Πανό ΕΠΑΜ Αχαρνών - Καματερού

Τετάρτη 21 Μαΐου 2014

Η στιγμή και το μέλλον

του Ηλία Αλεξανδρή*

Όταν πριν από 4 χρόνια ανακοινώθηκε η προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ από το σάπιο πολιτικό κατεστημένο των σκανδάλων της SIEMENS, του Βατοπεδίου, τον Δομημένων Ομόλογων και των Ολυμπιακών Έργων ο Ελληνικός λαός κατάλαβε αμέσως την παγίδα που του έστησαν, έστω και διαισθητικά αντιλήφθηκε τον μέγιστο κίνδυνο. Για αυτό και από τις πρώτες διαδηλώσεις τον Μαϊο του 2010 υπήρξε τεράστια συμμετοχή και μεγάλη αγωνιστικότητα. Το Καθεστώς αντέδρασε άμεσα και δεν δίστασε να παίξει με το αίμα και τις ζωές αθώων στην MARFIN με την προβοκάτσια που προετοίμασε ψυχολογικά την κοινή γνώμη για την πιο άγρια καταστολή που γνώρισε ο λαός μετά την χούντα του '67.

Παρά την καταστολή ο λαός δεν έμεινε άπραγος. Έτσι γεννήθηκε και η αντίδραση στις πλατείες με τους αγανακτησμένους τον Μάη του 2011. Αντίδραση που εκφράστηκε με συνεχόμενη καθημερινή παρουσία δεκάδων χιλιάδων λαού, αλλά και τεράστιες σε όγκο διαδηλώσεις με εκατοντάδες χιλιάδες έως και εκατομμύρια από κόσμο τις ημέρες ψήφισης των εκτρωμάτων της Συνταγματικής εκτροπής, ...
της εκχώρησης της Εθνικής Ανεξαρτησίας και του σφετερισμού της Λαϊκής κυριαρχίας με τα μνημόνια, τα μεσοπρόθεσμα, τις Δανειακές Συμβάσεις και την κατάλυση του Συντάγματος στην διαδικασία εφαρμογής τους.

Όταν μετά το μεσοπρόθεσμο και την εγκληματική επίθεση με τα χιλιάδες χημικά στον λαό αλλά και μέσα στον σταθμό του Μετρό, το κίνημα των πλατειών οδηγήθηκε σε διάλυση κάποιοι πίστευαν ότι όλα τελείωσαν. Κάποιοι όμως δεν το έβαλαν κάτω! Έτσι το καλοκαίρι του 2011 γεννήθηκε  από τους ίδιους τους πολίτες το Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο με πρωτοπόρο τον Δημήτρη Καζάκη.

Πολύ γρήγορα με το Ε.Πα.Μ. ενώθηκαν χιλιάδες πολιτών που προέρχονταν είτε από τον αγώνα των πλατειών είτε ακόμα και από την πολιτική απραξία δεκαετιών που όμως πολύ γρήγορα ακούγοντας τον λόγο του Δημήτρη Καζάκη συνειδητοποίησαν ή και βίωσαν πρώτοι από όλους τις επιπτώσεις των μνημονιακών πολιτικών και τους κινδύνους που έρχονταν στο άμεσο μέλλον.

Με απόλυτα δημοκρατική οριζόντια δομή, πολύ γρήγορα το Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο απλώθηκε σε όλη την Ελλάδα και οι συναγωνιστές μας βρέθηκαν σε κάθε λαϊκό και δίκαιο αγώνα: στις μεγάλες εργατικές και αντιμνημονιακές διαδηλώσεις, στις επιτροπές για τα χαράτσια, στις κινητοποιήσεις για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, στις κινητοποιήσεις ενάντια στις κατασχέσεις, στις κινητοποιήσεις για τα διόδια, στο κλείσιμο των επιχειρήσεων, σχεδόν παντού. 

Όταν στις 12 Φλεβάρη του 2012 ο λαός έδωσε την μεγάλη μάχη για την Δημοκρατία με την μεγαλειώδη κινητοποποίηση του που ανάγκασε το καθεστώς να εξαπολύσει την πιο στυγνή, απρόκλητη και βίαιη επίθεση καταστολής με αποτέλεσμα να καεί η Αθήνα, το Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο όχι μόνο ήταν εκεί αλλά παρέμεινε έξω από την Βουλή διαδηλώνοντας μέχρι αργά το βράδυ ώσπου δέχθηκε νέα επίθεση που έβαζε σε άμεσο κίνδυνο τις ζωές των συγκεντρωμένων και αποχώρησε. 

Κι ενώ μετά την επίθεση αυτή η μεγαλύτερη πλειοψηφία του λαού έδειξε να αποχωρεί από την διεκδίκηση των αυτονόητων ή και εγκλωβίστηκε στην αυταπάτη των κοινοβουλευτικών τάχα διαδικασιών, το Ε.Πα.Μ. συνέχισε τον αγώνα για την ανατροπή του καθεστώτος χωρίς να λυγίσει ούτε στιγμή, πρώτα στους δρόμους και μετά σε κάθε γειτονιά, ενημερώνοντας και στηρίζοντας τον συμπολίτη και συνάνθρωπο με όσα - λιγοστά - μέσα διεθέτε.

Μετά το πραξικόπημα και τις εκλογές οπερέτα του 2012 που οδήγησαν στον σχηματισμό "Κυβέρνησης" μέσω της ανίερης συμμαχίας ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, η στάση της νέας αξιωματικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσε καθοριστικό παράγοντα για την διατήρηση του καθεστώτος δημοκρατικής εκτροπής στην εξουσία.

Η στάση αυτή από την μια πλευρά ουσιαστικά σηματοδότησε την υποχώρηση του κινήματος στην λογική της "νόμιμης αντιπολίτευσης" σε αναμονή μιας "κυβέρνησης της αριστεράς" ενώ ταυτόχρονα από την άλλη  παρείχε επαρκή νομιμοφάνεια σε ένα στην ουσία καταργημένο κοινοβούλιο που υποθάλπει εδώ και δύο χρόνια τουλάχιστον τους σφετεριστές της λαϊκής κυριαρχίας, τους ίδιους που μετέπρεψαν σε κουρελόχαρτο το Σύνταγμα και την όποια Δημοκρατία υπήρχε, τάχα κυβερνώντας με Πράξεις Νομοθετικκού Περιεχομένου κατ' εντολήν των ξένων επικυρίαρχων.

Έτσι το καθεστώς κέρδισε χρόνο να "κυβερνήσει" για να σαρώσει στην κυριολεξία όλα τα εργασιακά, λαϊκά και πολιτικά δικαιώματα, να διαλύσει την Υγεία, την Παιδεία, τα Ασφαλιστικά Ταμεία, να καταργήσει ή και να ξεπουλήσει τις μεγάλες Δημόσιες Επιχειρήσεις κοινής οφέλειας και τον Δημόσιο πλούτο της πατρίδας μας, να διαλύσει το Δημόσιο και τις υφιστάμενες κρατικές δομές στον βωμό της παράδοσης των πάντων στην κερδοφορία της ντοπιας και ξένης ολιγαρχίας των ιδιωτών, να χαρίσει δισεκατομμύρια ευρώ στις τράπεζες φορτώνοντας το χρέος τους στα συνήθη υποζύγια.

Τα, απόλυτα ελεγχόμενα από τους μεγαλοεργολάβους ολιγάρχες, Μέσα  Μαζικής Εξημέρωσης στήριξαν και στηρίζουν με κάθε μέσο αυτή την κοινοβουλευτική εκτροπή προπαγανδίζοντας την λογική του Ευρωμονόδρομου και κατατρομοκρατώντας τον λαό με καταστροφολογίες αν βγει η χώρα από το Ευρώ των τραπεζιτών και της ολιγαρχίας αλλά και σπείρωντας το δηλητήριο του Κοινωνικού Αυτοματισμού σε μια κοινωνία που, ενώ καταστρέφεται ολοκληρωτικά, βλέπει να μην μην έχει στήριγμα από αυτούς που θα περίμενε, δηλαδή την αριστερά των αγώνων του παρελθόντος και είναι βυθισμένη στον φόβο και την βουβή οργή, που δυστυχώς σε ένα μέρος της βρίσκει δίοδο εκτόνωσης στο νεοναζιστικό φαινόμενο.

Το Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο στο διάστημα αυτών των δύο ετών δεν υποχώρησε ούτε μια στιγμή στον αγώνα για την διεκδίκηση Εθνικής Ανεξαρτησίας, της απελευθέρωσης της πατρίδας από τους νέους κατακτητές και την εγκαθίδρυση της Δημοκρατίας με λαϊκή κυριαρχία και νέο Σύνταγμα από τον ίδιο τον λαό.

Οι συναγωνιστές και οι συναγωνίστριες του Ε.Πα.Μ. πρωτοστάτησαν στις κινητοποιήσεις εναντίον της δημιουργίας Ειδικών Οικονομικών Ζωνών την οποία απέτρεψαν, έστω και προσωρινά, στις κινητοποιήσεις για το κλείσιμο της ΕΡΤ, στο Ραδιομέγαρο και παντού στην Ελλάδα, στηρίζοντας καθημερινά τους εργαζόμενους και τον Δημόσιο χαρακτήρα της ενημέρωσης, αλλά και προτείνοντας μια νέα λειτουργία αυτοδιαχειριζόμενης δημοκρατικής τηλεόρασης στην υπηρεσία του λαού και της Δημοκρατίας, υπηρετώντας την λύση της συνολικής Ανατροπής μέσω της Γενικής Πολιτικής Απεργίας, η οποία όμως δεν μπόρεσε να γίνει πράξη εξαιτίας του εγκλωβισμού του αγώνα στις αδιέξοδες και διασπαστικές συνδικαλιστικές πρακτικές.   

Για την αντιμετώπιση του συνδικαλιστικού αναχώματος, το Ε.Πα.Μ. συμμετείχε σε ενωτικές πρωτοβουλίες "από τα κάτω" σε πρωτοβάθμια σωματεία - όπως στους Φαρμακοποιούς, τους Μηχανικούς, τους Δικηγόρους, την ΕΑΣ κ.α. -  με υποψήφιους του σε ψηφοδέλτια αλλά και μέλη του σε συντονιστικές επιτροπές σε κινητοποιήσεις εργαζομένων που πρότασαν τα λαϊκά και εθνικά συμφέροντα και όχι απλά κλαδικές διεκδικήσεις που διχάζουν τους εργαζόμενους και την κοινωνία.

Κόντρα στον φόβο που έσπειραν και σπέρνουν οι κάθε λογής τρομοκράτες του λαού, οι συναγωνιστές μας βρέθηκαν αλληλέγγυοι δίπλα σε συναγωνιστές από άλλους αγωνιζόμενους πολιτικούς χώρους και στην Χαλκιδική στον αγώνα των κατοίκων ενάντια στην άναρχη και καταστροφική εξόρυξη, αλλά και σε απλούς πολίτες αποτρέπωντας κατασχέσεις, διακοπές νερού και ρεύματος ή την δημιουργία νέων διοδίων, υπερασπιζόμενοι το δικαίωμα όλων στα δημόσια κοινωνικά αγαθά.

Υπερασπίζοντας το ιδεώδες του διεθνισμού στην πράξη, το Ε.Πα.Μ. πρωτοστάτησε στην προσπάθεια συντονισμού της αντίστασης των ευρωπαϊκών λαών στον Ευρωπαϊκό Ολοκληρωτισμό του Ευρώ, αλλά και διεθνώς ενάντια στην παγκοσμιοποίηση και την επιβολή της παγκόσμιας υποδούλωσης των λαών και των χωρών μέσω του χρέους, με την διοργάνωση στις 30-11 και 1-12-2013 της Συνάντησης των Αθηνών με την συμμετοχή κινημάτων σχεδόν από όλη την Ευρώπη, που ήδη συνεργάζονται στον κοινό στόχο της δημιουργίας μιας νέας Ευρώπης ανεξάρτητων και κυρίαρχων κρατών με λαούς που θα ζουν δημοκρατικά και θα συνεργάζονται στο πλαίσιο νέων αμοιβαίων και ισότιμων σχέσεων.

Όλο αυτό το διάστημα των τελευταίων δύο χρόνων, το Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο με τις δράσεις του και τις εκδηλώσεις, σε κάθε άκρη της Ελλάδας, αποτέλεσε την μόνη πολιτική οργάνωση που ενημέρωσε τον λαό και δεν δίστασε ποτέ να πει την αλήθεια για την λύση που μπορεί να αποτινάξει την νέα κατοχή, να ανατρέψει το διεφθαρμένο καθεστώς και να επιτρέψει στον λαό να ξαναορίσει το μέλλον του με ευημερία σε μια πραγματικά ελεύθερη και ανεξάρτητη πατρίδα. 

Και όλο αυτό το διάστημα, το καθεστώς  αντιμετώπισε το Ε.Πα.Μ. σαν να μην υπήρχε, αποκρύπτοντας τον λόγο και τις προτάσεις του, αλλά και διαβάλοντας την ολοκληρωμένη λύση που προτείνει χωρίς ούτε καν να αναφέρει το όνομα του, δημιουργώντας ταυτόχρονα κάθε λογής τεχνητά κομματικά δημιουργήματα ως υποκατάστατα της ξεκάθαρης φωνής του.  
 
Όσο όμως κι αν έσπειραν τον φόβο, όσο κι αν προσπάθησαν να "διαγράψουν" το Ε.Πα.Μ. ο λαός πια γνωρίζει, εσύ γνωρίζεις, ζεις την πραγματικότητα που πρώτος ο Δημήτρης Καζάκης, ο ΓΓ του Ε.Πα.Μ., προέβλεψε, προσπαθώντας να αφυπνίσει τον λαό για να προλάβει την επερχόμενη καταστροφή που σήμερα βιώνουμε. 

Αυτό που μπορείς άμεσα να κάνεις είναι να σκεφτείς, να σκεφτείς καθαρά, πέρα από συναιθήματα, να ξεπεράσεις τον φόβο σου έστω για μια στιγμή, για μια στιγμή που πλησιάζει και μπορεί να κρίνει το δικό σου μέλλον και μαζί το μέλλον όλης της πατρίδας. 

Εσύ που άκουσες τις προτάσεις του Ε.Πα.Μ. αλλά δεν μπόρεσες μέχρι σήμερα να βρεθείς δίπλα μας στους αγώνες που δώσαμε,  κι εσύ που δεν μπόρεσες να βεβαιωθείς ακόμα για την δυνατότητα να γίνουν πραγματικότητα αυτές οι προτάσεις, σε λίγες ημέρες έχεις ακόμα στα χέρια σου ένα όπλο, το όπλο της ψήφου στις Ευρωεκλογές. 

Το Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο είναι σήμερα πιο έτοιμο από ποτέ και μας καλεί σε ένα ακόμα προσκλητήριο μάχης για την υπεράσπιση της ζωής μας και της πατρίδας, καλεί και εσένα να σταθείς δίπλα μας και να κάνεις το επόμενο βήμα, να μην αλλάξεις απλά κυβέρνηση αλλά να κάνεις μαζί μας την αρχή για να αλλάξεις καθεστώς, για να πάρει ο ίδιος ο λαός την εξουσία - που του αφαίρεσαν - ξανά στα ίδια του τα χέρια. 

Σκέψου, μέσα σε μια στιγμή, μακρυά από τον φόβο και την τρομοκρατία της καταστολής των διαδηλώσεων και της καταστροφολογίας των ΜΜΕ,  μπορείς να δώσεις την δική σου καίρια απάντηση σε όλους όσους μας πρόδωσαν, σε όλους όσους μας εξευτέλισαν, σε όλους όσους προσπαθούν να μας πουλήσουν σκλάβους στο παζάρι των αγορών.

Σκέψου, σε μια στιγμή μπορείς να αλλάξεις το δικό σου μέλλον και των παιδιών σου και να ξαναφέρεις το φως και την ελπίδα τώρα, σήμερα, με την δική σου ψήφο στο Ε.Πα.Μ. και την στήριξη των αγωνιστών υποψηφίων Ευρωβουλευτών του.

Σκέψου Ε.Πα.Μ. και κάνε το επόμενο βήμα. 

*Ο Ηλίας Αλεξανδρής είναι μέλος του Ε.Πα.Μ. Αχαρνών - Καματερού και της Πολιτικής Γραμματείας του Ε.Πα.Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

UA-49932466-1