Πανό ΕΠΑΜ Αχαρνών - Καματερού

Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

Πολύ ωραία κύριε Τσίπρα, εφόσον σας εμπνέει το ΕΑΜ, ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα.

του Σταύρου Κατσούλη


Την Κυριακή 27 Ιουλίου 2014 εμφανίστηκε στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία [1], μια συνέντευξη του κύριου Τσίπρα, αρχηγού του κόμματος της μείζονος αντιπολίτευσης. Ήταν μια συνέντευξη πάνω στα πολιτικά θέματα της επικαιρότητας, όπου ο κ. Τσίπρας απάντησε σε διάφορα ερωτήματα που του τέθηκαν. Έχει σημασία να αναφερθούμε σε μια από τις πιο σημαντικές ή έστω εξέχουσες αναφορές του. Στο ερώτημα του δημοσιογράφου εάν ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι μονόδρομος σε σχέση με την αυτοδυναμία που επιδιώκει, ο πρόεδρος του κόμματος, έδωσε την εξής απάντηση (απόσπασμα):

"...Το ευρύτερο δυνατό μέτωπο κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων που αποφασίστηκε στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματός μας είναι απαραίτητο, γιατί ...επιδίωξή μας δεν είναι κάποια εναλλαγή στην εξουσία, αλλά μια μεγάλη, ριζική, δημοκρατική, θεσμική, οικονομική και κοινωνική αλλαγή. Κι ένα τέτοιο έργο απαιτεί, για να το πω πιο απλά, πολλά χέρια. Από ιστορική άποψη, αν θέλετε, μας εμπνέει το παράδειγμα του ΕΑΜ, κι όχι οι χρεοκοπημένες αυτοδυναμίες του ΠΑΣΟΚ, της Ν.Δ. και της νεοφιλελεύθερης συναίνεσης, που έριξαν την Ελλάδα στα βράχια."

Αυτό που κάνει αίσθηση είναι η αναφορά του στο ΕΑΜ. Κάποιες πολιτικές δυνάμεις, πρωτίστως αυτές που έχουν βάλει στην άκρη τα ιδεολογικά πρόσημα όπως το Ε.ΠΑ.Μ. (Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο), ως γνωστό έχουν ήδη από την αρχή της λεγόμενης κρίσης έκφράσει αυτήν την άποψη. Ότι δηλαδή θα χρειαστεί ένα Εθνικο Απελευθερωτικό Μέτωπο, για να βγούμε από την κόλαση μέσα στην οποία ζούμε. Εδώ λοιπόν, πρέπει να θέσουμε κάποια ερωτήματα στον κ. Τσίπρα, με την ευχή να κάνει αυτός, τα στελέχη αλλά και ολόκληρο το κόμμα του, μέσω της πρωτογενούς εμπλοκής τους με την κοινωνία ότι περνά από τα χέρια τους, για να γίνει αυτό δυνατόν. 

Ωστόσο, εφόσον εμπνέει το ΕΑΜ, όπως ισχυρίζεται ο κ. Τσίπρας, τότε είναι λογικό να πούμε ότι ο κάθε σοβαρός καλοθελητής θα πρέπει να γνωρίζει τα χαρακτηριστικά ενός τέτοιου Μετώπου. Δεν έχει νόημα, ούτε χρόνος, ούτε υπάρχει χώρος να εμβαθύνουμε πάρα πολύ στο ΕΑΜ, άλλωστε ο κάθε Έλληνας, και δεί αριστερός, οφείλει να γνωρίζει αυτήν την συγκεκριμένη Ιστορία . Εδώ λοιπόν, θα παραθέσουμε μόνο τα βασικά χαρακτηριστικά ενός τέτοιου Μετώπου, ώστε να βοηθήσουμε τον κ. Τσίπρα αλλά και τα λοιπά στελέχη του κόμματός του, να κάνουν τις σωστές κινήσεις: 

1) Το ΕΑΜ, ήταν Εθνικό. Είχε δηλαδή ως κεντρική του ιδέα το Έθνος των Ελλήνων. Όλοι όσοι ήταν ενεργά μέλη του, συμφωνούσαν τουλάχιστον στο ότι θα χρειαστεί αντίσταση ενάντια στους διάφορους επικυρίαρχους, αλλά και το υποκείμενο του αγώνα τους που ήταν το ίδιο το Έθνος και η Πατρίδα. Θα πρέπει δηλαδή, ο ΣΥΡΙΖΑ, να σταματήσει την καπηλεία και την υφαρπαγή της έννοιας της Πατρίδας από την ακροδεξιά του καθεστώτος και της Χ.Α., και να κάνει ότι μπορεί για να ανάψει την αυθεντική και υγιή Εθνική συνείδηση μέσα σε κάθε απλό εργαζόμενο Έλληνα πολίτη. Να κάνει δηλαδή το αυτονόητο, που είναι να ξυπνήσει την αγάπη για την Πατρίδα σε εκείνο το μέρους του Λαού, που εκ φύσεως είναι προοδευτικό και αναπόσπαστο μέρος της τάξης εκείνης που υπηρετούν, άσχετα αν είναι αριστερό ή κάτι άλλο. 

2) Το ΕΑΜ ήταν Εθνικό-Απελευθερωτικό.  Είχε δηλαδή ορίσει συγκεκριμένα ότι υπάρχει εχθρός και επίσης έχει αποδεχτεί το γεγονός ότι ο Λαός βρίσκεται υπό κάποιου είδους κατοχής. Εχθρός που είχε ως στόχο του την απόλυτη εκμετάλλευση ολόκληρου του Λαού, και εν ευθέτω χρόνω, τον ολοκληρωτικό χαμό της Πατρίδας και του Έθνους μας.  Σήμερα, χρησιμοποιώντας και πάλι το κλισέ της εποχής μας, έχουμε παρόμοια επίθεση κατά του Γένους μας, αλλά με διαφορετικά όπλα. Διαφορετικά βέβαια, μόνο μέχρι στιγμής, γιατί θα πρέπει να είναι γνωστό πλέον ότι ο κόσμος μυρίζει μπαρούτι. Είναι λοιπόν κοινή λογική, ότι εφ' όσον το Εθνικο-Απελευθερωτικό Μέτωπο, εμπνέει τον κ. Τσίπρα και το κόμμα του, τότε θα πρέπει να ορίσει επιτέλους τον εχθρό και μάλιστα συγκεκριμένα. 

Να ορίσει τον εχθρό λοιπόν, όχι όπως τον αντιλαμβάνονται τα στελέχη του κόμματος, αλλά όπως τον έχει γνωρίσει από πρώτο χέρι το πλειοψηφικό κομμάτι του Λαού που περιμένει πως και πως, κάποιος να ανάψει την σπίθα του εθνικό-απελευθερωτικού αγώνα. Και ο εχθρός, δεν είναι μόνο τα ελληνόφωνα όργανα του συστήματος οι γνωστοί "καπιταλιστές" και διάφορες γνωστές οικογένειες, αλλά και τα αφεντικά τους,  οι δυνάμεις που έχουν έρθει απ' έξω. Τις δυνάμεις που έχουν κάνει θώκο της εξουσίας και του ολοκληρωτισμού τους την Ε.Ε. και τα όργανά της, καθώς και το ΔΝΤ και άλλους υπερ-διεθνείς οργανισμούς που δεν εξυπηρετούν τίποτα άλλο, εκτός από την μετατροπή όλων των Λαών σε αποικίες χρέους και πραγματικά φέουδα, ώστε η εκμετάλλευση να πάρει νέες, τρομακτικότατες διαστάσεις. 

3) Το ΕΑΜ, ήταν Μέτωπο. Δεν διαχώριζε τον Λαό σε δεξιούς ή αριστερούς. Όποιος καθαρός πολίτης είχε την αγνή αγάπη για το Έθνος μας και την Πατρίδα μέσα του, έβλεπε την καταστροφή που γινόταν, και είχε δώσει όρκο να την υπερασπίσει, γινόταν ισότιμο μέλος του και συναγωνιστής. Ο στόχος ήταν η Εθνική απελευθέρωση και μια Δημοκρατία πραγματική, μια Λαοκρατία, που εάν τελικά γίνονταν πραγματικότητα, θα ήταν ο θεμελιώδης και ακρογωνιαίος λίθος που θα εκσφενδόνιζε την Ελλάδα σε απίστευτα ύψη προόδου. Προόδου τέτοιας, που ο ίδιος ο Λαός και σε συνεχή χρόνο θα αποφάσιζε και θα όριζε τον τρόπο, το ύψος και το βάθος της, άσχετα από το ποιος κυβερνά και ποια η ιδεολογία του. Αυτό είναι και ένα από τα πρακτικά νοήματα της Δημοκρατίας. Η επιβολή της θέλησης του Λαού, ακόμα και πάνω στην ιδεολογία της κυβερνώσας παράταξης. Αυτή κι αν είναι μια "μεγάλη, ριζική, δημοκρατική, θεσμική, οικονομική και κοινωνική αλλαγή", όπως είπε και ο κ. Τσίπρας 

Αλλά ο κ. Τσίπρας, απογοητεύει λίγο, όταν κανείς διαβάσει παρακάτω στην συνέντευξή του. Παρ ότι έδειξε ότι προσκαλεί ακόμα και συντηρητικά στοιχεία στο Μέτωπο το οποίο προτίθεται να χαλκεύσει, παρ όλ αυτά, παραμένει στην θέση ότι η μόνη λύση σήμερα είναι η Αριστερά, όπως χαρακτηριστικά λέει:

"Ακόμα και προσωπικότητες ή δυνάμεις του συντηρητικού χώρου, που συνειδητοποιούν ότι αυτή τη στιγμή η Αριστερά αποτελεί τη μόνη δημοκρατική και εθνική λύση."

Όχι κ. Τσίπρα. Η λύση δεν είναι η αριστερά σήμερα και εφ όσον σας εμπνέει το ΕΑΜ, θα πρέπει αυτό να το έχετε τουλάχιστον υποψιαστεί ήδη. Η αριστερά δεν μας έλειψε με τις διάφορες μορφές της μέσα στα χρόνια της μεταπολίτευσης. Αυτό που πραγματικά έλειψε από το πολιτειακό σύστημα της μεταπολίτευσης, ήταν και είναι η πραγματική Εθνική Ανεξαρτησία, και η αληθινή Δημοκρατία. Αυτά οφείλουν να είναι ο στόχος του Λαού και της βάσης την οποία υποτίθεται ότι θέλετε να εκφράσετε, και για αυτά πρέπει να καλέσετε και να ενδυναμώσετε τον Λαό να αγωνιστεί, γιατί μόνο πάνω σε αυτά μπορεί να εφαρμοστεί ουσιαστικά και ωφέλιμα η οποιαδήποτε πολιτική που θα εμπνεύσει την πρόοδο του Λαού μας. Γιατί χωρίς αυτά, η οποιαδήποτε προσπάθειά σας να εφαρμόσετε το οτιδήποτε, όσο καλές και να είναι οι διαθέσεις σας, θα είναι μάταια. 

Σας εμπνέει το ΕΑΜ κ. Τσίπρα; Ιδού λοιπόν η ρόδος, ιδού και το πήδημα. Χαιρετίζουμε την αναφορά σας στο ΕΑΜ και την παραδοχή σας ότι σας εμπνέει και περιμένουμε να κάνετε όλα αυτά που πρέπει για να δει επιτέλους δημοκρατία, ελευθερία και δικαιοσύνη ο Λαός μας. και περιμένουμε να το κάνετε, πριν είναι αργά. Απλά μην το αφήσετε να γίνει και αυτό άλλο ένα πυροτέχνημα, γιατί να ξέρετε, η βάση αυτή στην οποία αναφέρεστε, ο Λαός δηλαδή, δεν ξεχνά ποτέ. Άσχετα με το εάν δείχνει απίστευτη υπομονή. 

Να ξέρετε ότι εάν μετατρέψετε τον αγώνα από τον αγώνα για την αριστερά, στον αγώνα για την Πατρίδα, το Έθνος, την Δημοκρατία και την Κοινωνική Δικαιοσύνη, όχι μόνο θα έχετε αυτοδυναμία, αλλά κάτι πολύ πιο σημαντικό. Την ουσιαστική πρόοδο, την κοινωνική Δικαιοσύνη και την Δημοκρατία που ως Λαός και πάνω από κόμματα και ιδεολογίες, έχουμε τόσο, μα τόσο ανάγκη. Και ελπίζω αυτός τουλάχιστον να είναι ένας κοινός μεταξύ μας, και υπέρτατος πολιτικός στόχος, που μετατρέπει το οποιοδήποτε κομματικό συμφέρον σε κάτι μικρότερο και από ελάχιστο. 


[1] Συνέτευξη κ. Τσίπρα στην Κ. Ελευθεροτυπία (29-07-2014) - http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=440945

Πηγή : ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑ ΕΠΑΜ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

UA-49932466-1