Πανό ΕΠΑΜ Αχαρνών - Καματερού

Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015

Εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ: Μεταρρυθμίσεις ή καρφιά στο φέρετρο της Ελληνικής Οικονομίας;



Του Ηλία Αλεξανδρή*

Το 3ο Μνημόνιο των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ επανέφερε την περιβόητη «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) κατ’ απαίτηση της κουάντρικας (διευρυμένης πλέον Τρόϊκας).

Είναι η περίφημη εργαλειοθήκη που την άνοιξη του 2014 οδήγησε στην παραίτηση του τότε αν. υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Μ. Χαρακόπουλου και την απομάκρυνση του υπουργού Ανάπτυξης, κ. Κ. Χατζηδάκη, την οποία επανέφερε στην συζήτηση ως Υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ ο Γιάνης Βαρουφάκης τον Φεβρουάριο 2015 με το περίφημο «70% Μνημόνιο και 30% εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ»

Έτσι με το νομοσχέδιο «Διαπραγμάτευση και Σύναψη Δανειακής Σύμβασης με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM)» το οποίο δυστυχώς υπερψήφισαν 251 βουλευτές (εν μέσω διακοπών με τις πλέον αντισυνταγματικές διαδικασίες), η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να εφαρμόσει όλες τις «συστάσεις» του ΟΟΣΑ που προτείνονται από την Εργαλειοθήκη Ι, (πλην των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων), καθώς και εκείνων από την Εργαλειοθήκη ΙΙ σχετικά με τα μη αλκοολούχα ποτά και τα πετρελαιοειδή. Επίσης συμφωνήθηκε να φτιαχτεί από τον ΟΟΣΑ, επιπλέον μια νέα εργαλειοθήκη, η νούμερο ΙΙΙ, που θα αφορά σε χονδρικό εμπόριο, κατασκευές, μέσα μαζικής ενημέρωσης, ηλεκτρονικό εμπόριο και μεταποίηση.

Ανοικτά τα καταστήματα τις Κυριακές

Με μια γρήγορη ματιά στο πρώτο «πακέτο μεταρρυθμίσεων» που συμφώνησε η ελληνική κυβέρνηση περιλαμβάνεται το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, τις άδειες των φαρμακείων, το καθεστώς πώλησης του γάλακτος και του άρτου, μέτρα για τις περιόδους των εκπτώσεων και άνοιγμα των ...
κλειστών επαγγελμάτων και συγκεκριμένα των μηχανικών, των συμβολαιογράφων, των αναλογιστών και των δικαστικών επιμελητών, αλλά και κατάργηση των μη ανταποδοτικών τελών τα οποία όμως αποτελούν έσοδο για ασφαλιστικά ταμεία.

Σε επόμενη φάση, σχεδιάζονται μέτρα για το άνοιγμα των λεγόμενων μακροοικονομικώς κρίσιμων κλειστών επαγγελμάτων, όπως οι μεταφορές με οχηματαγωγά πλοία, αλλά και την εφαρμογή προαπαιτούμενων δράσεων για τη μεταποίηση. Ανοίγουν έτσι ξανά ζητήματα σχετικά με την ακτοπλοΐα όπως οι συνθέσεις των πληρωμάτων, η κατανομή των δρομολογίων κλπ. που μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και στην κατάργηση των όσων ελάχιστων εργασιακών δικαιωμάτων απέμειναν στους ναυτεργάτες, βωμό στην ασύδοτη – και ουσιαστικά αφορολόγητη - κερδοφορία των εφοπλιστών.

Γνωρίζουμε ότι αρκετοί μπορεί να πουν ότι μερικές από τις προτάσεις της «εργαλειοθήκης» έχουν λογική βάση και θα έπρεπε να τις εφαρμόζουμε ήδη. Ωστόσο ακόμα κι αν κάποιος αποδεχθεί αυτό ως γεγονός θα πρέπει ταυτόχρονα να συνεκτιμήσει ότι η οικονομία μας βρίσκεται σε διαρκή και βαθιά ύφεση από το 2009, ότι τουλάχιστον τα τελευταία 2 χρόνια βρίσκεται σε αποπληθωρισμό και ότι τα capital controls που επιβλήθηκαν μέσα στο καλοκαίρι έχουν ήδη δώσει την χαριστική βολή σε δεκάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις μετά από πολυετή άνιση μάχη επιβίωσης.

Είναι ολοφάνερο ότι με πρόσχημα την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας καταργούνται μια σειρά από διατάξεις που προστατεύουν κυρίως την αυτοαπασχόληση και την μικρή επιχειρηματικότητα που αποτελούσε πριν την εφαρμογή των εξοντωτικών μνημονιακών πολιτικών την ραχοκοκκαλιά της Ελληνικής Οικονομίας, και ανοίγουν διάπλατα τις πόρτες για την άλωση της ελληνικής αγοράς (εμπόριο, υπηρεσίες και μικρομεσαία μεταποίηση) από μεγάλους ομίλους κυρίως του εξωτερικού που λόγω της κεφαλαιακής επάρκειας τους και της χαμηλής φορολόγησης στις χώρες κύριας δραστηριοποίησής τους, διαθέτουν συντριπτικά πλεονεκτήματα έναντι των ελληνικών επιχειρήσεων που έτσι θα είναι υποχρεωμένες ή να κλείσουν ή να εξαγορασθούν.  

Δεν είναι καθόλου τυχαίες οι προτάσεις του ΟΟΣΑ να καταργηθεί η διακίνηση «χύμα» τσίπουρου που οδηγεί στην εξαφάνιση των μικρών αποσταγματοποιών, η θέσπιση κλιμακωτής φορολογίας στους μικρούς παραγωγούς μπύρας και η υποχρέωση αποθήκευσης και μεταφοράς στους 18 βαθμούς Κελσίου που συνιστά αύξηση του κόστος και είναι άνευ πρακτικής εφαρμογής, αλλά και ταυτόχρονα η κατάργηση της ελάχιστης διάρκειας των συμβάσεων τήρησης, η θέσπιση υποχρέωσης να τηρούνται αποθέματα για το σύνολο των προϊόντων πετρελαιοειδών, μαζί με την διευκόλυνση για την τήρηση αποθεμάτων σε άλλη χώρας - μέλος της ΕΕ (που επιτρέπεται ήδη από τη νομοθεσία).

Υπό διάλυση ότι δεν ελέγχεται

Οτιδήποτε δεν ελέγχεται πλήρως από τους φορομπηχτικούς μηχανισμούς των δανειστών ή αποτελεί παρακαταθήκη και αποθεματικό ασφαλείας για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας στην κατεύθυνση μιας εθνικά ανεξάρτητης οικονομικής πολιτικής μακριά από τις λογικές του Ευρωμονόδρομου πρέπει να διαλυθεί ή να περάσει στα χέρια των οικονομικών επικυρίαρχων. Μαζί πρέπει να εξαφανισθεί και το τελευταίο εργασιακό ή και κοινωνικό δικαίωμα που μπορεί να εμποδίσει την επέλαση των ξένων μεγάλων ομίλων στην ελληνική αγορά και την διάλυση του ελληνικού ιδιωτικού τομέα.

Όλα τα σχετικά μέτρα και οι παρεμβάσεις σχεδιάζεται να έχουν ψηφισθεί στους πρώτους μήνες του 2016 και να ξεκινήσει άμεσα η εφαρμογή τους από το 2ο τρίμηνο του ίδιου έτους, μετά την φορομπηχτική αφαίμαξη του 2015 που μόνο από την φορολογία εισοδήματος αναζητά 8,3 δις ΕΥΡΩ, δηλαδή μέσα σε ακόμα πιο αντίξοες οικονομικές συνθήκες.

Αντίσταση στο δόγμα του ευρωμονόδρομου

Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φαντασία για να καταλάβει κανείς τι πρόκειται να συμβεί. Οι έλληνες εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, όλοι όσοι αποτελούν τις παραγωγικές δυνάμεις αυτού του τόπου οφείλουν να αντισταθούν στην εφαρμογή αυτών των σχεδίων, οφείλουν στις επερχόμενες εκλογές να πουν ΟΧΙ σε όλες εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις που υπερψήφισαν εν μια νυκτί και μέσω διακοπών αυτά τα μέτρα διάλυσης της ελληνικής οικονομίας, θυσία στον βωμό της σωτηρίας του σαθρού χρηματοπιστωτικού συστήματος και στο δόγμα του καταστροφικού Ευρωμονόδρομου.   

Υπάρχει η πραγματική λύση, η αληθινή σωτηρία για τον λαό και την πατρίδα μας και αποτυπώνεται στην πολιτική πρόταση του Ε.Πα.Μ., με νομισματική κυριαρχία, με οικονομική και εθνική ανεξαρτησία, με Σεισάχθεια, Διαγραφή του Χρέους  και παραγωγική ανασυγκρότηση με Δημοκρατία και Δικαιοσύνη.

*Ο Ηλίας Αλεξανδρής είναι μέλος του Ε.ΠΑ.Μ. Αχαρνών - Καματερού και Υποψήφιος στην Β΄ Αθηνών

Δημοσιεύτηκε στο 3ο τεύχος της Πολιτικής Επιθεώρησης "ΑΝΑΠΟΔΑ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

UA-49932466-1