Πανό ΕΠΑΜ Αχαρνών - Καματερού

Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΜΟΔ ΑΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΣΠΑ




ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ ΜΟΝΑΔΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ (ΜΟΔ Α.Ε.)

www.semou.gr                             




Απόφαση ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ 15 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014

Η Γενική Συνέλευση του ΣΕΜΟΔ, που συγκλήθηκε την Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014 στην Αθήνα μετά τις τοποθετήσεις των παρατάξεων και των συναδέλφων του Συλλόγου Εργαζομένων πήρε την παρακάτω απόφαση:

Το σχέδιο νόμου που ήρθε αιφνιδιαστικά στο προσκήνιο με εξαιρετικά αδιαφανείς ενέργειες του Υπουργείου, είναι απαράδεκτο και απαιτούμε να αποσυρθεί στο σύνολό του.
Πρώτα απ΄ όλα γιατί προβλέπει την ιδιωτικοποίηση της ΜΟΔ και μέσω αυτής την ιδιωτικοποίηση  της διαχείρισης των δημόσιων πόρων του ΕΣΠΑ.
Δεύτερον γιατί επιχειρεί να καθιερώσει ένα αποκρουστικό εργασιακό και επαγγελματικό καθεστώς για τους εργαζόμενους στις δομές του ΕΣΠΑ. Είναι ένα σχέδιο νόμου εχθρικό προς τα δικαιώματά μας και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό.
Τρίτον γιατί υποβαθμίζει αποφασιστικά τη ΜΟΔ καθιστώντας την μόνο μια εταιρεία διαχείρισης και διάθεσης προσωπικού, ακυρώνοντας τον κρίσιμο και παγιωμένο ρόλο της στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων.
Στην πραγματικότητα το νομοσχέδιο αυτό υλοποιεί την κυβερνητική πολιτική του γενικού ξεπουλήματος, της παράδοσης των υπηρεσιών του δημοσίου στην ιδιωτική κερδοσκοπία και του χτυπήματος των εργαζόμενων. Για αυτό δεν επιδέχεται βελτιώσεις παρά μόνο απόσυρση πριν προλάβει να φτάσει στη Βουλή.


Πιο συγκεκριμένα με το νομοσχέδιο:
1.    Στο μετοχικό κεφάλαιο της ΜΟΔ το δημόσιο παραμένει ως μειοψηφία με ποσοστό μόνο 40%. Συμμετέχουν με το 60% κοινωνικοί εταίροι, φορείς επιχειρήσεων, φορείς χρηματοδότησης, ταμεία, επιμελητήρια κλπ.  
Στη διοίκηση της εταιρείας, επίσης το Δημόσιο διατηρεί μειοψηφία, ορίζοντας μόνο τα 4 από τα 9 μέλη. Τα υπόλοιπα 5 εκλέγονται από τους ιδιώτες μετόχους χωρίς μάλιστα το Δημόσιο να συμμετέχει στη διαδικασία εκλογής τους.. 
Έτσι μέσω της ΜΟΔ εξασφαλίζεται η άμεση συμμετοχή των επιχειρηματικών και ιδιωτικών συμφερόντων στην εφαρμογή του ΕΣΠΑ και ουσιαστικά η παράδοσή του στους εργολάβους, στις τράπεζες, στον ΣΕΒ  και στις ιδιωτικές εταιρείες συμβούλων.
Αυτή η εξέλιξη δεν διασφαλίζει συνθήκες χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης των δημοσίων πόρων του ΕΣΠΑ 2014-2020, καταστρατηγεί κάθε έννοια διαφάνειας και δημόσιου ελέγχου στα Επιχειρησιακά Προγράμματα, οδηγεί στο πιο μεγάλο πλιάτσικο και μάλιστα με «νόμιμα» μέσα.
2.       Μπαίνει ξεκάθαρα σε αμφισβήτηση η εργασιακή σχέση με τη ΜΟΔ και η προοπτική των απολύσεών μας.
3.       Το ιδιότυπο εργασιακό καθεστώς μας σύμφωνα με το οποίο εργοδότης μας είναι η ΜΟΔ ενώ διοικητικά υπαγόμαστε σε δημόσιες Υπηρεσίες και το οποίο μας έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα όχι μόνο δεν αντιμετωπίζεται αλλά εντείνεται. Έτσι η διοικητική πράξη της απόσπασης στις Ειδικές Υπηρεσίες καταργείται και καθιερώνεται παντού και για όλους (δημόσιους υπαλλήλους και υπαλλήλους με εργοδότη τη ΜΟΔ) το «ευέλικτο και light» καθεστώς της διάθεσης. Η επιλογή και τοποθέτηση όλων στις νέες Ειδικές Υπηρεσίες θα γίνονται με απόφαση του ΔΣ της ΜΟΔ κάτω από αδιευκρίνιστες διαδικασίες. Επιπλέον, δημιουργείται το παράδοξο φαινόμενο εργαζόμενοι που υπηρετούν σε δημόσιες υπηρεσίες με αρμοδιότητες δημόσιου υπαλλήλου αυξημένων ευθυνών και που εντέλλονται να διασφαλίζουν τη νομιμότητα και κανονικότητα των συγχρηματοδοτούμενων έργων, να επιλέγονται και να τοποθετούνται από μία εταιρεία κατά 60% ιδιωτική !!! εξαρτώμενοι απόλυτα από τις επιθυμίες και τα συμφέροντα των μετόχων της «αγοράς». 
4.       Οι μισθοί μας αμφισβητούνται πλήρως. Ο υπολογισμός των αμοιβών μας μετά από  μελέτη από κοινού με την ΤFG αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία!
5.       Οι αμοιβές μας θα καθορίζονται μέσα από σύστημα αξιολόγησης και στοχοθεσίας που οδηγεί  στη διάκριση μεταξύ των εργαζόμενων, στον ανταγωνισμό μεταξύ μας ακόμα και στις απολύσεις αν κρίνει κανείς από το πώς η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την αξιολόγηση σαν μέσο διαρκούς εκβιασμού, πειθάρχησης, διάσπασης και απολύσεων στο δημόσιο.
Τελικά το μοντέλο των εργαζόμενων στο ΕΣΠΑ θα είναι υπάλληλοι πολλών ταχυτήτων, χωρίς ενιαία αμοιβή, που το ύψος της θα εξαρτάται από την απορρόφηση του κάθε προγράμματος.  Που η θέση τους θα καθορίζεται από την πειθήνια συμπεριφορά τους απέναντι στον εκάστοτε προϊστάμενο και στην αγορά. Που θα λειτουργούν υπό το φόβο της συνεχούς ατομικής αξιολόγησης, ενός σκληρού πειθαρχικού κανονισμού ή υπό την απειλή των απολύσεων.
6.       Η ΜΟΔ αποψιλώνεται από τις έως σήμερα θεσμικά κατοχυρωμένες αρμοδιότητές της ενώ  ταυτόχρονα αναιρούνται και τα βασικά δεδομένα του ρόλου της όπως έχουν προδιαγραφεί στο εγκεκριμένο κείμενο του νέου ΕΣΠΑ.
7.       Βασικές αρμοδιότητες αφαιρούνται από τους αιρετούς, γεγονός που αναδεικνύει ένα σοβαρό θέμα δημοκρατίας, ενώ η αντεργατική λειτουργίας του συστήματος επιχειρείται να θωρακιστεί μέσω της αναβάθμισης του εποπτικού ρόλου του «τοποτηρητή» των μνημονικών πολιτικών στην δημόσια διοίκηση του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης, συνεπέστατη τελικά με όσα έχει κατά καιρούς δηλώσει, εκπόνησε ένα προσχέδιο νόμου που διαπνέεται απροκάλυπτα από τη λογική ιδιωτικοποίησης του συστήματος διαχείρισης του νέου ΕΣΠΑ, από τη μία συγκεντρώνει στο ίδιο το Υπουργείο σχεδόν το σύνολο των αρμοδιοτήτων διαχείρισης πετώντας εκτός τα υπόλοιπα Υπουργεία και Περιφέρειες, και από την άλλη φαίνεται εξαιρετικά πρόθυμο να βάλει σε θέση συνδιαχειριστή ιδιώτες, ανταποκρινόμενο στις απαιτήσεις του ΣΕΒ, των τραπεζών, των εταιριών συμβούλων, που εδώ και καιρό με επιμονή ζητάνε όχι την συμμετοχή στην πίτα αλλά όλο το ΕΣΠΑ, με όχημα μιας αποψιλωμένη ΜΟΔ που θα λειτουργεί μόνο ως εταιρεία ενοικίασης εργαζομένων. 
Μέσω ενός καινοφανούς αλλά εξίσου πολύπλοκου συστήματος Ειδικών Υπηρεσιών και Επιτελικών Μονάδων, με επικαλυπτόμενες αρμοδιότητες που στελεχώνονται από το μηδέν, απαξιώνει τη συσσωρευμένη ατομική και συλλογική εμπειρία διαχείρισης του  Γ’ ΚΠΣ και του ΕΣΠΑ.
Υποβαθμίζει το ανθρώπινο δυναμικό των κοινοτικών προγραμμάτων (την «ψυχή του ΕΣΠΑ»), σε ευέλικτους, περιπλανώμενους, παρακαλούντες για μία θέση υπαλλήλους με μισθό που θα καθορίσει η Task Force! Όχι μόνο δεν διασφαλίζει τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας (ούτε λέξη ούτε ευχή δεν υπάρχει σε ολόκληρο το κείμενο), αλλά δημιουργώντας τρεις και τέσσερις ταχύτητες εργαζομένων ανακατεύει το προσωπικό του ΕΣΠΑ όπως την τράπουλα, για να μοιράσει στη συνέχεια τα «σημαδεμένα» χαρτιά με βάση τις επιδιώξεις πολιτικών προϊσταμένων και του ΔΣ της ιδιωτικής ΜΟΔ. Μπορούμε από τώρα να διακρίνουμε τις παράπλευρες απώλειες. Κάποιοι είναι σίγουρο ότι θα «καούν» είτε αποτυγχάνοντας στις «εξετάσεις» είτε απλά επειδή δε χωρούν στις νέες δομές.
Διεκδικούμε:
·         Δημόσια Διαχείριση, Δημόσιο Έλεγχο με Διαφάνεια σε όλα τα Προγράμματα (ΕΣΠΑ, Αγροτική Ανάπτυξη, Αλιεία). Η ΜΟΔ Α.Ε. να παραμείνει Δημόσια με σκοπό την υπηρέτηση του Δημοσίου Συμφέροντος και των αναγκών της κοινωνίας διατηρώντας και ενισχύοντας, επί της ουσίας, το σύνολο των αρμοδιοτήτων της
·         Καμία απόλυση κανενός εργαζόμενου υπό οποιοδήποτε πρόσχημα. Καμία αξιολόγηση προσωπικού. Προσληφθήκαμε μέσω ξεκάθαρων, αξιοκρατικών και εξοντωτικών διαδικασιών.
·         Ξεκάθαρες διαδικασίες απόσπασης προσωπικού ίδιες για όλους χωρίς εξαιρέσεις
·         Δικαίωμα στην άρνηση τοποθέτησης- χωρίς κίνδυνο απόλυσης-  σε περιοχές εκτός της γεωγραφικής περιοχής που εργαζόμαστε μέχρι σήμερα
·         Προσλήψεις νέου προσωπικού στις κενές θέσεις που δημιουργήθηκαν συνέπεια συνταξιοδοτήσεων / αποχωρήσεων στα πρότυπα των διαγωνιστικών διαδικασιών που ακολούθησε η ΜΟΔ.
·         Κανένα διαχωρισμό των εργαζομένων. Άρση όλων των μισθολογικών ανισοτήτων και αύξηση μισθών που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των εργαζομένων που χαρατσώνονται άγρια από τις φορομπηχτικές πολιτικές .
·         Επανεργοποίηση του ασφαλιστηρίου συμβολαίου ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για όλους τους εργαζόμενους.
·         Νομικό «ανάχωμα» ώστε να μην διωκόμαστε στο πλαίσιο εκτέλεσης των καθηκόντων μας.
·         Τοποθετήσεις προϊσταμένων με ανοικτές διαδικασίες ίδιες για όλους τους εργαζόμενους στη ΜΟΔ Α.Ε με ξεκάθαρα κριτήρια χωρίς διακρίσεις και αδιαφανείς πρακτικές. Καμία τοποθέτηση «ιδιώτη» προϊστάμενου από το παράθυρο.

Για όλους τους παραπάνω λόγους:
ü     Απορρίπτουμε και ζητάμε την απόσυρση του συγκεκριμένου σχεδίου νόμου που  ιδιωτικοποιεί το ΕΣΠΑ και καταστρατηγεί κάθε έννοια διαφάνειας και δημόσιου ελέγχου στα Επιχειρησιακά Προγράμματα.  
ü      Απαιτούμε την εξασφάλιση των θέσεων εργασίας όλων των εργαζομένων της ΜΟΔ στις υφιστάμενες δομές του ΕΣΠΑ και τη μετάβασή τους στις νέες δομές χωρίς προαπαιτούμενα, κατηγοριοποιήσεις, αξιολογήσεις και υποβάθμιση των εργασιακών και επαγγελματικών τους κεκτημένων. 
ü      Ζητάμε τη συμμετοχή του ΣΕΜΟΔ στην σύνταξη νέου σχεδίου νόμου από μηδενική βάση.

Αποφασίζουμε:

1.       24ωρη απεργία αύριο Πέμπτη 16.10.2014 και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο ΥΠΑΑΝ στις 10.30 π.μ. ενόψει της συνέντευξης τύπου που θα δοθεί στις 11π.μ. από τη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης για το τρέχον και το νέο ΕΣΠΑ.
2.       Ενέργειες δημοσιότητας (ενημερώσεις σε ΜΜΕ, συνέντευξη τύπου, επαφές με κόμματα, επαφές με ΑΔΕΔΥ και άλλα σωματεία, επιστολές σε δημάρχους, περιφερειάρχες, ΚΕΔΕ κλπ.)
3.       Νέα Γενική Συνέλευση την Παρασκευή 17.10.2014 στην Κεντρική Υπηρεσία ΜΟΔ ώρα 11.00 πμ για εκτίμηση των εξελίξεων, προγραμματισμό και κλιμάκωση των ενεργειών μας.

Το Προεδρείο της Γενικής Συνέλευσης

Καράλης Κώστας
Μπάρτζη Βίκυ
Σταυροπούλου Πόπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

UA-49932466-1