Πανό ΕΠΑΜ Αχαρνών - Καματερού

Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

Η ανακοίνωση του Eurogroup σχετικά με την Ελλάδα

του Δημήτρη Καζάκη

Το Eurogroup χθες δημοσιοποίησε ανακοίνωση που αναφέρεται στην Ελλάδα και έχει ως εξής:

Εμμένουμε πλήρως στη συμφωνία της Ευρωομάδας της 20ης Φεβρουαρίου 2015.

Στο πνεύμα της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, είμαστε όλοι δεσμευμένοι να επιταχυνθούν οι εργασίες και να ολοκληρωθούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου 2015, οι ελληνικές αρχές θα έχουν την κυριότητα των μεταρρυθμίσεων και θα παρουσιάσουν έναν πλήρη κατάλογο συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων στις επόμενες μέρες.

Εμείς επαναβεβαιώνουμε την πρακτική συμφωνία σχετικά με τη διαδικασία: Οι συνομιλίες πολιτικής ...
λαμβάνουν χώρα στις Βρυξέλλες. Οι αποστολές διευρεύνησης δεδομένων λαμβάνουν χώρα στην Αθήνα.

Η Ευρωομάδα είναι έτοιμη να συγκληθεί εκ νέου το συντομότερο δυνατόν.

Τι συμπεράσματα βγαίνουν από αυτήν; 

1ο. Οι Ευρωπαίοι δανειστές δεν έκαναν σε τίποτε πίσω. Εμμένουν στην απαίτησή τους να κατατεθεί πλήρες σχέδιο "μεταρρυθμίσεων", δηλαδή μέτρων στη βάση της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου.

2ο. Αναγωρίζουν ότι η ελληνική πλευρά θα έχει την "κυριότητα των μεταρρυθμίσεων", δηλαδή θα εισηγείται τα μέτρα που θα παρθούν, αλλά οι δανειστές θα τα αποδέχονται ή θα τα απορρίπτουν. Πάντα σύμφωνα με τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου.

3ο. Επαναβεβαιώνεται ότι η τρόικα, δηλαδή οι "υπάλληλοι των θεσμών", θα μπορούν να εκτελούν "αποστολές διευρεύνησης δεδομένων στην Αθήνα", όπως ίσχυε και παλιά.

4ο. Η Ευρωομάδα δεν δεσμεύεται για καμιά εκταμίευση, αν δεν ικανοποιηθεί πρώτα από τα μέτρα που θα "προτείνει" η ελληνική πλευρά. Κλάψτε συντάξεις, μισθούς, κοινωνικές δαπάνες, δημόσια περιουσία.

5ο. Ο προσεκτικός αναγνώστης θα παρατηρήσει ότι ούτε στο κείμενο, αλλά ούτε στις επίσημες δηλώσεις των Ευρωπαίων δεν υπάρχει καν η αναφορά σε "διαπραγματεύσεις". Τον όρο "διαπραγματεύσεις" χρησιμοποιεί η ελληνική πλευρά μόνο για εσωτερική κατανάλωση. Η Ευρωομάδα δεν αποδέχεται ότι διεξάγονται διαπραγματεύσεις, αλλά μόνο συνομιλίες στη βάση της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου.

6ο. Εφόσον η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου έχει τόσο κρίσιμη σημασία και δεσμεύει την ελληνική πλευρά τόσο απόλυτα, τότε γιατί δεν ήρθε στην ελληνική Βουλή προκειμένου να πάρει την έστω και τυπική έγκρισή της; Γιατί τέτοια απαξίωση ακόμη κι αυτής της απόλυτα ελεγχόμενης Βουλής;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

UA-49932466-1