Πανό ΕΠΑΜ Αχαρνών - Καματερού

Κυριακή 25 Αυγούστου 2013

Ψάχνουν τροφή στα σκουπίδια των λαϊκών αγορών (Εκτενές φωτορεποτάζ)

ΕΙΚΟΝΕΣ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΟΙΚΙΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ 
Εικόνες που σοκάρουν βλέπει κανείς στις λαϊκές αγορές. Συνάνθρωποί μας, που δε τα βγάζουν πέρα, ψάχνουν για λίγη τροφή στα πεταμένα τελάρα των εμπόρων.

 Εμφανίζονται στη λήξη της λαϊκής αγοράς και περιμένουν υπομονετικά και διακριτικά, να μαζέψουν οι παραγωγοί τους πάγκους τους και λίγο πριν τα σαρώσει όλα το σκουπιδιάρικο, αναμοχλεύουν τα εγκαταλελειμμένα τελάρα.

Με μια άδεια πλαστική σακούλα στα χέρια τους ή και με καροτσάκι, κυρίως συνταξιούχοι, παριστάνοντας ...τους τυχαίους περαστικούς, σκύβουν και μαζεύουν ότι έχει απομείνει.

Λίγα φρούτα, ντομάτες και μαρούλια, τα μισά σαπισμένα που πετάνε οι έμποροι. Αρκετοί, όμως, είναι οι παραγωγοί που δίνουν δωρεάν τα τελευταία τους προϊόντα σε αυτούς τους ανθρώπους, κατανοώντας τις ανάγκες τους.

«Αναγκάζομαι να μαζεύω από κάτω»

Το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου βρεθήκαμε στη λαϊκή αγορά της Νίκαιας και ο φωτογραφικός φακός του newpost κατέγραψε εικόνες εξαθλίωσης από συμπολίτες μας που έψαχναν τροφή στα πεταμένα τελάρα των εμπόρων.

Άνθρωποι  τρέχουν και ψάχνουν στα απομεινάρια της λαϊκής για να βρουν καλά προϊόντα και μερικοί καταφέρνουν να γεμίσουν τις τσάντες τους.

«Δεν ξέρω τι άλλο να κάνω. Αναγκάζομαι να ψάχνω στις λαϊκές ότι αφήνουν οι έμποροι. Δεν ξέρω πόσο θα αντέξω ακόμα όμως», λέει η κυρία Ελένη, συνταξιούχος στο newpost.

Λίγο παρακάτω συναντάμε την κυρία Ειρήνη επίσης συνταξιούχο που μάζευε και εκείνη από τα απομεινάρια της λαϊκής. «Δεν έχουμε λεφτά, δύσκολα τα φέρνουμε βόλτα. Με μια σύνταξη και με τις μειώσεις που μας έχουν κάνει πώς να ζήσουμε; ευτυχώς μου δίνουν μερικές φορές και οι μανάβηδες που με ξέρουν» μας λέει.

«Το φαινόμενο παίρνει διαστάσεις – Βοηθάμε όσο μπορούμε»

Εντοπίσαμε και τον πρόεδρο της Α’ Λαϊκής Πειραιά, Νικόλαο Βατράνη, ο οποίος δήλωσε στο newpost πως καθημερινά οι έμποροι της λαϊκής έρχονται αντιμέτωποι με το φαινόμενο που όπως μας είπε έχει αρχίσει και παίρνει διαστάσεις και όχι απαραίτητα από μετανάστες.

«Παλιά έβλεπες κυρίως ξένους να μαζεύουν από τον δρόμο. Τώρα είναι όλο και περισσότεροι, κάθε ηλικίας, Έλληνες και ξένοι». Ο κ. Βατράνης πρόσθεσε πως εκείνος και αρκετοί άλλοι έμποροι αφήνουν και καλές παρτίδες προϊόντων στα τελάρα για τους ανθρώπους αυτούς και μάλιστα τα βάζουν σε σακούλες μόνοι τους και όποιος έχει ανάγκη περνάει και τις παίρνει δωρεάν.

«Προσπαθούμε να βοηθήσουμε όσο μπορούμε ξεχωρίζοντας πολλές φορές ακόμα και παρτίδες προϊόντων που θα μπορούσαν να πουληθούν, τα οποία αφήνουμε δωρεάν κατανοώντας την ανάγκη των συνανθρώπων μας. Είναι εικόνες που μας θλίβουν και θα πρέπει η πολιτεία να κοιτάξει το πρόβλημα γιατί ο κόσμος πεινάει» είπε χαρακτηριστικά.
 
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 
Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Καρλιώτης από newpost
μέσω το "Γρέκι"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

UA-49932466-1