Πανό ΕΠΑΜ Αχαρνών - Καματερού

Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Νομοσχέδιο-«σκούπα» με ένα μόνο άρθρο

Ξεκίνησε στη Βουλή η συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο
Εν μέσω εντάσεων, τόσο για το περιεχόμενο όσο και για τη διαδικασία του κατεπείγοντος που ακολουθήθηκε, ξεκίνησε η συζήτηση στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Σήμερα συζητείται στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, αύριο στην Ολομέλεια της Βουλής, ενώ τα μεσάνυχτα της Κυριακής θα διεξαχθεί η ονομαστική ψηφοφορία. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο-«σκούπα», που αποτελείται από ένα και μόνο άρθρο, το οποίο όμως περιλαμβάνει πλήθος διατάξεων
Το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει τα μέτρα...
που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με την τρόικα για την καταβολή των δόσεων ύψους 8,8 δισ. ευρώ. Η δόση των 2,8 δισ. ευρώ αναμένεται να εγκριθεί τη Μεγάλη Δευτέρα από το Euroworking Group.
Ειδικότερα, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει μια σειρά από επαγγέλματα και κλάδους που «απελευθερώνονται». Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για την αγορά προψημένου ψωμιού (bake-off), τους πωλητές λαϊκών αγορών, τους πιστοποιημένους εκτιμητές, τους λογιστές- φοροτεχνικούς, τους γεωτεχνικούς, καθώς και τις επιχειρήσεις εμπορίας γεωργικών φαρμάκων και λειτουργίας κτηνιατρείων και κτηνιατρικών κλινικών.
Επίσης, προβλέπει την απόλυση υπαλλήλων με συμβάσεις αορίστου χρόνου στους οργανισμούς του δημοσίου που θα καταργηθούν, καθώς και πειθαρχικές διαδικασίες εξπρές για τους επίορκους υπαλλήλους.
Παράλληλα, αυξάνεται το ωράριο διδασκαλίας για τους καθηγητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, γεγονός που θα φέρει μεγάλες ανακατατάξεις στα δημόσια σχολεία, ενώ η τροπολογία ανοίγει τον δρόμο για απολύσεις στην ιδιωτική εκπαίδευση.
Περιλαμβάνει ακόμα αλλαγές στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών στην Εφορία, αλλά και αυστηρούς όρους που η μη τήρησή τους «καταργεί» τις ρυθμίσεις. Σημαντικές αλλαγές εισάγονται και στην αποπληρωμή του ΦΠΑ, καθώς προβλέπεται υποβολή περιοδικής δήλωσης με ελάχιστη καταβολή 10 ευρώ.
Τελικά το χαράτσι παρέμεινε ως έκτακτος φόρος (Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων), με οριζόντια μείωση 15% σε σχέση με το 2012, το οποίο θα αρχίσει να αποστέλλεται με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ από τον Ιούνιο και θα εξοφληθεί σε 5 διμηνιαίες δόσεις, έως τον Φεβρουάριο του 2014.

Αντιδράσεις
Η συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων ξεκίνησε το πρωί του Σαββάτου με αντιπαράθεση. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξέφρασαν την έντονη αντίδρασή τους για τη διαδικασία του κατεπείγοντος, με την οποία εισήχθη στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο. Απόσυρση της διάταξης για την απελευθέρωση της αγοράς του προψημένου ψωμιού (bake off) ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στο μεταξύ, κλίμα έντασης δημιουργήθηκε μεταξύ Ιπποκράτους και Μαξίμου, με αφορμή το τελικό κείμενο του πολυνομοσχεδίου, από το οποίο απουσιάζουν οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την ανάσχεση της ανεργίας. Πάντως, τα κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση αναμένεται να ψηφίσουν το νομοθέτημα.
Ο υπουργός Οικονομικών δεσμεύτηκε σήμερα ότι θα φέρει προς ψήφιση την τροπολογία του ΠΑΣΟΚ, κρίνοντας πως “βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση”, αλλά διευκρίνισε ότι “δεν είναι εύκολο να γίνει σε μια μέρα”. "Δεν μας καλύπτει η απάντηση" δήλωσε εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο Φ. Σαχινίδης.
Την ίδια στιγμή, η αντιπολίτευση εκφράζει έντονες αντιδράσεις. Για «φιέστες» και «λόγια του αέρα» κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας το πολυνομοσχέδιο και τις δηλώσεις περί ανάπτυξης. «Λαιμητόμο» χαρακτηρίζει το ΚΚΕ το πολυνομοσχέδιο. Οι ΑΝΕΛ κατηγορούν την κυβέρνηση για συσκότιση των βουλευτών.
Συλλαλητήριο
Συλλαλητήριο στο Σύνταγμα διοργανώνουν την Κυριακή στις 18.30 ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ, ενάντια στο πολυνομοσχέδιο. 
Από enet μέσω το Γρέκι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

UA-49932466-1