Πανό ΕΠΑΜ Αχαρνών - Καματερού

Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

Ένταση και χημικά στη μεγάλη πορεία της Χαλκιδικής ενάντια στην εξόρυξη χρυσού

Διαμαρτυρία


Λίγο μετά τις 16:05 την Κυριακή ολοκληρώθηκε η μεγάλη πορεία διαμαρτυρίας στον Κάκκαβο της Χαλκιδικής ενάντια στην εξόρυξη χρυσού, στην οποία συμμετείχαν φορείς, συλλογικότητες και απλοί πολίτες.

Νωρίτερα υπήρξαν ένταση και επεισόδια, καθώς δυνάμεις των ΜΑΤ έριξαν δακρυγόνα και βομβίδες κρότου-λάμψης εναντίον των διαδηλωτών, οι οποίοι προσπάθησαν να μπουν στο χώρο του εργοταξίου. Για αρκετή ώρα ο κόσμος προσπαθούσε να παραμείνει στο βουνό φωνάζοντας συνθήματα και δίνοντας μάχη με την αστυνομία, με τις ρίψεις χημικών να είναι συνεχείς.
Εν τέλει, οι διαδηλωτές άρχισαν να αποχωρούν οργανωμένα λίγο μετά τις 15:20 με αργές όμως διαδικασίες, ενώ στην περιοχή παραμένει ισχυρή αστυνομική δύναμη.


Η πορεία στον Κάκκαβο ξεκίνησε νωρίς το πρωί της Κυριακή, με τις Επιτροπές Αγώνα Χαλκιδικής και ...
Θεσσαλονίκης ενάντια στην εξόρυξη χρυσού να έχουν αναλάβει την όλη διοργάνωση. Προσυγκεντρώσεις είχαν οριστεί για τις 10:30 το πρωί τόσο στην Ιερισσό όσο και τη Μεγάλη Παναγιά.


Στο κάλεσμά τους οι Επιτροπές Αγώνα ανέφεραν:

«Αν όχι τώρα, πότε; Τα νερά μας χάνονται κάθε λεπτό που η Eldorado καταστρέφει το βουνό. Το δάσος καταστρέφεται με κάθε δέντρο που κόβεται, κάθε δρόμο που ανοίγεται. Το ρέμα του Καρατζά θυμίζει σεληνιακό τοπίο. Στις Σκουριές το εργοστάσιο κατασκευάζεται και το open pit ανοίγεται. Τα φράγματα δε θ΄αργήσουν να κατασκευαστούν.


Αν όχι εμείς, ποιος; Δεν αναθέτουμε αρμοδιότητες. Δεν αποποιούμαστε την ευθύνη μας. Εμείς θα σταματήσουμε την καταστροφή του τόπου. Εμείς που βλέπουμε καθημερινά να καταστρέφεται το βουνό στο οποίο οφείλουμε τη ζωή μας. Όλοι εμείς που εδώ και χρόνια αγωνιζόμαστε. Όλοι εμείς που στεκόμαστε αλληλέγγυοι σ' έναν δίκαιο αγώνα, γιατί είναι και δικός μας αγώνας.


Για όλους εμάς, το αντάμωμα στον Κάκαβο δεν είναι απλά μια πορεία. Διεκδικούμε τη Γη μας και την Ελευθερία μας. Εμείς θα προστατέψουμε τις ζωές μας. Εμείς θα τους σταματήσουμε. Η 23 του Νοέμβρη είναι αυτή η ημέρα».

Πηγές φωτογραφιών: Alterthess.gr

Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

UA-49932466-1