Πανό ΕΠΑΜ Αχαρνών - Καματερού

Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014

Θέλουν να μας πάρουν και τα… σώβρακα!

του Νίκου Περπερά

Οι εκπρόσωποι της τρόικας των δανειστών, αφού με τα διάφορα μνημόνια εξαθλίωσαν τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, κόβοντας δραστικά μισθούς και συντάξεις, επιβάλλοντας φόρους ακόμη και στα ακατοίκητα σπίτια και τα χέρσα χωράφια και αφού έστειλαν στην ανεργία 1,5 εκατομμύριο εργαζόμενους και επέβαλαν το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, τώρα θέλουν να μας πάρουν και τα… σώβρακα!

Αυτό ουσιαστικά αποτελούν οι 17 αξιώσεις – «φωτιά» που αποτυπώνονται στο ύφος και το περιεχόμενο του e-mail, που απέστειλε η Τρόικα στην Κυβέρνηση τα ξημερώματα της περασμένης Τετάρτης ως απάντηση στις προτάσεις του Υπουργείου Οικονομικών για το κλείσιμο της ...
συμφωνίας και αποκαλύπτει ρεπορτάζ της σημερινής έκδοσης της εφημερίδας «Realnews».

Και βέβαια, το χειρότερο είναι πως η τρικλίζουσα και ετοιμοθάνατη συγκυβέρνηση των Σαμαροβενιζέλων είναι έτοιμη και πρόθυμη να τους τα δώσει «όλα» για να μας …«σώσει», προβάλλοντας για, ακόμη μια φορά, το παραμύθι – ψευτοδίλημμα πως «αν δεν υποχωρήσουμε θα βγούμε από το ευρώ» και θα γίνει ο κατακλυσμός του κόσμου. Λες και είναι καλύτερο να μείνουμε στο ευρώ, αλλά χωρίς …ευρώ στην τσέπη!

Οι 17 αξιώσεις της τρόικας

Η Τρόικα, λοιπόν, με τη συλλογιστική ότι, «το δημοσιονομικό κενό του 2015 εκτιμάται στα 2,425 δις €, εκ των οποίων το 1,773 δις € αφορά τον Προϋπολογισμό και τα 652 εκ. € το ασφαλιστικό σύστημα» ζητά:

1.  Την αύξηση όλων των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α., που σήμερα είναι 6,5% (τουριστικές υπηρεσίες, φάρμακα, εκδόσεις, θέατρα).

2.  Την κατάργηση της έκπτωσης φόρου στον Φ.Π.Α., που ισχύει στα νησιά. Σήμερα, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και σε ορισμένα νησιά των Κυκλάδων (Μύκονος, Σαντορίνη) προβλέπει έκπτωση 30% επί των συντελεστών Φ.Π.Α. (οι συντελεστές είναι τρεις: 5%, 9% και 15%).

3.  Την επιβολή φόρου πολυτελείας στην περιουσία, χωρίς να διευκρινίζεται αν πρόκειται για κινητή και ακίνητη, ούτε και ποιο είναι το όριο πλούτου που θα τεθεί.

4.  Την κατάργηση των 100 δόσεων για τα «ληξιπρόθεσμα» προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία, με την ταυτόχρονη καθιέρωση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, για την υπαγωγή των οφειλετών στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του νόμου.

5.  Την αύξηση του φόρου σε αλκοολούχα ποτά και προϊόντα καπνού.

6.  Την κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών.

7.  Την ανατροπή της απόφασης για μείωση 30% στην «εισφορά αλληλεγγύης».

8.  Την επιβολή κατάσχεσης ποσοστού άνω του 25% για μισθούς – συντάξεις άνω των 1.500 € για τους οφειλέτες του Δημοσίου και των Ασφαλιστικών Ταμείων.

9.  Τη δημιουργία ενός Ασφαλιστικού Φορέα και εναρμόνιση των κανόνων λειτουργίας όλων των Ταμείων. Η Τρόικα επιμένει ότι πρέπει όλα τα Ταμεία να ενταχθούν, άμεσα, υπό την «ομπρέλα» του ΙΚΑ, η διοίκηση του οποίου θα είναι αρμόδια για τη διαχείρισή τους, ακόμη και αν αρχικά τα συγχωνευθέντα Ταμεία διατηρούν διαφορετικές διευθύνσεις. Στόχοι της συγχώνευσης θα είναι η σταδιακή εναρμόνιση εισφορών και παροχών, οι κοινές διαδικασίες πληρωμής και οι κανόνες λειτουργίας των Ταμείων. Τα «βήματα» που προτείνονται είναι: Μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2014 συγχώνευση όλων των Ταμείων στο ΙΚΑ, με τη δημιουργία ενός Δ.Σ., θέσπιση κοινών υπηρεσιών μέχρι τον Δεκέμβριο του 2015 και εναρμόνιση της βάσης εισφορών έως τον Δεκέμβριο του 2016.

10.  Την ενιαία πληρωμή και είσπραξη εισφορών και φόρων, με χρονικό ορίζοντα το 2017, και δημιουργία κεντρικού μητρώου επιχειρήσεων και ιδιωτών.

11.  Την αλλαγή του τρόπου εφαρμογής των ποσοστών αναπλήρωσης των συντάξεων.

12. Την κατάργηση όλων των ειδικών καθεστώτων, που επιτρέπουν την πρόωρη συνταξιοδότηση, πριν από τα 62 έτη. Μάλιστα, η Τρόικα επιμένει στην αναμόρφωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και για τους εργαζόμενους σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

13.  Την κατάργηση των τμημάτων της σύνταξης, που δεν ανταποκρίνονται στις καταβαλλόμενες εισφορές.

14.  Την επανεξέταση και εξορθολογισμό του συστήματος καταβολής του «ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος», της βασικής σύνταξης για τους παλιούς και νέους ασφαλισμένους, λαμβάνοντας υπόψη το ύψος των μισθών. Συγκεκριμένα, προτείνεται για όσους έχουν λιγότερα από 15 έτη ασφάλισης να λαμβάνουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, με την εφαρμογή ταυτόχρονα εισοδηματικών και περιουσιακών στοιχείων, καθώς επίσης και η καταβολή της βασικής σύνταξης 360 € τον μήνα, για όσους συμπληρώσουν 20 έτη ασφάλισης. Επίσης, η Τρόικα ζητά την διακοπή καταβολής του ΕΚΑΣ και την προώθηση των κονδυλίων μόνο σε άτομα, που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας, μέσω του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και οι κατώτατες καταβαλλόμενες συντάξεις θα πρέπει να εναρμονιστούν με το νέο ασφαλιστικό σύστημα και το ύψος τους να ανταποκρίνεται στις εισφορές των ασφαλισμένων, σε όλα τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

15.  Την εισαγωγή ρήτρας «μηδενικού ελλείμματος» και στις κύριες συντάξεις, με την εφαρμογή βασικών παραμέτρων, που θα συνδέονται με τη μακροπρόθεσμη αναλογιστική ισορροπία του συστήματος, καθώς και την εφαρμογή «συντελεστή βιωσιμότητας», που θα επιτρέπει την αυτόματη αναπροσαρμογή των κύριων συντάξεων, με βάση την πορεία των μισθών ή του ΑΕΠ.

16.  Την αύξηση των εισφορών των ασφαλισμένων του ΟΓΑ και εναρμόνισή τους με αυτά που ισχύουν για τους νέους ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ, από το 2010.

17.  Την διεύρυνση και εκσυγχρονισμό της βάσης υπολογισμού των εισφορών, για όλους τους αυτοαπασχολούμενους (ΟΑΕΕ και ΟΓΑ) και εξίσωση των καταβαλλόμενων εισφορών. Συγκεκριμένα, προτείνουν αναπροσαρμογή των κατώτατων συντάξεων, σύμφωνα με τις καταβαλλόμενες ασφαλιστικές εισφορές, καθώς και την ύπαρξη εισφορών, με βάση τον τζίρο, ήτοι το πραγματικό τους εισόδημα από τη δραστηριότητά τους.

Εύλογα ερωτήματα

Κατόπιν όλων αυτών αναρωτιόμαστε:

Τι θα κάνει η κυβέρνηση του περιβόητου …«Success Story» και των δήθεν «πρωτογενών πλεονασμάτων» και του ακόμη πιο δήθεν «τέλους των μνημονίων και του ΔΝΤ»; Θα λειτουργήσει για άλλη μια φορά ως υπάλληλος και ανδρείκελο των τοκογλύφων δανειστών και θα εκτελέσει αδίστακτα το λαό;

Τι θα κάνουν εκείνοι οι λαλίστατοι, κατά τα άλλα, κυβερνητικοί βουλευτές που ξημεροβραδιάζονται στα κανάλια παριστάνοντας τους …αντιστασιακούς στις απαιτήσεις των τροϊκανών και φωνάζοντας σε όλους τους τόνους ότι «δεν θα ψηφίσουν νέα μέτρα»; Θα βάλουν «την ουρά στα σκέλια» και θα τα ψηφίσουν για άλλη μια φορά με χέρια και με πόδια;

Τι θα κάνει αυτός ο πολύχρωμος συρφετός των «ανεξάρτητων» βουλευτών που μαζεύει υπογραφές για να βγει Πρόεδρος Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, ώστε να μη γίνουν εκλογές και απολύσει ο λαός αυτήν την τόσο …λαοπρόβλητη κυβέρνηση της καταστροφής του; Θα ψηφίσουν και αυτοί τα νέα μέτρα – αξιώσεις της τρόικας για να αποδείξουν ότι και «κουμπαράς» υπάρχει και μνημονιακότεροι των μνημονιακών μπορούν να γίνουν τελικά βάζοντας πάνω από όλα το στενό προσωπικό τους συμφέρον και το …«είναι πολλά τα λεφτά Άρη», ή όχι;

Και τι θα κάνουμε όλοι εμείς, ο καθημαγμένος και εξαθλιωμένος από τα αλλεπάλληλα μνημόνια λαός; Θα δεχτούμε άλλο ένα ως χαριστική βολή ή μήπως τώρα ή ποτέ πρέπει να ξεσηκωθούμε;

από το «Ημερόδρομος» μέσω ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑ - Ε.ΠΑ.Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

UA-49932466-1