Πανό ΕΠΑΜ Αχαρνών - Καματερού

Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

Η Ευθύνη και ο ΣΥΡΙΖΑ

του Γιάννη Σιδέρη

Βάλτε πιο πολύ Ελλάδα στη «διατροφή» σας» είναι ο τίτλος της νέας έκθεσης από τη JP Morgan για τις αναδυόμενες αγορές, προτρέποντας τους επενδυτές να τοποθετηθούν σε ελληνικές μετοχές.

Η συγκεκριμένη έκθεση προτρέπει λοιπόν τους επενδυτές να αρχίσουν την λεηλασία. Γιατί την χαρακτηρίζω με αυτόν τον τρόπο; Έχω ένα γνωστό Ελληνοαμερικανό, μέλος μεγάλου επενδυτικού ομίλου. Δύο χρόνια μετά το καταστροφικό τσουνάμι του 2004, ερχόμενος στην Ελλάδα, μου ....
μίλησε για την τελευταία επένδυση του ομίλου. Επρόκειτο για μια τεράστια παράκτια έκταση στην πληγείσα χώρα Σρι Λάνκα. Για να αντιληφθείτε το μέγεθος της έκτασης, μου είπε ότι για να την διασχίσει χρησιμοποίησε ελικόπτερο! Εξευτελιστικό το ποσό αγοράς της, λογικό για μια χώρα που προσαθούσε να επουλώσει τις πληγές της. Σαν τα κοράκια, οι επενδυτικοί όμιλοι, ξεσκίζουν πληγείσες χώρες είτε από φυσική είτε από οικονομική καταστροφή, αγοράζοντας επί πινακίου φακής τον πλούτο της επιδιώκοντας την μεγιστοποίηση των κερδών τους, αδιαφορώντας πλήρως για τις επιπτώσεις στον εκάστοτε αυτόχθονα πληθυσμό. Άλλωστε, ως γνήσιος ρεπουμπλικάνος νεοφιλελεύθερος ο κύριος αυτός, δεν έχει ηθικές αναστολές!

Πλησιάζει η ώρα λοιπόν, όπως διαπιστώνουμε από την έκθεση, που τέτοιου είδους επενδυτικά κοράκια θα νέμονται την χώρα μας και οι Κυβερνώντες θα μιλούν για ανάπτυξη!

Η JP Morgan αναφερόμενη στην ελληνική οικονομία επισημαίνει ότι δείχνει ισχυρά σημάδια ανάκαμψης του ΑΕΠ για πρώτη φορά από το 2007. Με το ονομαστικό ΑΕΠ 25% χαμηλότερα σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα και την ανεργία στο 28% ασφαλώς παραμένει η ανάγκη εξυγίανσης της οικονομίας της χώρας. Οι μετοχές όμως είναι φθηνότερες σε σχέση με τις λοιπές ανταγωνίστριες αγορές της δύσης σε κρίσιμους χρηματιστηριακούς κλάδους, όπως είναι οι τράπεζες οι τηλεπικοινωνίες και η κοινή ωφέλεια.

Δηλαδή η κατακρίμνηση του ΑΕΠ και η εκτίναξη της ανεργίας σε αστρονομικά ποσοστά, θεωρείται ελκυστικό επενδυτικό περιβάλλον, ακριβώς όπως η μετά από καταστροφή μιας χώρας από τσουνάμι!

Σταματά όμως εδώ η έκθεση; Όχι βέβαια. Οι “επενδυτές” πρέπει να είναι ενήμεροι για κάθε τι που συμβαίνει στην άμοιρη τούτη χώρα. Βασικό θέμα λοιπόν της έκθεσης είναι και το πολιτικό περιβάλλον. Λογικό θα μου πείτε. Αν έρθουν τα “κοράκια” και επεγδύσουν, συγνώμη, επενδύσουν ήθελα να πω, θέλετε να αλλάξει η πολιτική πρακτική και να χάσουν τα κεφάλαια που θα τοποθετήσουν για την πολυπόθητη ανάπτυξη; Για να δούμε πως τοποθετείται για τα πολιτικά πράγματα της χώρας.

Αναφερόμενος στους βασικούς βραχυ- μεσοπρόθεσμους κινδύνους της ελληνικής οικονομίας, ο οίκος τοποθετεί τον πολιτικό κίνδυνο που απορρέει από το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών εντός του 2014.

Αγωνιούν λοιπόν για τον κίνδυνο εκλογών στην χώρα. Τό ότι το δημοκρατικό δικαίωμα ενός λαού, ίσως το μοναδικό που του έχει απομείνει, θα εξαρτιόταν από εκθέσεις οικονομικών οίκων, ειδικά σε χώρα της ΕΕ που ευαγγελίζεται την δημοκρατία των λαών ως την θεμελιώδη αξία της, δεν είναι κάτι που μας εξοργίζει πια, αν και θα έπρεπε! Βλέπετε είναι και οι “έγκριτοι” ντόπιοι αναλυτές και “ειδικοί” που μας κατακλύζουν καθημερινά για τον κίνδυνο εκτροπής του προγράμματος σταθεροποίησης της Ελληνικής οικονομίας (sic!) σε περίπτωση που ο λαός ασκήσει το δημοκρατικό του δικαίωμα, που έχουμε συνηθίσει στην ιδέα πια! Βλέπουν κίνδυνο λοιπόν από το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Λογικό θα πει κάποιος. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη προηγείται στις δημοσκοπήσεις και η πιθανότητα Κυβέρνησης με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει ως το πιθανότερο σενάριο. Είναι να μην ανησυχούν οι επενδυτικοί οίκοι; Είναι να μην φοβούνται για τις επενδύσεις που ετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν; Κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ ακυρώσει τα πεπραγμένα, ως οφείλει σαν κόμμα της αριστεράς, που προασπίζει το Δημόσιο συμφέρον, μην επιτρέποντας στα “κοράκια” να λυμαίνονται την χώρα;

Είναι, θα λέγαμε ένας υπαρκτός φόβος. Είναι; Ας δούμε τη λέει η ίδια η έκθεση για αυτό το ενδεχόμενο.

«Παρότι εκτιμάμε ότι οι πιθανότητες για νέες εκλογές εντός του 2014 είναι μεγαλύτερες του 50%, θεωρούμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αλλάζει ώστε να αυξήσει τη δυνατότητα διακυβέρνησης εντός του πλαισίου της Ευρωζώνης».

Δύο τα εύλογα συμπεράσματα. Πρώτον, το πλαίσιο της Ευρωζώνης ευνοεί τέτοιου είδους επενδυτικές δράσεις, για να μην πούμε ότι είναι απαραίτητο. Η Ευρωζώνη λοιπόν για την χώρα μας ως θεσμός, λειτουργεί ως τσουνάμι για την Σρι Λάνκα. Η δυνατότητα λοιπόν της διακυβέρνησης της χώρας εντός του πλαισίου της, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τα “κοράκια”.

Το δεύτερο συμπέρασμα αφορά το πολιτικό σκηνικό στην χώρα και ειδικότερα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Φαίνεται πως δεν επηρεάζει το “επενδυτικό” κλίμα μια και ο ΣΥΡΙΖΑ “αλλάζει”, βάσει των λεγομένων της έκθεσης. Η αλλαγή αυτή βέβαια, συνίσταται στο ότι πρωτίστως μια Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα διακινδυνεύσει μια έξοδο από την Ευρωζώνη. Για το λόγο αυτό η έκθεση αναφέρει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ “έχει αυξήσει την δυνατότητα διακυβέρνησης της χώρας εντός του πλαισίου της Ευρωζώνης”.

Όλα δείχνουν λοιπόν ότι την μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ, δεν την ερμηνεύσαμε μόνο εμείς, κάποιοι κακεντρεχείς γραφικοί τύποι που η μόνη ασχολία που μας ικανοποιεί είναι να επιτιθέμεθα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά την εντόπισαν και διεθνείς χρηματοπιστωτικοί οίκοι, οι οποίοι έφτασαν στο σημείο να μην θεωρούν “κίνδυνο” για τους κερδοσκόπους μια Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Και οι πολίτες βέβαια, έχουν αντιληφθεί την “αλλαγή” αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, απλά η έκθεση έρχεται να επιβεβαιώσει την αντίληψη αυτή, αντίληψη που θα επιφέρει σημαντικούς κραδασμούς ακόμη και στο εσωτερικό του! Γιατί σίγουρα υπάρχουν μέλη και στελέχη του, που η ρητορική τους και η πολιτική που θέλουν να εφαρμοστεί από μια Κυβέρνηση του κόμματός τους, απέχει κατά πολύ από την διαφαινόμενη μετάλλαξή του. Έχουν ευθύνη όλοι αυτοί να ξεκαθαρίσουν την θέση τους απέναντι στον λαό, ακόμη και αν συγκρουσθούν με το κόμμα τους και οφείλουν να το πράξουν ΤΩΡΑ! Γιατί η παραμονή τους, κάτω από αυτές τις συνθήκες στον ΣΥΡΙΖΑ, θα εκληφθεί, και όχι άδικα, ως εξουσιολαγνεία! Πρέπει να αντιληφθούν ότι δεν υπάρχει χρόνος για την χώρα. Πρέπει να επιδιώξουν καθαρές λύσεις προς όφελος του λαού, που να μην εμπεριέχουν μικροκομματικές λογικές. Οι πολίτες δεν αντέχουν πια πολιτικούς που βάζουν πάνω από την χώρα το κόμμα. Τα στοιχεία εκείνα λοιπόν, που δεν θέλουν να συνδέσουν το όνομά τους με τις πιο μαύρες σελίδες της σύγχρονης ιστορίας της χώρας, πρέπει τώρα να διαχωρίσουν την θέση τους. Πρέπει να ξεπεράσουν αγκυλώσεις του παρελθόντος και να συμβάλλουν στην ενότητα του λαού. Πρέπει να απεγκλωβισθούν από το σύνδρομο του “αποστάτη”, μια και η αποστασία είναι της ηγετικής ομάδας του κόμματός τους, πράγμα που ο λαός θα το εκτιμήσει.

Δεν υπάρχουν περιθώρια πια. Οι πολίτες πλέον, είτε θα περιθωριοποιηθούν, είτε θα εξεγερθούν. Και αλίμονο σε όποιον βρεθεί απέναντί τους!

Ο Γιάννης Σιδέρης είναι μέλος του ΕΠΑΜ Πάτρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

UA-49932466-1