Πανό ΕΠΑΜ Αχαρνών - Καματερού

Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

Γιατί άραγε δεν τσακίζουν τη διαπλοκή;

του Γιώργου Χαλιμούρδα

Καταρχήν τον κο Κατρούγκαλο τον ξέρουμε. Ξέρουμε όλη την πορεία του τα τελευταία 5 χρόνια από τις πλατείες και μετά, αλλά ας μιλήσουμε παρακάτω γι’ αυτόν.

Επίσης το σύστημα το ξέρουμε. Το ξέρει ο ελληνικός λαός. Ξέρει το ρόλο του Μπόμπολα, του Ψυχάρη, του Αλαφούζου, των μεγαλοεργολάβων, των μεγαλοεφοπλιστών, των μεγαλοκαναλαρχών. Ξέρει επίσης όλο το μιντιακό συρφετό, μεγάλους μαφιόζους έτοιμους να εκτελέσουν συμβόλαια θανάτου εν ριπή οφθαλμού.  Ο Ελληνικός λαός ξέρει για μεγάλες σπατάλες σε μεγάλα έργα, για διόδια δίχως έργα, για μεγάλες προμήθειες στα εξοπλιστικά, για εθνικούς εργολάβους, για εθνικούς νταβατζήδες, για θαλασσοδάνεια των μεγαλοεφοπλιστών.

Επιπλέον θεωρούμε πως ο ΣΥΡΙΖΑ ερχόμενος στην εξουσία άμεσα έδωσε τα διαπιστευτήρια του για το πού θα το πάει το πράγμα. Επιλέγει τον Πάκη για πρόεδρο, κρατάει το Στουρνάρα και το Γεωργίου σε θέσεις κλειδιά, δεν καταργεί το ΤΑΙΠΕΔ, επιλέγει Μαρδά, Παναρίτη, Χριστοδουλάκη και ΣΙΑ δίνοντας ...
το καθαρό μήνυμα της… εθνικής ενότητας, ώστε εν τέλει να οδηγηθούμε σε έναν «έντιμο» συμβιβασμό. Παίρνοντας ένα ισχυρό δημοσκοπικό προβάδισμα με τη συμπαιγνία των ΜΜΕ, δύναται να περάσει ανώδυνα, τουλάχιστον για ένα διάστημα τα νέα μέτρα του… έντιμου συμβιβασμού. Αλλά είναι έτσι τα πράγματα;

Το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί επιτίθεται στον Κατρούγκαλο τώρα το σύστημα, η ντόπια ολιγαρχία, και κατά συνέπεια και στον ΣΥΡΙΖΑ; Σα να θέλει να του πει: Σταμάτα ειδάλλως θα έχουμε πόλεμο. Να σταματήσει σε τι όμως; Πρόσφατα είχαμε το ταξίδι του Τσίπρα στας Ευρώπας. Τι αποφασίστηκε εκεί; Ας εξυφάνουμε ένα σενάριο.

Αν πάμε λίγο το χρόνο πίσω, στο Δεκέμβρη, θα θυμηθούμε το mail Χαρδούβελη που περίγραφε τα νέα μέτρα που θα έπαιρνε η τότε κυβέρνηση για να ικανοποιήσουν την Τρόικα (η οποία αν θυμάστε μιλούσε για δημοσιονομικό κενό). Στην ουσία αυτό το mail είχε απολύσεις, κόψιμο συντάξεων, νέο κώδικα πολιτικής δικονομίας και εργασιακά, με σκοπό να μειωθούν οι δαπάνες του κράτους για να εξοικονομηθούν πόροι ώστε πρώτον να ισοσκελιστεί το πρωτογενές έλλειμμα ’14 που υπήρξε και βαίνει συνεχώς διογκούμενο (μούφα το πρωτογεννές πλεόνασμα) και κατά δεύτερο να ανοίξουν οι πλειστηριασμοί ώστε να αποκτήσουν περισσότερα ακίνητα οι τράπεζες για να τα τιτλοποιήσουν ώστε να αρθεί εν μέρει το πρόβλημά τους. Πριν από τις εκλογές έως και σήμερα, τα έσοδα του κράτους είναι συνεχώς μειούμενα λόγω της αδυναμίας να ανταποκριθεί ο καταχρεωμένος συμπολίτης μας και λόγω της ρευστής πολιτικής κατάστασης ελέω της διαπραγμάτευσης. Συνεπώς το συνολικό έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού είναι πιθανό να έχει πάει ή να βαίνει προς τον ουρανό. Εξού και οι πατριωτικές δηλώσεις Τσίπρα στις προγραμματικές, Βαλαβάνη και ΣΙΑ για να πληρωθεί ο ΕΝΦΙΑς.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, προσφάτως πάει ο Τσίπρας να διαπραγματευτεί και του λένε φαρδιά πλατιά, είχες τόσο έλλειμμα το ’14, έχεις έλλειμμα ήδη μες στο ’15 και πρέπει να πάρεις μέτρα, βαρβάτα μέτρα εναντίον του λαού, για να ισοσκελίσεις τον προϋπολογισμό ειδάλλως θα προκαλέσουμε πιστωτικό γεγονός. Ο Τσίπρας τους λέει OK θα γίνει το θέλημά σας γιατί δεν μπορώ να κάνω διαφορετικά, αλλά αφήστε να είναι δική μου επιλογή από πού θα πάρω τα λεφτά. Μιλάμε για να βγει τουλάχιστον ο φετινός προϋπολογισμός Χαρδούβελη. Όλοι το πήραν το μήνυμα, ή αν δεν το πήραν εύκολα τους το σφυράει κάποιο πουλάκι από το Γιούρογκρούπ. Δεν βγαίνει με τίποτα το ταμείο έτσι όπως τρέχουν τα έσοδα του προϋπολογισμού. 

Δύο δρόμοι ανοίγονται μπροστά: ή φορολογείς το πόπολο όπως κάνουν όλοι και όπως έκαναν για μια ζωή, για να βγει η χρονιά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται ή …βάζεις και λίγο χέρι στους ολιγάρχες. Δηλαδή να δώσουν και το κατιτίς τους οι μεγαλοεργολάβοι, εφοπλιστές, να κυνηγήσεις και κάνα θαλασσοδάνειο, να φορολογήσεις και λίγο  τη μεγάλη ακίνητη περιουσία, να κυνηγήσεις καταθέσεις στο εξωτερικό, να ψάξεις τη λίστα Λαγκάρτ, να κυνηγήσεις κάνα σκάνδαλο από τα μεγάλα έργα, από τους εξοπλισμούς κλπ.    

Και να σου την κατάλληλη στιγμή, πάνω που φουντώνει το αδιέξοδο, η ντόπια ολιγαρχία δείχνει τα δόντια της, και δηλώνει ορθά κοφτά πως αν μας κυνηγήσεις θα σε φάμε. Και έτσι χτυπάνε τον Κατρούγκαλο. Γιατί οι ντόπιοι ολιγάρχες δεν θέλουν να δώσουν ούτε μισό ευρώ.

Από την άλλη αν δεν τα πάρει έστω και λίγα από τους ολιγάρχες και αναγκαστεί να πάρει μέτρα εναντίον του λαού, η δημοσκοπική πτώση του ΣΥΡΙΖΑ θα έρθει με μαθηματική ακρίβεια. Παράλληλα η βάση του ΣΥΡΙΖΑ κραυγάζει ότι αν πάρει η κυβέρνηση νέα μέτρα θα πέσει, αλλά το πιο πιθανό είναι στο τέλος… να υποκύψει στο κομματικό μηχανισμό όπως γίνεται συνήθως, γιατί όπως και να το κάνουμε είναι γλυκιά η καρέκλα και η προσδοκία αυτής και του ξεροκάματου εν καιρώ αδυσώπητης κρίσης, και εν τέλει ελάχιστοι θα φύγουν για να πάνε στην αντιπολίτευση προδίδοντας το κόμμα.

Αν ισχύει αυτό το σενάριο, από ποιόν τελικά πιστεύετε ότι θα βρει τα λεφτά του ελλείμματος η κυβέρνηση, από τους ολιγάρχες ή από το λαό; Ή τελικά θα δώσει λίγο αίμα στην αρένα για να τσιμπήσει για άλλη μια φορά το πόπολο, με τη προϋπόθεση βέβαια αυτό να συνεχίσει να κάνει το πατριωτικό του καθήκον, δηλαδή να αποτίνει φόρο αίματος στη χοάνη του χρέους; 

Τώρα πάμε στο κο Κατρούγκαλο. Ο κος Κατρούγκαλος έχει συγκεκριμένη πορεία τα τελευταία 5 χρόνια μέσα στην κρίση. Είναι στις πλατείες, είναι στα ΜΜΕ, αποκτώντας μια ισχυρότατη δημοφιλία στον αντιμνημονιακό χώρο διότι επιχειρηματολογεί για την αντισυνταγματικότητα των μνημονίων και της δανειακής σύμβασης, αρθρογραφώντας παράλληλα συνεχώς. Επιπλέον ξεκινά υπέρμαχος του εθνικού νομίσματος, στη συνέχεια βάζει σιγά σιγά νερό στο κρασί του, έπειτα πλησιάζει (έτσι;) από το ΣΥΡΙΖΑ. Κι από τότε αλλάζει πλήρως ρότα φτάνοντας να… υποστηρίζει μέχρι και την πρόταση Βαρουφάκη για διηνεκή ομόλογα και σουάπς! Επιπλέον δεν είναι γνωστή στον πολύ κόσμο, η απαξιωτική στάση που κράτησε απέναντι σε εκπροσώπους εργαζομένων στις πρώτες μέρες του σαν υπουργός. Αφού ακολουθεί πλέον τη γραμμή κατά γράμμα γιατί να χτυπηθεί ο κος Κατρούγκαλος;

Τον αμέσως προηγούμενο καιρό δύο κινήσεις του κου Κατρούγκαλου ανοίγουν ένα παραθυράκι για διαφοροποίηση από τη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ. Η πρώτη είναι η δήλωση του πως θα παραιτηθεί αν δεν επαναπροσληφθούν οι καθαρίστριες στο Υπουργείο Οικονομικών και η δεύτερη είναι η κοινή επιστολή με τον Κασιμάτη για τη μη ψήφιση της σύμβασης του Γιούρογκρουπ από τη Βουλή, διότι κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε δεδομένα δυσκόλως αναστρέψιμα. Αυτές οι δυο κινήσεις προσδίδουν μια χροιά… φιλοδοξίας θα έλεγα. Δημοφιλής που μπορεί να συσπειρώσει και άλλους δίπλα του. Άρα ίσως να μην είναι ελέγξιμος και άρα θα μπορούσε να υποθέσει κανείς πως θα έπρεπε ή να μπει οπωσδήποτε στο μαντρί ή να ψαλιδιστεί επειγόντως. Και άρα με την επίθεση εναντίον του πετυχαίνεις με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια. Είναι μια εκδοχή.

Πάμε τώρα στα μεγαλοκάναλα της διαπλοκής και εν τέλει στην ίδια τη διαπλοκή. Προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε πως θα βάλουμε τέλος στην ασυδοσία των καναλιών, θα βάλουμε σειρά στα τηλεοπτικά δρώμενα με τις άδειες, θα πάρουμε τα χρωστούμενα προς το δημόσιο των μεγαλοκαναλαρχών και άλλα τέτοια, ενώ παράλληλα επικρατούσε ένας ανηλεής πόλεμος των καναλιών εναντίον του δημοσκοπικά προελαύνοντος ΣΥΡΙΖΑ. Μετεκλογικά ξαφνικά παρατηρούμε στην αρχή έναν ασφυκτικό εναγκαλισμό των πρώην… εχθρικών ΜΜΕ προς τον ΣΥΡΙΖΑ, φτάνοντας στο σημείο να γίνει για μεγάλο χρονικό διάστημα ο Βαρουφάκης η πριμαντόνα όλου του μιντιακού συστήματος, με αποτέλεσμα να εκτιναχτεί δημοσκοπικά ο ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα υπουργοί και βουλευτές της κυβέρνησης κάνουν παρέλαση σε όλα τα κανάλια, έχοντας γίνει φιλικοί συνομιλητές της… Τρέμης, του… Ευαγγελάτου,  του… Πρετεντέρη και όλων των μιντιακών φιντανιών που βιάζουν καθημερινά τη λογική και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Οι Συριζαίοι υπουργοί βαλθήκαν να τα βάζουν με τη διαπλοκή!!! παρελαύνοντας από τα… διαπλεκόμενα ΜΜΕ.   

Και το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί οι νέοι μας κυβερνώντες δεν τσακίζουν τη διαπλοκή;

Αυτό το ερώτημα το αφήνω να το απαντήσετε εσείς, αν και από τη ροή του κειμένου συνάγεται πως απλά είναι ένα ακόμα ρητορικό ερώτημα.

Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα.

Ας μας διαψεύσει η σημερινή κυβέρνηση και να τα βάλει με τη ντόπια ολιγαρχία και με τα  φερέφωνα ΜΜΕ που την εκπροσωπούν.

Υ.Γ.1 : Η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια, πρέπει και να φαίνεται τίμια, και ό,τι είναι νόμιμο δεν είναι και ηθικό. Αυτά για το κο Κατρούγκαλο.

Υ.Γ.2 : Και αν, λέμε αν, τελικά τη βγάλει με τα έσοδα για να καλύψει τον προϋπολογισμό αυτή τη χρονιά η κυβέρνηση, του χρόνου πάλι θα υπάρχει το αδιέξοδο, γιατί δεν αίρεται με τίποτα το καθεστώς ύφεσης και αποπληθωρισμού που έχει επιβληθεί με όλα τα μέτρα των τελευταίων χρόνων, βρισκόμενοι στο ζουρλομανδύα του ΕΥΡΩ. Και σε αυτό ούτε απάντηση δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε τον απασχολεί, ούτε πρόκειται να τον απασχολήσει από ότι φαίνεται.

Ο Γιώργος Χαλιμούρδας είναι μέλος του Ε.ΠΑ.Μ. Ακρόπολης

Από ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑ Ε.ΠΑ.Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

UA-49932466-1