Πανό ΕΠΑΜ Αχαρνών - Καματερού

Κυριακή 1 Μαρτίου 2015

Το παραμύθι ότι η κυβέρνηση εξασφάλισε χρόνο για να διαπραγματευθεί το χρέος.

του Δημήτρη Καζάκη

Η κυβέρνηση μας λέει ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και αυτό που κατόρθωσε είναι να πάρει παράταση 4 μήνες για να διαπραγματευθεί μια αναδιάρθρωση του χρέους. Μέγα ψέμα. Στην ανακοίνωση του Eurogroup, 20/2/2015, που υπέγραψε ο Βαρουφάκης εκ μέρους της κυβέρνησης αναφέρεται ρητά: "Οι ελληνικές αρχές επαναλαμβάνουν την αναπόδραστη δέσμευσή τους να τιμήσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές πλήρως και εγκαίρως."

Πώς είναι δυνατόν να θεωρεί η κυβέρνηση το χρέος μη βιώσιμο, αλλά να "επαναλαμβάνει" την "αναπόδραστη δέσμευση" όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων ότι θα πληρώνει το χρέος "πλήρως και εγκαίρως"; Πώς είναι δυνατόν να τεθεί θέμα αναδιάρθρωσης του χρέους και μάλιστα με "κούρεμα", όταν έχει αποδεχθεί η ίδια η κυβέρνηση μια τέτοια δέσμευση; Κι αν το θέσει, ποιός θα την πάρει στα σοβαρά ...
και δεν θα της κολλήσει στη μούρη την υπογραφή της;

Μάλιστα η κυβέρνηση δέχθηκε επίσης και μια από τις βασικές εγγυήσεις, που κατά τους δανειστές, το ελληνικό χρέος γίνεται βιώσιμο: τα πρωτογενή πλεονάσματα. Να τι αναφέρει η απόφαση του Eurogroup: "Οι ελληνικές αρχές έχουν, επίσης, δεσμευτεί ότι θα διασφαλίσουν τα κατάλληλα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα ή τα χρηματοδοτικά ποσά που απαιτούνται για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους, όπως αυτή απορρέει από τη συμφωνία του Eurogroup τον Νοέμβριο του 2012. Οι θεσμοί, για τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2015, θα λάβουν υπ’ όψιν τις οικονομικές συνθήκες του 2015."

Δηλαδή, όσο η ελληνική πλευρά κυνηγά πρωτογενή πλεονάσματα, που θέτουν ως στόχο οι "θεσμοί", τότε το χρέος γίνεται βιώσιμο. Τι διαφορετικό έλεγαν και έκαναν οι προηγούμενοι; Και γιατί οι δανειστές να δεχθούν ότι το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο, από την στιγμή που η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να πετυχαίνει πρωτογενή πλεονάσματα με κόστος τη ζωή, τη δουλειά, το παρών και το μέλλον του ελληνικού λαού;

Θυμίζουμε ότι η συμφωνία του Eurogroup το Νοέμβριο του 2012, αφορά στη δημιουργία ειδικού λογαριασμού στην ΤτΕ, όπου η ελληνική πλευρά θα καταθέτει ανά τρίμηνο τα πρωτογενή πλεονάσματα που πετυχαίνει και τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις για αποκλειστική χρήση των δανειστών. Η κυβέρνηση Τσίπρα έχει δεχθεί να συνεχίσει το ίδιο καθεστώς, όπου θα ξεζουμίζεται δημοσιονομικά η κοινωνία και θα ξεπουλιέται το σύμπαν, προκειμένου να είναι το χρέος βιώσιμο, δηλαδή να εξυπηρετείται με βάση τα συμφέροντα των δανειστών.

Τέλος η κυβέρνηση δεν κατόρθωσε καν να πετύχει μείωση του δημοσιονομικού στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος από 3,5% σε 1,5%, όπως ισχυρίζονται τα παπαγαλάκια της. Από την σκοπιά του ήδη άγρια φορολογημένου έλληνα εργαζόμενου, δεν έχει καμιά σημασία, μιας και τα πρωτογενή πλεονάσματα που δήθεν έχουν επιτευχθεί ήδη, είναι εικονικά, δηλαδή ανύπαρκτα. 

Επομένως κάθε προσπάθεια να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα, έστω και ελάχιστο, σημαίνει ενίσχυση της δημευτικής φοροεπιδρομής και των οριζόντιων περικοπών σε κοινωνικές δαπάνες.

Το μόνο που κατάφεραν να αποσπάσουν οι "ελληνικές αρχές" είναι την υπόσχεση ότι "οι θεσμοί, για τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2015, θα λάβουν υπ’ όψιν τις οικονομικές συνθήκες του 2015." Δηλαδή, θα επανεξετάσουν τον δημοσιονομικό στόχο σύμφωνα με τις νέες οικονομικές συνθήκες. Οι "θεσμοί" τελικά θα αποφασίσουν και γι' αυτό. Η κυβέρνηση απλά καλείται να υλοποιήσει, έστω κι αν συνεχίζουν να πεθαίνουν κυριολεκτικά χιλιάδες Έλληνες.

Πηγή: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΖΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

UA-49932466-1