Πανό ΕΠΑΜ Αχαρνών - Καματερού

Πέμπτη, 12 Ιουνίου 2014

«Διαβεβαιώσεις» Σαμαρά για νέα μέτρα...


Διαβάστε το δημοσίευμα της εφημερίδας «Αυγή», που υπογράφει ο Νίκος Παπαδημητρίου.

«Τα πειστήρια για τους υποκριτικούς και κάλπικους ισχυρισμούς της κυβέρνησης περί μη λήψης νέων μέτρων και τέλους των Μνημονίων, ισχυρισμούς που επανέλαβαν και χθες οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος στην πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου, φέρνει στη δημοσιότητα η "Αυγή". Στην έκθεση του ΔΝΤ υπάρχει συνημμένη επιστολή των κ. Σαμαρά, Στουρνάρα και Προβόπουλου προς την τρόικα από τις 14 Μαΐου, δηλαδή πριν από τις εκλογές, διά της οποίας παρέχονται εγγυήσεις στους δανειστές ότι -αν χρειαστεί- θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα στο πλαίσιο των επικαιροποιήσεων του Μνημονίου!
Το ερώτημα "αν χρειαστεί" απαντάται από το ΔΝΤ, το οποίο προβλέπει δημοσιονομικό κενό 7,7 δισ. και χρηματοδοτικό κενό 12,6 δισ. έως το 2017 και εκτιμά ότι είναι σχεδόν απίθανο να αποφευχθούν νέες περικοπές μισθών και συντάξεων!


Έγγραφες εγγυήσεις στην τρόικα για τη διαθεσιμότητά τους να προχωρήσουν σε νέα μέτρα, «αφού οι συνθήκες αλλάζουν», έδωσαν ο Αντώνης Σαμαράς και ο Γιώργος Προβόπουλος, τέσσερις ημέρες σημειωτέον πριν από τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Πρόκειται για την επιστολή που παραδοσιακά συνοδεύει κάθε Μνημόνιο/ μεσοπρόθεσμο, επιστολή που φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα η «Αυγή», καθώς οι υπογράφοντες είχαν κάθε λόγο να τη «θάψουν».

Η εν λόγω επιστολή, που φέρνει, όπως και οι προηγούμενες συνοδευτικές των μνημονίων, τις υπογραφές-διαβεβαιώσεις του εκάστοτε πρωθυπουργού, του υπουργού οικονομικών και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, έχει ημερομηνία 14 Μαΐου 2014 και αποδέκτες του Κρ. Λαγκάρντ, Γ. Ντάισελμπλουμ, Σ. Κάλλας και Μ. Ντράγκι.

Από τη δισέλιδη επιστολή των κ. Σαμαρά, Στουρνάρα και Προβόπουλου, από άποψη ουσίας ξεχωρίζει το «δια τάυτα», εκεί όπου παρέχονται οι εγγυήσεις που δίνουν για το άμεσο μέλλον. «Πιστεύουμε» -σημειώνουν επί λέξει- «ότι οι πολιτικές που ορίζονται από το συνημμένο MEFP (Μνημόνιο) είναι επαρκείς για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος».

Η φράση όμως που ήθελαν να κρατήσουν κρυφή έπεται: «Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε οποιαδήποτε μέτρα που μπορεί να αποδειχθούν αναγκαία για τον σκοπό αυτό, καθώς οι συνθήκες αλλάζουν». Αξίζει εξάλλου να επισημανθεί ότι τα όποια νέα μέτρα δεν θα αποφασιστούν εν λευκώ από την ελληνική κυβέρνηση, αλλά πάντα σε συνεννόηση με τους δανειστές, όπως προοιωνίζεται η επόμενη φράση της επίμαχης παραγράφου:

«θα προβούμε σε διαβουλεύσεις με το Ταμείο (ΔΝΤ) για την υιοθέτηση οποιωνδήποτε σχετικών δράσεων ενόψει  των επικαιροποιήσεων των πολιτικών που περιέχονται στο Μνημόνιο, και σε συμφωνία με τις πολιτικές που προβλέπει το Ταμείο σε παρόμοιες διαβουλεύσεις» διαβεβαιώνει η ηγεσία της χώρας χτίζοντας ακόμη πιο σφικτά δεσμά για τη χώρα και τους πολίτες της. Πολιτικά έκθετοι, συνεπώς, οι υπογράφοντες αλλά και ο Ευ. Βενιζέλος, που εμφανίστηκε χθες με… σκληρή γλώσσα έναντι του ΔΝΤ.

Στη συγκυρία αυτή, σημειωτέον, ο Π. Τόμσεν προανήγγειλε, σε χθεσινές δηλώσεις του, τη μετατόπιση του ΔΝΤ για τη μείωση του χρέους σε θέσεις που έως τώρα είχαν οι Ευρωπαίοι δανειστές, αφού, όπως έλεγε, «υπάρχουν και άλλα μέσα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους εκτός από ένα «κούρεμα».
Σε σχόλιό του, τέλος το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενο στην ομιλία Σαμαρά, αναφερόμενο στην ομιλία Σαμαρά στο υπουργικό συμβούλιο, τον κατηγορεί ότι «συνεχίζει να υπόσχεται τη «γη της μνημονιακής επαγγελίας» να εξαπατά συνειδητά τον ελληνικό λαό και τα υπερασπίζεται ανενδοίαστα τα συμφέροντα των δανειστών». Και προς απόδειξη αυτού, οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες έρχονται την ίδια ώρα που «δημοσιεύεται και η έκθεση του ΔΝΤ, η οποία προαναγγέλει νέα μνημονιακά μέτρα ύψους 7,7 δις, για την επόμενη τετραετία, διαψεύδοντας κάθε κυβερνητικό ισχυρισμό περί τέλους των Μνημονίων».

Πηγή: Ποντίκι μέσω Η Αυγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

UA-49932466-1