Πανό ΕΠΑΜ Αχαρνών - Καματερού

Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

Η παρακαταθήκη του Ούγκο Τσάβες

Του Φαρίντ Φερνάντες*


Χθες, 5 Μαρτίου, η χώρα μου, η Βενεζουέλα, και όλος ο κόσμος τίμησαν την επέτειο του θανάτου του κομαντάντε Ούγκο Τσάβες, ο οποίος αναμφίβολα θα μείνει στην Ιστορία ως ένας από τους πιο σημαντικούς διεθνείς ηγέτες των αρχών αυτού του αιώνα.


Ο Τσάβες, όχι μόνο αναίρεσε με το έργο του την ελευθεροκτόνα θεωρία «τέλος της Ιστορίας», σύμφωνα με την οποία ο αγώνας των ιδεολογιών ολοκληρώθηκε με το τέλος του Ψυχρού Πόλεμου και την οριστική νίκη του νεοφιλελευθερισμού, αλλά ήταν και αυτός που κατάφερε να διασώσει την αξιοπρέπεια του λαού του Μπολιβάρ και να θέσει ένα γερό θεμέλιο για την οικοδόμηση ενός πιο δίκαιου και πολυπολικού κόσμου. Επιπλέον, ο Τσάβες φυτεύοντας τους σπόρους της Μπολιβαριανής Επανάστασης στη Βενεζουέλα, που ο λαός μας συνεχίζει έως και σήμερα υπό την ηγεσία του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, μας έδειξε το μονοπάτι, μέσω του οποίου ξεκινήσαμε τη μετάβασή μας στον σοσιαλισμό.

Πρέπει να υπενθυμίσουμε κάποια σημαντικά στοιχεία για να γίνει ευρύτερα γνωστό το μέγεθος των αλλαγών που έχουν συντελεστεί στη Βενεζουέλα, χάρη στον Τσάβες. Η χώρα έχει ανακτήσει τον έλεγχο των φυσικών πόρων της. Πάνω από το 42% του κρατικού προϋπολογισμού της Βενεζουέλας πηγαίνει σε κοινωνικές δαπάνες. Ο αναλφαβητισμός έχει εξαλειφθεί [1], η ακραία φτώχεια έχει μειωθεί από το 42,5% το 1996 στο 5,5% το 2013 [2]. Μια μείωση άνευ προηγουμένου!

Ούγκο Τσάβες
Η Βενεζουέλα είναι σήμερα η χώρα με τις μικρότερες κοινωνικές ανισότητες στην περιοχή. Ο αριθμός των καθηγητών στα δημόσια σχολεία έχει πενταπλασιαστεί, ενώ έχουν χτιστεί 11 νέα πανεπιστήμια. Η παιδική θνησιμότητα μειώθηκε. Η Βενεζουέλα είναι σήμερα η χώρα που έχει επικεντρωθεί όσο καμία άλλη στη μαζική κατασκευή εργατικών κατοικιών, ενώ έχει μειωθεί σχεδόν στο μηδέν ο δείκτης της πείνας [3].

Ο κατάλογος των επιτευγμάτων του Τσάβες και του Μαδούρο, που έχει αναγνωριστεί από πολλούς διεθνείς οργανισμούς, είναι πολύ μεγάλος, αλλά δυστυχώς δεν τον έχουμε δει πουθενά δημοσιευμένο, διότι, τα τελευταία 15 χρόνια, υφιστάμεθα τη μεγαλύτερη μιντιακή εκστρατεία της σύγχρονης εποχής διαστρέβλωσης των γεγονότων ενάντια σε έναν δημοκρατικά εκλεγμένο πολιτικό ηγέτη, μέσω διάφορων εκλογικών αναμετρήσεων. Οντως, η Βενεζουέλα είναι η χώρα όπου έχουν διεξαχθεί οι περισσότερες εκλογές στον κόσμο από την άνοδο του Ούγκο Τσάβες στην εξουσία και μετά, τόσο σε ό,τι αφορά τον αριθμό των εκλογών όσο και σε ό,τι έχει να κάνει με το ποσοστό της συμμετοχής σε αυτές.

Ο λόγος τής εν λόγω μιντιακής εκστρατείας είναι απλός, υπάρχει ένα ακόμα στοιχείο, σίγουρα πολύ πιο σημαντικό για τα μεγάλα καπιταλιστικά συμφέροντα, το γεγονός ότι η Βενεζουέλα είναι η χώρα με τα μεγαλύτερα εκτιμώμενα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο.

Από την περασμένη 12η Φεβρουαρίου, οι μεγάλες εταιρείες μέσων ενημέρωσης έχουν εξαπολύσει μία νέα μεγάλη επίθεση, παραποιώντας φωτογραφίες, επισκιάζοντας την αλήθεια και διαδίδοντας ψευδείς πληροφορίες για να διαστρεβλώσουν την πραγματικότητα και με σκοπό να νομιμοποιήσουν ένα πραξικόπημα ή την επέμβαση ξένων δυνάμεων στη χώρα μου, η οποία μέσω του Τσάβες επέφερε μια εποικοδομητική και συστημική αλλαγή στις διεθνείς σχέσεις και ένα εναλλακτικό μοντέλο ανάπτυξης, δίκαιο και ισότιμο, απέναντι στη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση και στις ανισότητες που αυτή έχει δημιουργήσει.

Η πραγματικότητα που δεν αντικατοπτρίζεται στα μέσα ενημέρωσης είναι η ακόλουθη: Η Βενεζουέλα υφίσταται μια απόπειρα πραξικοπήματος που βασίζεται σε ένα πολύ λεπτομερές σενάριο, το οποίο δεν εκπονήθηκε στη χώρα μου, αλλά υλοποιείται από μια ολιγαρχία που δεν μπορεί να αποδεχθεί ότι έχει χάσει τον έλεγχο των τεράστιων πόρων της Βενεζουέλας.

Από τα τέλη του 2012, έχουν πραγματοποιηθεί στη Βενεζουέλα τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις – πολύ περισσότερες από οποιαδήποτε άλλη χώρα σε όλο τον κόσμο. Ολες πραγματοποιήθηκαν με την παρουσία διεθνών παρατηρητών, οι οποίοι δεν εξέφρασαν καμία ένσταση. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Τζίμι Κάρτερ, είχε δηλώσει ότι «ο τρόπος διεξαγωγής των εκλογών στη Βενεζουέλα είναι ο καλύτερος στον κόσμο». Οι τελευταίες εκλογές που διεξήχθησαν μόλις πριν από δύο μήνες, ανέδειξαν για άλλη μία φορά νικητή το Ενωμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα Βενεζουέλα, που ίδρυσε ο Ούγκο Τσάβες, με μια διαφορά 11,6%, ένα ποσοστό που θα έκανε υπερήφανη οποιαδήποτε κυβέρνηση του κόσμου.

Φαίνεται ότι μια μερίδα της αντιπολίτευσης δεν θέλει να αποδεχθεί την αλήθεια. Και η αλήθεια είναι ότι ο σοσιαλισμός που ο Τσάβες έσπειρε στη Βενεζουέλα έχει νικήσει, τόσο κοινωνιολογικά όσο και εκλογικά, μέσω της μαζικής και πάνω απ’ όλα πλειοψηφικής υποστήριξης του λαού.
Hugo Chavez
Μετά τις τελευταίες προεδρικές εκλογές, οι οποίες και ανέδειξαν νικητή τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο, η μη αναγνώριση των αποτελεσμάτων από τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης και η έκκλησή του για διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της κυβέρνησης βύθισαν τη χώρα σε μια περίοδο βίας, που είχε λυπηρό απολογισμό τον τραγικό θάνατο 11 υποστηρικτών του Τσάβες, κάτι που δεν προκάλεσε και πολύ τη διεθνή αγανάκτηση.

Στις 12 Φεβρουαρίου, η εν λόγω μερίδα της αντιπολίτευσης αποφάσισε να χρησιμοποιήσει βίαιες μεθόδους για να δημιουργήσει συνθήκες χάους και για να επιτύχει τους πολιτικούς της στόχους. Μια συμπεριφορά εντελώς αντίθετη από αυτήν που θα έπρεπε να έχει μια εποικοδομητική αντιπολίτευση που αποδέχεται τους κανόνες της Δημοκρατίας.

Ωστόσο, ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο έχει ξεκινήσει έναν εθνικό διάλογο για να επικρατήσει η ειρήνη, τιμώντας τη μνήμη του κομαντάντε Τσάβες και χωρίς να σταματά να αντιμετωπίζει δυναμικά τις φασιστικές απόπειρες πραξικοπήματος εναντίον της Δημοκρατίας μας.

Ο λαός της Βενεζουέλας, ό,τι και αν συμβεί, θα συνεχίσει να ενδυναμώνει την παρακαταθήκη του Τσάβες και να υπερασπίζει το πολιτικό σχέδιο που ο ίδιος με δημοκρατικό τρόπο εφάρμοσε, διότι σήμερα περισσότερο από ποτέ, ο Τσάβες ζει μέσα στις ιδέες που έσπειρε στις συνειδήσεις των πολιτών μας.
κομαντάντε Τσάβες

……………………………………………………………………………………………………

*Πρέσβης της Βενεζουέλας στην Ελλάδα.

[1] Σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό (UNESCO).

[2] Στατιστικά Στοιχεία της Οικονομικής Επιτροπής για τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών.

[3] Σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για τη Διατροφή και τη Γεωργία.


ΠΗΓΗ:
Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

UA-49932466-1