμεναν αυτά τα προ - ειδοποιητήρια, σύμφωνα με το dead line που είχε δοθεί στους οφειλέτες, για να υπαχθούν σε κάποια ρύθμιση (31η Δεκεμβρίου του 2013), γύρω στον περασμένο Απρίλιο – Μάρτιο. Ωστόσο, οι τριπλές κάλπες καθυστέρησαν κάπως την αποστολή τους, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, αν και οι ίδιες παραδέχονται πως δεν έχει σημειωθεί κανένα μπαράζ... τηλεφωνημάτων στα γραφεία της μεγαλύτερης οργάνωσης μικρομεσαίων επιχειρηματιών από οργισμένα μέλη της.
Επειδή, όμως κάτι τέτοιο θα συμβεί, η ΓΣΕΒΕΕ, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, ετοιμάζεται τις επόμενες ημέρες να δημοσιεύσει μία μελέτη, με την οποία αποδεικνύει πως η ελεύθερη επιλογή της ασφαλιστικής κλίμακας (πάγιο αίτημα της ΓΣΕΒΕΕ) δεν θα προξενήσει «ζημιά» στον ΟΑΕΕ, όπως διατείνονται από το υπουργείο Εργασίας.
Η ελάφρυνση των οφειλετών του ΟΑΕΕ γίνεται ολοένα πιο επιτακτική, καθώς τις τελευταίες ημέρες άρχισαν να καταφθάνουν τα ειδοποιητήρια οφειλών σε «ορισμένους» μόνο, λένε από το υπουργείο Εργασίας, από τους... 390.000 οφειλέτες του ΟΑΕΕ (επί συνόλου 440.000 περίπου) που δεν έχουν υπαχθεί σε κάποιου είδους ρύθμιση των οφειλών τους. Τα ίδια στελέχη του υπουργείου Εργασίας που βρίσκονται σε ευθεία συνεννόηση με το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), επισημαίνουν με εμφανή πως πρόκειται μόνο για «ειδοποιητήρια» οφειλών και όχι για... «κατασχετήρια», λόγω αδυναμίας ικανοποίησής τους.
Στα «ειδοποιητήρια», σύμφωνα με πληροφορίες, όμως, ξεκαθαρίζεται ότι, σε περίπτωση μη εξόφλησης της οφειλής σε 20 μέρες, ξεκινάει η διαδικασία κατάσχεσης και πλειστηριασμό περιουσιακών στοιχείων του ασφαλισμένου ή στοιχείων απαιτήσεων του ασφαλισμένου προς τρίτους.
Τα «ειδοποιητήρια» δεν έρχονται σαν «κεραυνός εν αιθρία», αλλά ως αποτέλεσμα της αποτυχίας της μέχρι τώρα πολιτικής των ρυθμίσεων που επιχείρησαν να εφαρμόσουν το υπουργείο Εργασίας, σε συνεργασία με τον ΟΑΕΕ. Εξάλλου, έχουν προηγηθεί τα «ειδοποιητήρια» του ΙΚΑ.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ιδρύματος, από τον Νοέμβριο του 2013 έως τον Απρίλιο του 2014, 7642 εντάλματα κατάσχεσης έχουν εκδοθεί (προς επιχειρηματίες) και έχουν γίνει 669 κατασχέσεις ακίνητης περιουσίας και 3899 κατασχέσεις κινητής περιουσίας. Ωστόσο, τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το ΙΚΑ εξακολουθούν να είναι ...σκαρφαλωμένα στα 7,5 δισ. ευρώ...
Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr από αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των 440.000 «ασυνεπών» ασφαλισμένων βιοτεχνών, εμπόρων, αυτοκινητιστών, κλπ, στους οποίους έχει στερηθεί κάθε δικαίωμα στην ασφάλιση – περίθαλψη και στη σύνταξη ανέρχονται σήμερα περίπου σε 5,5 δισ. ευρώ.
Πηγή toxwni.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου