Πανό ΕΠΑΜ Αχαρνών - Καματερού

Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

"ΧΑΣΤΟΥΚΙ" ΣΤΙΣ ΑΝΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ



...ΜΕ ΥΠΟΜΝΗΜΑ "ΒΟΜΒΑ" ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΚΑΛΥΜΜΑ ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ
Με υπόμνημα "βόμβα" του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης, του κατ'εξοχήν επιστημονικού δημόσιου φορέα για τη διοίκηση, δέχονται"χαστούκι" οι αναξιοκρατικές και υπονομευτικές διαδικασίες μέσω των οποίων θα αξιολογούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι. 
Υπενθυμίζουμε, ότι πρόκειται για ένα ξεκάθαρα αυθαίρετο σύστημα από τη στιγμή που προβλέπει συγκεκριμένη ποσόστωση.
Με άλλα λόγια, το 15% των υπαλλήλων θα πρέπει αναγκαστικά να κρίνονται.......
ανεπαρκείς, χωρίς να δίνονται εξηγήσεις για ποιον λόγο το ποσοστό αυτό δεν θα είναι 16% ή 20% ή 13%. Πρόκειται,δε, για ένα σύστημα αξιολόγησης που έχει δοκιμαστεί τόσο στην Ευρώπη όσο και αλλού και έχει αποσυρθεί εδώ και πολλά χρόνια λόγω της αναποτελεσματικότητας καθώς και του άδικου χαρακτήρα στην εφαρμογή του, δημιουργώντας μια ανασφάλεια και μια επιπλέον αβεβαιότητα στον χώρο των δημοσίων υπαλλήλων.
Όπως επεσήμαναν πολιτικοί αναλυτές της Αριστεράς το λεγόμενο σύστημα Μητσοτάκη συντελεί στηδημιουργία ενός νέου δικτύου πελατειακών σχέσεων. Παλαιότερα,δε, τα δίκτυα αυτά δημιουργούνταν από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για το ποιος θα προσλαμβανόταν στο δημόσιο, τώρα μάλιστα, δεδομένου και του ελέγχου των προϊσταμένων-αξιολογητών από την κυβέρνηση, θα δημιουργείται δίκτυο πελατειακών σχέσεων για το ποιος δεν θα λαμβάνει αρνητική αξιολόγηση ή,εφόσον λάβει κάποιος αρνητική αξιολόγηση, για το ποιος δεν θα περάσει σε μια δεξαμενή διαθεσιμότητας-απολύσεων, παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού για το αντίθετο.
Με το υπόμνημα,πάντως, ουσιαστικά βρίσκεται στον αέρα η άδικη και αναποτελεσματική "αξιολόγηση" που σχεδίασε η κυβέρνηση και συγκεκριμένα ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης, αν εφαρμοστεί η "αξιολόγηση", κινδυνεύουν μεαπορρύθμιση οι δημόσιες υπηρεσίες.
Την ίδια στιγμή, αντίθετοι στην αξιολόγηση με τις ποσοστώσεις στέκονται όλο και περισσότεροι δήμαρχοι και περιφερειάρχες ενώ η συνομοσπονδία των εργαζομένων στο Δημόσιο έχει προσφύγει στο ΣτΕ για να ακυρώσει τη διαδικασία και αντιδρά μαζί με τους εργαζόμενους στους δήμους με απεργία την ερχόμενη Τετάρτη 9 Ιουλίου.
Επιπλέον, η αξιολόγηση εμφανίζει μεγάλα προβλήματα στην εφαρμογή της, αφού χθες έληξε η προθεσμία για τις εκθέσεις επιμερισμού των ποσοστών αξιολόγησης, χωρίς οι προϊστάμενοι στο Δημόσιο να τις έχουν δημοσιεύσει.
Τέλος είναι σαφές ότι αποτελεί προκάλυμμα και εργαλείο για να ικανοποιήσει η κυβέρνηση την απαίτηση της τρόικας για νέες απολύσεις.
Σημειώνεται ότι με το λεγόμενο σύστημα Μητσοτάκη, ένα ποσοστό έως 25% θα έχει βαθμολογία 9 έως 10 και θα θεωρούνται οι άριστοι υπάλληλοι, ένα ποσοστό έως 60% 7 έως 8 και θα θεωρούνται ως καλοί υπάλληλοι, ενώ υποχρεωτικά ένα ποσοστό 15% θα πρέπει να λαμβάνει βαθμολογία από 1 έως 6 και θα θεωρείται ως προσωπικό χαμηλών δυνατοτήτων, με όποιες συνέπειες έχει αυτό στη διαδικασία της κινητικότητας - διαθεσιμότητας.
Επίσης, ο υπουργός έχει προαναγγείλει πως οι αποδοχές θα εξαρτώνται από την απόδοση!!!
Σημειώνουμε ότι τη Δευτέρα, σε καταλήψεις γραφείων διοίκησης υπηρεσιών και άλλες κινητοποιήσεις προχώρησαν εργαζόμενοι στο Δημόσιο, ενώ μέλη των ΔΣ συλλόγων της ΠΟΕ – ΟΤΑ στην Περιφέρεια Αττικής έκαψαν συμβολικά το φύλο ΕΦΚ με τον νόμο Ν.4250/2014 περί αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων.


Πηγή: iskra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

UA-49932466-1