Πανό ΕΠΑΜ Αχαρνών - Καματερού

Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2015

Τα βάσανα των Ελλήνων γίνονται οργή

Δημοσιεύτηκε στην Die Welt

Αν το ελληνικό κοινοβούλιο τη Δευτέρα δεν καταφέρει για ακόμα μια φορά να εκλέξει Πρόεδρο Δημοκρατίας, επαπειλούνται εκλογές και έξοδος από το ευρώ. Ακριβώς αυτό είναι που θέλουν πατριώτες και αριστεροί ακτιβιστές.

του Günther Lachmann

Ζεστή σούπα προσφέρεται σε συνταξιούχους που διαδηλώνουν κατά των περικοπών στις συντάξεις και τις παροχές υγείας μπροστά από το Υπουργείο Οικονομικών στην Αθήνα στις 10 Σεπτεμβρίου Φωτογραφια: AFP

Τη στιγμή που ο Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος ξεκλειδώνει την πόρτα του μικρού διαμερίσματος στην Αθήνα, ανοίγει και η πύλη προς μια εποχή που έχει τελειώσει εδώ και καιρό. Είναι η εποχή των ηρώων του πολέμου από το 1821 μέχρι το 1829, που απελευθέρωσε τους Έλληνες από τον οθωμανικό ζυγό.

Στον τοίχο κορνιζαρισμένες εικόνες περήφανων πολεμιστών με μουστάκια και γιαταγάνια στο ....
ζωνάρι και γυναικών που ξέρουν ότι είναι ωραίες και στο κομό μια λάμπα πετρελαίου. Μια εικόνα της Παναγίας δηλώνει ορθόδοξη πίστη. Αν δεν υπήρχε ένα λάπτοπ σ΄ ένα τραπεζάκι δίπλα στο παράθυρο, θα μπορούσε αυτός ο χώρος να έχει ξεπηδήσει από την φαντασία ενός σκηνοθέτη.

Κι όμως είναι μια πραγματική εικόνα, λίγα μέτρα πέρα από την Πλατεία Συντάγματος, όπου από το 2010 συγκεντρώνονται κάθε τόσο δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές εναντίον των μέτρων λιτότητας που επιβάλλει η Τρόικα και όπου εδώ και εβδομάδες έχουν εγκατασταθεί εκατοντάδες Σύριοι πρόσφυγες με τα παιδιά τους ζητώντας να προωθηθούν στη Γερμανία.
Ο Χρυσανθόπουλος με το τουίντ σακάκι του δε μοιάζει καθόλου για πρώην Πρέσβης της Ελλάδας. Ούτε για πολιτικός που θέλει ν΄αλλάξει εκ βάθρων τη χώρα του. Κι όμως, ο πρώην Πρέσβης το εννοεί ! Θέλει να ακολουθήσει την αγωνιστική παράδοση της οικογένειάς του στηρίζοντας μια πολιτική εκστρατεία εναντίον της σημερινής ελληνικής Κυβέρνησης με σκοπό την απελευθέρωση της χώρας του από τον ζυγό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ, όπως υποστηρίζει.

«Είμαστε μάρτυρες της μετάβασης σε μια κατάσταση, όπου παραβιάζονται βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και καταστρέφεται το κράτος δικαίου»
FIDH, Οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση του FIDH, που αποτελεί την ένωση 178 Οργανώσεων Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η κατάσταση στη χώρα του δεν είναι απλώς άσχημη. Οι συντάκτες της έκθεσης κάνουν έναν απολογισμό της πολιτικής για τη διάσωση που επέβαλε η Τρόικα (που απαρτίζεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) που προκαλεί τρόμο. Από τότε που ξέσπασε η κρίση, δεν περιορίστηκαν μόνο οι συντάξεις και τα εισοδήματα κατά έως και 50%, αλλά και εκατομμύρια ανθρώπων στερήθηκαν τα μέσα επιβίωσής τους. Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, «δεν μπορεί πια κανείς να αρνείται τις φοβερές συνέπειες της κρίσης όχι μόνο για την οικονομία, αλλά και για την Δημοκρατία και για τα ανθρώπινα δικαιώματα». Και «είμαστε μάρτυρες της μετάβασης σε μια κατάσταση, όπου παραβιάζονται βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και καταστρέφεται το κράτος δικαίου».

Το ποσοστό ανεργίας εξακολουθεί να είναι 28%, ενώ για τους νέους 61%. Από την αρχή της κρίσης αναγκάστηκαν 180.000 μικροεπιχειρηματίες να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους, γράφει η έκθεση του FIDH. Σύμφωνα με ανεπίσημες πηγές 2,5 εκατομμύρια πολίτες δεν έχουν πια υγειονομική περίθαλψη. Κι αυτό έχει βαριές συνέπειες: μέσα σε μισό έτος αυξήθηκε το ποσοστό μολύνσεων από τον ιό του AIDS κατά 52% και σημειώθηκαν 62 θάνατοι από τον ιό του Δυτικού Νείλου, που επανεμφανίστηκε. Επίσης το ποσοστό αυτοκτονιών διπλασιάστηκε από την αρχή της κρίσης.

Φωτογραφία της Karin Lachmann : Ο Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος στο διαμέρισμά του στην Αθήνα.
Γι αυτό θέλει ο Χρυσανθόπουλος να γίνει επανάσταση και μαζί με άλλους συναγωνιστές του και τον οικονομολόγο Δημήτρη Καζάκη ίδρυσαν το κίνημα ΕΠΑΜ. Το ΕΠΑΜ απαρτίζεται από πυρήνες, των οποίων τα μέλη αλληλοαναγνωρίζονται ως συναγωνιστές, είναι βαθιά πατριώτες με θέσεις πλησίον του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ. Στις ευρωεκλογές τον περασμένο Μάιο το ΕΠΑΜ έβαλε υποψηφιότητα, αλλά «καθυστερήσαμε πολύ να ξεκινήσουμε τις διαδικασίες και δεν καταφέραμε να στείλουμε εκπρόσωπό μας στο Ευρωκοινοβούλιο», λέει. Αλλά αυτό δεν έχει μεγάλη σημασία, γιατί στις εκλογές που θα γίνουν στην αρχή του 2015 πρώτο κόμμα θα βγει ο ΣΥΡΙΖΑ «και τότε όλα θα είναι διαφορετικά», φωνάζει ο πρώην Πρέσβης από την κουζίνα, όπου στύβει πορτοκάλια.

Υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι θα γίνουν εκλογές, αλλά τίποτα δεν είναι σίγουρο ακόμα. Εκλογές θα γίνουν μόνο αν ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Σταύρος Δήμας δεν λάβει τις απαιτούμενες 180 ψήφους στην τρίτη ψηφοφορία που θα γίνει τη Δευτέρα. Στις Βρυξέλλες χαίρει εκτίμησης ο πρώην συνεργάτης της Παγκόσμιας Τράπεζας και Επίτροπος της ΕΕ Σταύρος Δήμας. Αλλά και ακριβώς γι αυτό δεν είναι συμπαθής στον ελληνικό λαό, οπότε και η μη-εκλογή του στις προηγούμενες δύο ψηφοφορίες στις 17 και 23 Δεκεμβρίου δεν αποτέλεσε έκπληξη.

Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς πρότεινε στην αντιπολίτευση έναν ανασχηματισμό της Κυβέρνησης και εκλογές το τέλος του 2015, αν ψήφιζαν τον Δήμα. Για τον ΣΥΡΙΖΑ η πρόταση ήταν αδιανόητη, γιατί ο Σαμαράς στο μεταξύ θα έθετε σε εφαρμογή επιπλέον απαιτήσεις της Τρόικας και θα αναθεωρούσε το Σύνταγμα, προκειμένου να πάρει ένα επιπλέον δάνειο 7 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Για το ΕΠΑΜ το μεγαλύτερο κακό είναι το ευρώ

Σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, για το ΕΠΑΜ η βάση του κακού είναι το ευρώ, γι αυτό και υποστηρίζει την έξοδο από την ευρωζώνη και την επιστροφή στη δραχμή. Ζητά διαγραφή χρέους και πλήρη αναδιάρθρωση της οικονομίας. Ο Χρυσανθόπουλος είναι σίγουρος ότι «ακριβώς αυτό θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ», παρ΄όλο που οι περισσότεροι συναγωνιστές του στο ΕΠΑΜ το αμφισβητούν και πιστεύουν ότι, μόλις βρεθεί στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ, θα κάνει ό,τι και τα άλλα κόμματα. Ο Χρυσανθόπουλος αντιθέτως εμπιστεύεται τις επαφές του μεταξύ των σοσιαλιστών.

Βέβαια ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κατέβει στις εκλογές με διακηρυγμένο πρόγραμμα την έξοδο από το ευρώ, γιατί αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει ανησυχία στους Έλληνες ψηφοφόρους. «Αν το έλεγε, δεν θα έπαιρνε τις ψήφους που χρειάζεται» λέει ο Χρυσανθόπουλος. Κι αυτό επειδή σ΄αυτούς τους ανήσυχους καιρούς οι βασανισμένοι από την πολιτική λιτότητας Έλληνες ελπίζουν ότι θα σωθούν μέσα στο ευρώ.

Όμως έχει μια ακριβή εικόνα του με ποιο τρόπο πρέπει να εγκαταλείψει το ευρώ η Ελλάδα. «Χμμμ…», λέει χαμογελώντας. « Όταν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα ξεκινήσουμε με το θέμα του χρέους», δηλαδή απλώς η Ελλάδα θα σταματήσει να το ξεπληρώνει. Και η Τράπεζα της Ελλάδος θα «επανεθνικοποιηθεί», ώστε να χρηματοδοτεί το κράτος. «Στη συνέχεια θα ανακοινώσουμε μια σταδιακή έξοδο από την Ευρωζώνη». Όπως όταν μπήκε η Ελλάδα στο ευρώ, θα υπάρξει μια φάση παράλληλης κυκλοφορίας ευρώ και νέου εθνικού νομίσματος, που θα διαρκέσει περίπου ένα έτος. Στη συνέχεια θα μπορούσε το νέο νόμισμα να υποτιμηθεί, ώστε να αυξηθούν οι εξαγωγές. Ταυτόχρονα η Αθήνα πρέπει να κλείσει συμφωνίες με άλλες χώρες για εισαγωγή πετρελαίου και πρώτων υλών. «Ήδη συζητούμε με πετρελαιοεξαγωγικές χώρες», λέει ο Χρυσανθόπουλος. Μια απ΄αυτές είναι και η Ρωσία.

Γιατί ο πρώην Πρέσβης θέλει να μην αποπληρωθεί το χρέος;

Στο ερώτημα σύμφωνα με ποια νομική βάση μπορεί η Ελλάδα να σταματήσει να αποπληρώνει το χρέος της, απαντά ο πρώην Πρέσβης ότι αυτός και οι φίλοι του βρήκαν στη Σύμβαση της Βιέννης για το Δίκαιο των Συνθηκών ένα τμήμα που το διατυπώνει ξεκάθαρα. «Υπάρχει ένα άρθρο που ξεκαθαρίζει πότε μία σύμβαση είναι άκυρη», λέει. Αυτό συμβαίνει αν υπάρχουν λάθη, αν έχει ασκηθεί πίεση, ή αν το ένα μέρος εκβιάστηκε κλπ. «Όλες αυτές οι προϋποθέσεις συντρέχουν στην περίπτωση της πολιτικής που ασκήθηκε για τη διάσωση της Ελλάδας. Εκβιαστήκαμε. Γι αυτό οι δανειακές υποχρεώσεις μας είναι άκυρες. Δεν υποχρεούμαστε να πληρώσουμε. Και απ΄τη στιγμή που δεν πληρώνουμε πια τόκους, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα χρήματα για την οικονομία και στην κοινωνία μας».

Φωτογραφία της Karin Lachmann: Ο Χρήστος Σιδέρης διευθύνει μια κλινική για ασθενείς που δεν έχουν ταμείο υγειονομικής περίθαλψης.
Πρωτίστως τον απασχολεί το σύστημα υγείας που έχει καταρρεύσει. Σ΄όλη τη χώρα γιατροί και νοσηλευτές προσφέρουν δωρεάν περίθαλψη σε 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους. Ένας απ΄αυτούς είναι ο Χρήστος Σιδέρης, που διευθύνει έναν χώρο παροχής δωρεάν περίθαλψης που εδράζεται στον χώρο της πρώην αμερικανικής Βάσης στην Αθήνα. Ο Σιδέρης και ο Χρυσανθόπουλος συνεργάζονται. Και οι δυο υποστηρίζουν την αγωγή της Γερμανίδας ακτιβίστριας Sarah Hassel-Reusing στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Ο Σιδέρης ξεκίνησε το project του πριν από 3 χρόνια. Συγκέντρωσε γιατρούς και νοσηλευτές που προθυμοποιήθηκαν να θεραπεύουν ασθενείς χωρίς να παίρνουν αμοιβή. Η Δημοτική Αρχή τους διέθεσε το χώρο και ένα μικρό κτήριο. Οι ίδιοι διεκπεραιώνουν όλα τα υπόλοιπα, δηλαδή κυρίως προμήθεια φαρμάκων και παιδικών τροφών, αλλά και ιατρικού εξοπλισμού.

Τώρα είναι γεμάτα με φάρμακα ράφια που καταλαμβάνουν ολόκληρους τοίχους. Οι εθελοντές ξεχωρίζουν και αρχειοθετούν ακούραστα δωρεές που καταφθάνουν σε μεγάλους σάκους. Μεταξύ άλλων ήρθε από τη Γερμανία μια συσκευή υπερήχων. «Μας το δώρισε μια ομάδα φίλων από το Αμβούργο», λέει ο Σιδέρης. Υπάρχει ένα οδοντιατρείο και ένα γυναικολογικό ιατρείο. Ο εξοπλισμός δεν είναι ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει, αλλά τους είναι απαραίτητος. Ο Σιδέρης μας αποδεικνύει την επιτυχία του εγχειρήματος με αριθμούς : τον πρώτο χρόνο τους επισκέφθηκαν 4.000 ασθενείς, τον επόμενο 19.000 κι εφέτος 43.000. «Στην Ελλάδα υπάρχουν τρεις κατηγορίες ανασφάλιστων», εξηγεί ο Σιδέρης :

Υπάρχουν τρεις ομάδες ανασφάλιστων

«Κατά πρώτον επιχειρηματίες που χρεοκόπησαν εξ αιτίας της κρίσης και δεν μπορούν πλέον σήμερα να πληρώσουν τις συνδρομές στο ταμείο υγείας τους. Κατά δεύτερον όσοι είναι δύο χρόνια άνεργοι και χάνουν αυτομάτως την ασφάλισή τους και κατά τρίτον όσοι αναγνωρίζονται επίσημα από το κράτος ως άποροι». Η έλλειψη ασφάλειας υγειονομικής περίθαλψης έχει σε κάποιες περιπτώσεις αδιανόητες συνέπειες, όπως στην περίπτωση των πασχόντων από χρόνια νοσήματα, που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα φάρμακα.

Ακόμα και αυτοί που εξακολουθούν να είναι ασφαλισμένοι σε κάποιο ταμείο υγείας δεν μπορούν να αγοράσουν φάρμακα «επειδή η Κυβέρνηση δίνει όλα τα χρήματα για την αποπληρωμή του χρέους και έχει ακυρώσει το σύστημα υγείας, πρέπει οι ασθενείς να πληρώνουν οι ίδιοι μέχρι και 60% της τιμής των ακριβών φαρμάκων τους».

Ποιος είναι σε θέση να πληρώσει τέτοια ποσά σε μια κοινωνία, στην οποία σύμφωνα με μελέτη του ελληνικού Κοινοβουλίου 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας και επιπλέον 3,8 εκατομμύρια απειλούνται με φτώχια και κοινωνικό αποκλεισμό; Οι δύο αυτές κατηγορίες περιλαμβάνουν 6,3 εκατομμύρια ανθρώπους και αποτελούν το 60% του πληθυσμού των Ελλήνων.

Κράτος με δύο πρόσωπα

Η φτώχια εκδηλώνεται στην Αθήνα με αύξηση της εγκληματικότητας και του αριθμού των ζητιάνων. Αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν και κάποιοι που δίνουν 20 ευρώ για ένα ποτήρι κρασί στα υπαίθρια καφενεία και ταυτόχρονα δίνουν 10 ευρώ στους ζητιάνους που τους πλησιάζουν απρόσκοπτα. Η Αθήνα είναι μια πόλη με δύο πρόσωπα.

Όπως και η έκθεση του οργανισμού FIDH, ο πρώην Πρέσβης Χρυσανθόπουλος θέτει το ερώτημα ποιος ευθύνεται γι αυτή την μεγάλη κοινωνική ανισότητα. Ο FIDH θεωρεί συνυπεύθυνες τις προηγούμενες ελληνικές Κυβερνήσεις, ο Χρυσανθόπουλος όμως εστιάζει σ΄αυτές που ικανοποιούν τις απαιτήσεις της Τρόικας μετά το ξέσπασμα της κρίσης. «Πρέπει να τους οδηγήσουμε ενώπιον της δικαιοσύνης. Προκάλεσαν μεγάλη καταστροφή στον ελληνικό λαό», λέει.

Ακόμα κι ο ίδιος είναι θύμα της κατάστασης. Σαν Πρέσβης θα έπρεπε να παίρνει 3.000 ευρώ σύνταξη, αλλά η σύνταξή του μειώθηκε κατά το ήμισυ. «Ταυτόχρονα πρέπει να πληρώνω κάθε τρίμηνο περίπου 3.000 ευρώ για φόρους και εισφορές. Αρνούμαι να το κάνω», λέει. Κι αν το κράτος θέλει να τα πάρει με το ζόρι, ξέρει πώς να αμυνθεί. «Έχω στο κτήμα μου ένα τουφέκι, ένα πιστόλι και μερικές αντιασφυξιογόνες μάσκες. Ας κοπιάσουν», λέει. Γιατί προέρχεται από οικογένεια πολεμιστών.

Από ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑ Ε.ΠΑ.Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

UA-49932466-1