Πανό ΕΠΑΜ Αχαρνών - Καματερού

Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Η Ευρώπη “σκουριάζει” στο όνομα του χρυσού

Χαλκιδική, Γαλικία, Ρόσα Μοντάνα. Τρεις περιοχές σε ευρωπαϊκό έδαφος που δέχονται σφοδρή επίθεση σύγχρονων χρυσοθήρων. Τρεις περιοχές – θύματα της διαπλοκής και της απόλυτης κερδοσκοπίας πολυεθνικών, στις οποίες οι κάτοικοι έχουν ξεσηκωθεί για τις περιβαλλοντοκτόνες εξορύξεις χρυσού και δηλώνουν αποφασισμένοι να υπερασπιστούν τον τόπο τους από τη βέβαιη καταστροφή που τους υπόσχονται με αντάλλαγμα μερικές εκατοντάδες θέσεις εργασίας τους χαλεπούς αυτούς καιρούς.

Τελικά, όπως φάνηκε στην εκδήλωση που έγινε στο κτήριο του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, με πρωτοβουλία ...
του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Νίκου Χουντή και σε συνεργασία με την ευρωβουλευτή των Πρασίνων Άνα Μιράντα, υπάρχουν διάσπαρτες Σκουριές στη γηραιά ήπειρο… Εν μέσω βαθιάς οικονομικής κρίσης και ύφεσης, με την τιμή του χρυσού να παραμένει στα ύψη, η επιδημία των εξορύξεων κτυπά την Ελλάδα, την Ισπανία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, τη Σουηδία και άλλες χώρες. Οι ιστορίες που αφηγήθηκαν Έλληνες και Ισπανοί, μέλη του κινήματος ενάντια στις εξορύξεις χρυσού, είχαν τα ίδια χαρακτηριστικά. Για τα σχέδια της Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές, τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον, στην υγεία των κατοίκων και στην τοπική οικονομία της Β.Α. Χαλκιδικής, αλλά και για το ιστορικό της εν λόγω «επένδυσης», που κρύβει μεγάλη διαπλοκή και αδιαφάνεια, όπως και για το καθεστώς αστυνομοκρατίας που ισχύει σήμερα στην περιοχή, μίλησαν αναλυτικά η βουλευτής ΧαλκιδικήςΚατερίνα Ιγγλέζη, ο καθηγητής εδαφολογίας Κυριάκος Παναγιωτόπουλος, ο χημικός μηχανικός και μέλος της επιτροπής του ΤΕΕ/ΤΚΜ που συνέταξε την αρνητική γνωμοδότηση για περιβαλλοντική μελέτη της επένδυσης Νίκος Μοσχούδης, η χημικός της ΠΚΜ Αθηνά Παναγιώτου, ο δημοτικός σύμβουλος δήμου Αριστοτέλη Κώστας Ευθυμίου και οι κάτοικοι, μέλη του κινήματος ενάντια στα μεταλλεία χρυσού Τόσκας ΛάζαροςΓιώργος Λαγότζος,Μελαχρινή Λιάκου και Λένα Παναγιωτοπούλου.

Μίλησαν για το αρχέγονο δάσος του Κάκκαβου, για τα αιωνόβια δέντρα που ξεριζώνονται και θάβονται, για τις μάχες με τα ΜΑΤ, τις συλλήψεις και τις φυλακίσεις με χαλκευμένα στοιχεία. Μίλησαν για το «δόγμα του σοκ» που εφαρμόζεται στη Χαλκιδική, για τους 84 τόνους του θανατηφόρου κυανίου ετησίως που θα συγκεντρώνονται στις τεράστιες λίμνες αποβλήτων, για την αποστράγγιση της περιοχής από τους υδάτινους πόρους, κάτι θα μετατρέψει τη γόνιμη γη σε κρανίου τόπο αφανίζοντας τη γεωργία, τη μελισσοκομία, την κτηνοτροφία. Αυτό θα παραδώσει η καναδική Eldorado Gold ύστερα από δυο-τρεις δεκαετίες. Και όλα αυτά για τις θέσεις εργασίας που ξεκίνησαν από 800 και τώρα η Ελληνικός Χρυσός τις ανεβάζει συνεχώς, προκειμένου να εξαγοράσει συνειδήσεις στην περιοχή της Β.Α. Χαλκιδικής.
Στη συνέχεια μίλησαν κάτοικοι της Γαλικίας, που αντιμετωπίζουν αντίστοιχα προβλήματα στο Κορκουέστο και στη Ριμπέιρα, όπου στο όνομα της ανάπτυξης και για μερικές εκατοντάδες θέσεις εργασίας μια επίσης καναδική εταιρεία προσπαθεί να επαναλειτουργήσει ανενεργά μεταλλεία και μάλιστα με μέθοδο που απαιτεί τη χρήση τεράστιων ποσοτήτων κυανίου. Μπορεί Ισπανοί και Έλληνες να μιλάνε εντελώς διαφορετικές γλώσσες, όμως η περιγραφή των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν εξαιτίας των εξορύξεων χρυσού ήταν ίδια. Καταστροφή του περιβάλλοντος, κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία, διαπλοκή, αδιαφάνεια, διαφθορά, οικονομική κρίση, θέσεις εργασίας, αφανισμός γεωργίας και κτηνοτροφίας, καταστολή ήταν οι λέξεις που κυριάρχησαν στις τοποθετήσεις Ελλήνων και Ισπανών κατά την τετράωρη συζήτηση.

Οικονομική στρατηγική καταστροφής και εξαγοράς
Η Α. Μιράντα τόνισε, από την πλευρά της, ότι το θέμα της εξόρυξης χρυσού δεν αφορά μόνο την Ελλάδα και την Ισπανία, αλλά «πρόκειται για θέμα οικονομικής στρατηγικής, καθώς είναι ένας τομέας που εξασφαλίζει τεράστια κέρδη στις επιχειρήσεις». «Εξαγοράζουν ανθρώπους προσφέροντάς τους εργασία», συνέχισε και αναφέρθηκε στα μεγάλης κλίμακας χρυσωρυχεία που σχεδιάζονται ή λειτουργούν σε ευρωπαϊκό έδαφος. Το παρών στην εκδήλωση έδωσε και ο Ρουμάνος σοσιαλιστής ευρωβουλευτής Β. Μποστινάρι, ο οποίος αναφέρθηκε στην υπόθεση της Ρόσα Μοντάνα στη χώρα του. Και εκεί εισέβαλαν δυναμικά οι σύγχρονοι χρυσοθήρες θέλοντας να ισοπεδώσουν δασικές εκτάσεις, να κάνουν ένα τεράστιο φράγμα για τα τοξικά τους απόβλητα.

Ο ευρωβουλευτής και εισηγητής της γνωμοδοτικής έκθεσης για τις πρώτες ύλες Ρ. Μποτικόφεραναφέρθηκε στις κοινωνικές συγκρούσεις που άρχισαν να εμφανίζονται πλέον και στη νότια Σουηδία για την επέκταση των εξορύξεων, φαινόμενο που ουδέποτε παρατηρήθηκε στη συγκεκριμένη χώρα. Από το κόμμα των Πρασίνων έλαβε τον λόγο και ο Έλληνας ευρωβουλευτής Ν. Χρυσόγελος, που τόνισε την ανάγκη ολιστικής προσέγγισης του προβλήματος των εξορύξεων.
Νίκος Χουντής: Πολυεθνικές και κυβερνήσεις εκμεταλλεύονται την κρίση, θα αντισταθούμε στο Ευρωκοινοβούλιο.

Θέλουμε να στηρίξουμε τον αγώνα των κατοίκων της Χαλκιδικής. Είναι αγώνας για την προστασία της δημόσιας υγείας, του περιβάλλοντος και του δημοσίου συμφέροντος. Έχει ευρωπαϊκή διάσταση, καθώς και στη Γαλικία της Ισπανίας, αλλά και σε άλλα μέρη της Ευρώπης, υπάρχει παρόμοια κατάσταση. Υπάρχει άλλωστε αρνητική εμπειρία στην Ευρώπη, όπως αποτυπώθηκε σε ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σε περίοδο, μάλιστα, κρίσης, συμφέροντα μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων, αλλά και κυβερνητικές πολιτικές, προκειμένου -όπως ισχυρίζονται- να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της ανάπτυξης, ακολουθούν λογικές «fast track» παραβλέποντας προβλήματα περιβάλλοντος, αδιαφορούν για την υγεία των πολιτών, χωρίς να εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον. Είναι περιπτώσεις που παραβιάζεται η κοινοτική νομοθεσία, δεν λαμβάνουν υπόψη τους τις απόψεις επιστημονικών φορέων και αντιμετωπίζουν με αυταρχισμό και καταστολή τους αγώνες των πολιτών και των μαζικών φορέων. Αξιοποιώντας τις δυνατότητες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα πάρουμε και άλλες πρωτοβουλίες για τη σωστή αντιμετώπιση τέτοιων προβλημάτων.

Πηγή:,   Αναδημοσίευση από την Αυγή

Το σχόλιο μας: Οι πολιτικές πρωτοβουλίες σε Ευρωπαϊκά όργανα μάλλον δεν θα έχουν καμμία τύχη, λαμβάνοντας υπόψη την γενικευμένη επίθεση που δεχόμαστε από τους "φίλους" Ευρωπαίους. Το μόνο που μπορεί να φέρει την νίκη, είναι ο συνεχής και ;ανυποχώρητος αγώνας των ενωμένων κατοίκων και η αλληλεγγύη του Λαού μας στον αγώνα αυτό. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

UA-49932466-1