Πανό ΕΠΑΜ Αχαρνών - Καματερού

Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

«ΟΧΙ» ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΤΗΣ «ΜΙΚΡΗΣ ΔΕΗ»

deh_ptolemaidaΤην αντίθεσή του στη δημιουργία και πώληση της «μικρής ΔΕΗ», που αφορά κυρίως τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας του ΑΗΣ Αμυνταίου-Φιλώτα και Μελίτης, αποφάσισε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο σε έκτακτη συνεδρίασή του.

Στην τοποθέτηση του, ο Δήμαρχος Αμυνταίου επεσήμανε τα προβλήματα που θα επιφέρει μία τέτοια εξέλιξη και κάλεσε την τοπική κοινωνία να αντιδράσει δυναμικά. Μάλιστα, υποστήριξε ότι το σχέδιο για δημιουργία και πώληση της «μικρής ΔΕΗ» είναι ανεφάρμοστο, καθώς η ΔΕΗ έχει ανειλημμένες υποχρεώσεις έναντι των τοπικών κοινωνιών που σχετίζονται με τις αποκαταστάσεις των ανενεργών ορυχείων και τις αποζημιώσεις για τις περιβαλλοντικές και οικονομικές ζημίες που έχουν υποστεί η περιοχή και οι κάτοικοι από τη δραστηριότητά της.

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου συμμετείχαν ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φλώρινας Δημήτρης Ηλιάδης, ο αντιπεριφερειάρχης Αναπτυξιακού Σχεδιασμού και Αγροτικού Τομέα Χρήστος Ευαγγέλου, ο πρόεδρος του ΕΒΕ Σάββας Σαπαλίδης, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Στέφανος Μπίρος, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αμυνταίου Βασίλης Μπούτσης, ο πρόεδρος του Σωματείου Σπάρτακος Γιώργος Αδαμίδης και εκπρόσωποι τοπικών φορέων και πολίτες.

Στο μεταξύ, με αφορμή τις εξελίξεις στο συγκεκριμένο θέμα, ο μητροπολίτης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας, Θεόκλητος, σε επιστολή του προς τους υπουργούς Οικονομικών, Ιωάννη Στουρνάρα και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Ιωάννη Μανιάτη, εκφράζει ανησυχία και αγωνία για το μέλλον της περιοχής και επισημαίνει ότι όσα αναφέρονται στο σχετικό νομοσχέδιο προκαλούν εύλογα ερωτήματα.

Συγκεκριμένα διερωτάται αν θα εξυπηρετηθεί τελικά το δημόσιο συμφέρον από την πώληση μέρους της ΔΕΗ σε ιδιώτες, δεδομένης της οικονομικής κρίσης, αν θα διασφαλιστεί από τον ιδιώτη η παροχή φθηνού ηλεκτρικού ρεύματος, αν θα καθοριστεί η υποχρέωση του ιδιώτη να τοποθετήσει μέρος των κερδών σε νέες επενδύσεις στην περιοχή, πώς θα ρυθμιστεί το ζήτημα των ανταποδοτικών τελών λόγω της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος και πώς θα προστατευτούν τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στις ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες.

πηγή: enet.gr μέσω Καρτέσιος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

UA-49932466-1