Πανό ΕΠΑΜ Αχαρνών - Καματερού

Κυριακή 10 Αυγούστου 2014

ΚΙΝΗΜΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΓΙΑ ΠΡΟΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ


ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΝΑ ΑΡΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΙΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΔΙΑΘΕΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ.
Την άμεση απογραφή, απόσυρση και καταστροφή των φρούτων, ιδίως ροδάκινων, που μένουν στα αζήτητα λόγω του ρωσικού εμπάργκο, καθώς και την καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες ζητούν οιομάδες παραγωγών της Ημαθίας και τηςΚοζάνης, σε εφαρμογή αποφάσεων, οι οποίες ελήφθησαν στη σημερινή σύσκεψη των εκπροσώπων τους στη Βέροια.
Παράλληλα, αποφάσισαν τη συγκρότηση κοινού μετώπου με ομάδες παραγωγών της.....
Ισπανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας, οι οποίες συμμετέχουν στην Περιφερειακή Ένωση Διακινητών Φρούτων και Λαχανικών (AREFEL), ώστε να υπάρξει συντονισμένη αντίδραση και διεκδίκηση στις Βρυξέλλες. Επίσης, οριστικοποιήθηκε η πραγματοποίηση συσκέψεων για το θέμα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το επιμελητήριο Ημαθίας, την Τρίτη και τη Δευτέρα αντίστοιχα.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί, πως το πρόβλημα δεν υπάρχει μόνο με την παραγωγή που βρίσκεται στην Ελλάδα και προοριζόταν για τη ρωσική αγορά, αλλά εκτείνεται και σε μια μεγάλη ποσότητα αγροτικών προϊόντων που βρισκόταν καθ' οδόν για τη Ρωσία. Συγκεκριμένα, περίπου 3.000 ελληνικά φορτηγά που μεταφέρουν κυρίως νεκταρίνια και ροδάκινα είναι έτοιμα να κάνουν "αναστροφή". Γεγονός που αφενός θα οδηγήσει το φορτία "στα σκουπίδια" και αφετέρου θα αυξήσειτην ήδη τεράστια ζημιά που υφίστανται οι έλληνες παραγωγοί των προϊόντων αυτών.
ΝΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΘΟΥΝ ΟΙ ΠΛΗΓΕΝΤΕΣ
Ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας, Χρήστος Γιαννακάκης, δήλωσε: «Ζητούμε από την ελληνική κυβέρνηση να ανοίξει άμεσα δύο χωματερές, σε Ημαθία και Πέλλα, ώστε να απογραφούν και να καταστραφούν οι αδιάθετες ποσότητες. Επίσης, ζητούμε από την κυβέρνηση να αποζημιώσει τους πληγέντες και στη συνέχεια να διεκδικήσει αυτές τις αποζημιώσεις από τις Βρυξέλλες».
ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ ΑΓΡΟΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΩΓΕΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ
Στη διάρκεια της σύσκεψης αποφασίστηκε ακόμη η σύγκληση έκτακτης σύσκεψης για το θέμα στο Επιμελητήριο Ημαθίας, τη Δευτέρα στις 5 το απόγευμα, στην οποία καλούνται να συμμετάσχουν όλοι οι εξαγωγείς της Ημαθίας, της Πέλλας, της Πιερίας, της Κοζάνης και της Φλώρινας, ώστε να διαμορφωθούν κοινές θέσεις και αιτήματα. Τα αποτελέσματα της σύσκεψης θα τεθούν υπόψιν του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γεώργιου Καρασμάνη, σε σύσκεψη που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο υπουργείο, στις 2 το μεσημέρι της Τρίτης.
Όσον αφορά τη συμφωνηθείσα συγκρότηση κοινού μετώπου με τις ομάδες παραγωγών Ισπανίας, Γαλλίας και Ιταλίας, που συμμετέχουν στην ARAFEL, αυτή θα συζητηθεί στη διάρκεια προσεχούς συνάντησης και στηρίζεται σε τρεις άξονες: απόσυρση και καταστροφή των ποσοτήτων που δεν μπορούν να διατεθούν, αποζημίωση των παραγωγών μέσω των διαδικασιών που ακολουθήθηκαν προ τριετίας με το e-coli και χρηματοδότηση των τόκων για την άτοκη αναχρηματοδότηση των πληγεισών επιχειρήσεων.
Ο κ. Γιαννακάκης επανέλαβε ότι αυτή τη στιγμή στα ψυγεία των συνεταιρισμών των οργανώσεων παραγωγών μόνο της Ημαθίας υπολογίζεται ότι βρίσκονται αδιάθετοι 9.000 τόνοι ροδάκινου, που σε ποσοστό άνω του 50% επρόκειτο να προωθηθούν στη ρωσική αγορά (οι ακριβείς ποσότητες θα είναι γνωστές αμέσως μετά την απογραφή, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα και αύριο), ενώ στους επόμενους μήνες έπονται τα ακτινίδια και η φράουλα, που επίσης θα πληγούν.
Ο ίδιος υποστηρίζει ότι τα φρούτα που τελικά δεν θα εξαχθούν, δεν είναι δυνατόν να διατεθούν σε νοσοκομεία, σχολεία ή φιλανθρωπικά ιδρύματα, όπως προτάθηκε από κάποιες πλευρές, καθώς αφενός αυτή τη δυνατότητα δεν την έχουν όλοι οι εξαγωγικοί φορείς, παρά μόνο οι αναγνωρισμένες από την ΕΕ οργανώσεις παραγωγών και αφετέρου το ροδάκινο είναι ευπαθές φρούτο και άρα δεν θα φτάσει στους αποδέκτες στην ιδανική κατάσταση.
Κατά τον ίδιο, δεν είναι εφικτή ούτε η χυμοποίηση των φρούτων, καθώς αυτά βρίσκονται ήδη συσκευασμένα σε τελάρα, η αφαίρεση των οποίων συνεπάγεται «τεράστιο κόστος», σε μια εποχή που η τιμή του χυμού είναι ήδη «εξευτελιστικά χαμηλή» και υπάρχει πλεόνασμα χυμού επιτραπέζιου ροδάκινου.
«Ήδη άρχισαν να μας πιέζουν για ακόμη μεγαλύτερη μείωση των ήδη εξευτελιστικά χαμηλών τιμών. Πριν από λίγη ώρα, αγοραστής από μεγάλο σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα κάλεσε μέλος της ομάδας μας για να τον ρωτήσει πότε θα κατεβάσουμε κι άλλο τις τιμές» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννακάκης.
Iskra: Η ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΓΥΡΙΣΕΙ ΑΜΕΣΩΣ ΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΣΤΙΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΕ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ
Η απόφαση της Ρωσίας να διακόψει την εισαγωγή κατ' αρχήν αγροτικών και διατροφικών προϊόντων από τις ΗΠΑ και τις χώρες της ΕΕ, που εφαρμόζουν οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της, αποτελεί ένα μεγάλο πλήγμα για την ευρωπαϊκή αγροτοδιατροφική και όχι μόνο, παραγωγή και πρώτα απ' όλα μια καταστροφική εξέλιξη για την ελληνική γεωργία, τα ελληνικά τρόφιμα και συνολικά την ελληνική οικονομία, σε μια περίοδο, μάλιστα, κρίσης, μεγάλης ανεργίας και λεηλασίας των εισοδημάτων του ελληνικού λαού.
Η Ελλάδα δεν έχει κανένα συμφέρον να ακολουθήσει ως δορυφόρος το βρώμικο ιμπεριαλιστικό παιχνίδι που παίζουν οι ΗΠΑ και οι κυρίαρχοι της ΕΕ σε βάρος του Ουκρανικού λαού και της Ρωσίας. Πολύ περισσότερο που αυτός ο βρώμικος ιμπεριαλιστικός στρατιωτικός και οικονομικός πόλεμος ειδικά σε βάρος της Ρωσίας έχει καταστροφικές συνέπειες για την Ελλάδα. Συνέπειες οι οποίες κατ' αρχήν είναι οικονομικές, πρώτα απ' όλα σε βάρος της αγροτιάς και της ελληνικής περιφέρειας αλλά και δυσμενέστατες συνέπειες που αφορούν την πολιτική θέση, την ασφάλεια της χώρας, την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή μας.
Η Ελλάδα θα πρέπει να δηλώσει ευθέως ότι δεν πρόκειται να εφαρμόσει καμιά από τις κυρώσεις, που κακώς και ερήμην των λαών, αποφάσισε το άθλιο ιμπεριαλιστικό εξάμβλωμα των Βρυξελλών. Κυρώσεις που, ίσως, είναι μόνο στην αρχή και μπορεί να εγκαινιάσουν ένα ευρύτερο οικονομικό πόλεμο, με κίνδυνο να λάβει ακόμη πιο δραματικές διαστάσεις, ίσως και άλλες στρατιωτικές προεκτάσεις.
Η Ελλάδα οφείλει να διακηρύξει σε όλους τους τόνους ότι θέλει φιλικές σχέσεις με τη Ρωσία,ότι αντιτάσσεται σε ένα νέο ψυχρό πόλεμο και σε νέα τείχη στην Ευρώπη και ότι η ενίσχυση των φιλικών ελληνορωσικών σχέσεων συνιστά στρατηγική επιλογή για τη χώρα μας και τον ελληνικό λαό.
Η Ελλάδα οφείλει να εγκαταλείψει ένα στενό και μυωπικό ευρωκεντρισμό στο πολιτικό και οικονομικό πεδίο, ο οποίος όχι μόνο είναι επιζήμιος και οξύνει την ελληνική κρίση αλλά και είναι μια επιλογή παρωχημένη, που υποθηκεύει το μέλλον της χώρας και του ελληνικού λαού.

ΠΗΓΉ: iskra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

UA-49932466-1