Πανό ΕΠΑΜ Αχαρνών - Καματερού

Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Υπόθεση Σακελλίων: Αθώοι οι αστυνομικοί για το θάνατο του φοιτητή


Αθωώθηκαν τελικά έπειτα από 6 χρόνια και μετά από αλλεπάλληλες αναβολές οι αστυνομικοί φρουροί, σε βάρος των οποίων είχε ασκηθεί δίωξη για ανθρωποκτονία από αμέλεια για την υπόθεση του 24χρονου φοιτητή, Νίκου Σακελλίων. Σύμφωνα με την Αυγή  και την Εφημερίδα των Συντακτών το δικαστήριο κατέληξε στην απόφαση αυτή παρά την κατάθεση αυτόπτη μάρτυρα ο οποίος διαβεβαίωσε ότι είδε τους αστυνομικούς να χτυπούν με γροθιές στο κεφάλι τον άτυχο νέο, ενώ δεν έλαβε υπόψη βίντεο που είχε τραβήξει περίοικος.

Διαβάστε στο tvxs.gr τα στοιχεία που είχαν προκύψει το 2009 για την υπόθεση
Αυτοτραυματισμοί και αυτοστραγγαλισμοί «στα χέρια» της ΕΛΑΣ
Συγκλονισμένος ο πατέρας του 24χρονου φοιτητή, δήλωσε στην «Αυγή» ότι δεν περίμενε την απόφαση αυτή. «Η κοινωνία πρέπει να ξέρει ότι η ζωή των ανθρώπων βρίσκεται σε χέρια αστυνομικών, που έχουν μάθει να σκοτώνουν και να μην έχουν ευθύνη». Για καθεστώς ατιμωρησίας των αστυνομικών κάνει λόγο η δικηγόρος Γιάννα Κούρτοβικ.

Η υπόθεση

Το Μάιο του 2008 ο 24χρονος ομογενής Νίκος Σακελλίων, βρέθηκε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες στην περιοχή Αναξαγόρα. Επίσης υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες τέσσερις αστυνομικοί επιχείρησαν να τον ακινητοποιήσουν με γροθιές στο κεφάλι, χαστούκια και κεφαλοκλείδωμα, μέχρις ότου καταρρεύσει στα χέρια τους, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα.

Η σκηνή, μάλιστα, στην τελευταία φάση της καταγράφηκε από κινητό τηλέφωνο αυτόπτη μάρτυρα, το οποίο ουδέποτε προβλήθηκε στο δικαστήριο. Στη συνέχεια, το πτώμα εξαφανίστηκε για δώδεκα ώρες πριν βρεθεί φριχτά κακοποιημένο στην ιατροδικαστική υπηρεσία με συμπτώματα σήψης.


Οι κατηγορούμενοι επέμεναν μέχρι τέλους ότι βρήκαν τον νεαρό σε κατάσταση κώματος στο οδόστρωμα. Στη συνέχεια, υποστηρίχτηκε ότι στον λάρυγγα του νεαρού εντοπίστηκε σακουλάκι με φιξάκια ηρωίνης. Ωστόσο, το ΕΚΑΒ, που κλήθηκε στη συνέχεια και προχώρησε σε ενδοτραχειακή διασωλήνωση, δεν βρήκε τίποτα.
 
Επιπλέον, σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, η εκ των υστέρων και χωρίς καταγραφή από τους γιατρούς που τον παρέλαβαν αιτία θανάτου από πνιγμό δεν αποδείχτηκε ποτέ. Οι αστυνομικοί απολογούμενοι παρέμειναν προσκολλημένοι στην αρχική τους εκδοχή, ότι δηλαδή βρήκαν τον 24χρονο σε κατάσταση κώματος στο οδόστρωμα της Αναξαγόρα, πέφτοντας σε πλήθος αντιφάσεων και αρνούμενοι να απαντήσουν στις ερωτήσεις του Δικαστηρίου. 

Ήδη στην διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, τρεις άλλοι αστυνομικοί που είχαν συμπτωματικά παρακολουθήσει τη σύλληψη και την κατάρρευση του νεαρού κατέθεσαν ότι ο Νίκος Σακελλίων είχε συλληφθεί όρθιος και είχε χειροπεδηθεί πισθάγκωνα, προτού καταλήξει. Η ίδια η κατηγορουμένη αστυνομικός επιχειρώντας να πείσει το Δικαστήριο ότι η σύλληψη πραγματοποιήθηκε από άλλους αγνώστους αστυνομικούς επιβεβαίωσε κατά την απολογία της ότι η σύλληψη ενός άνδρα σαν το θύμα, δεν μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς βία, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ο ιατροδικαστής Χρ. Λευκίδης, που είχε παραλάβει ένα πτώμα σε σήψη και πλήρη παραμόρφωση (μετά από 12 ωρών εξαφάνιση) και είχε βρει στο άνω στόμιο του λάρυγγα συσκευασία ναρκωτικών, δεν πρόλαβε ποτέ να καταθέσει.  Η ιατροδικαστής, που προτάθηκε από τον πατέρα, περιέγραψε αναλυτικά τις συνθήκες υπό τις οποίες ένα κεφαλοκλείδωμα μπορεί να προκαλέσει ανοξία εγκεφάλου, απώλεια συνείδησης και ασφυκτικό θάνατο.

Η Στ. Παπαδόδημα υποστήριξε κατηγορηματικά ότι δεν θα μπορούσε να προκληθεί ο θάνατος σε έναν άνδρα με τα χαρακτηριστικά του Νίκου (νέος, υγιής,1,95 ύψος, κολυμβητής και μπασκετμπολίστας, μη υπό επήρεια ουσιών κατά τα γεγονότα), από κατάποση ξένου σώματος χωρίς να έχει ασκηθεί βία.

«Δεν το περίμενα να συρθεί έτσι το δικαστήριο. Η απόφαση για τη ζωή του παιδιού μου βγήκε σε λίγα λεπτά. Μπαίνοντας μέσα, οι δικαστές μετά τη διάσκεψη σηκώθηκαν όλοι και είπαν μια λέξη που δεν ακουγόταν. Συμμάζεψαν τα πράγματά τους κι έφυγαν. Έμεινα με το στόμα ανοιχτό και ρωτούσα 'τι έγινε;'. Νόμιζα ότι υπήρχε πάλι διακοπή ή νέα αναβολή. Μόνο όταν ξεκίνησαν να φιλιούνται οι κατηγορούμενοι με τους δικηγόρους τους κατάλαβα ότι τους αθωώσανε...» δηλώνει ο Δ. Σακελλίων πατέρας του Νίκου στην Αυγή.

«Το είχαν αποφασίσει χρόνια πριν ότι κανείς δεν θα πληρώσει για τον φόνο του παιδιού μου και κανείς δεν μου εξήγησε ποτέ ποια ήταν η αιτία του θανάτου» λέει στην Εφημερίδα των Συντακτών.

Κούρτοβικ: Καθεστώς ατιμωρησίας για τους αστυνομικούς

Με αφορμή την υπόθεση, η δικηγόρος Γιάννα Κούρτοβικ που τη χειρίστηκε δήλωσε στην «Αυγή»: «Το πλήθος των στοιχείων, οι αυτόπτες μάρτυρες (ακόμη και αστυνομικοί), το βίντεο που εισκομίστηκε, η επιβεβαίωση από όλες τις πλευρές ότι στον νεκρό είχε γίνει ανεμπόδιστα ενδοτραχειακή διασωλήνωση, με την οποία ήταν απολύτως ασύμβατη η ύπαρξη σφηνωμένου στον λάρυγγα ξένου σώματος - σαν αυτό που βρέθηκε κατά την ιατροδικαστική -, η περίεργη εξαφάνιση του πτώματος και περιέλευσή του σε κατάσταση σήψης, η βία που προέκυπτε από πλειάδα στοιχείων και επιβεβαίωνε εμμέσως και η ίδια η κατηγορούμενη, δεν πτόησαν το δικαστήριο.

Για μία φορά ακόμη η ελληνική Δικαιοσύνη επιβεβαίωσε το καθεστώς ατιμωρησίας που θριαμβευτικά απολαμβάνουν οι αστυνομικοί στην Ελλάδα, αποδίδοντας εύσημα στους δράστες και λύνοντάς τους τα χέρια για άλλα ανδραγαθήματα. Μια ακόμη περίπτωση για τις λίστες των αδικαίωτων νεκρών, βασανισμένων, κακοποιημένων, που γεμίζουν τις διεθνείς εκθέσεις και μακραίνουν τον κατάλογο των υποθέσεων κατά Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».

Πηγή: tvxs.gr

Το Σχόλιο μας: Καμία απολύτως αμνηστία δεν πρέπει με οποιονδήποτε τρόπο να δίνεται σε όσους αφαιρούν την ζωή Ελλήνων πολιτών. Η ατιμωρησία δεν μπορεί να αποτελεί κανενόες είδους Δικαιοσύνη και δεν στηρίζει την Δημοκρατία, αντίθετα υποθάλπει τον γενικευόμενο εκφασισμό της ζωής μας και της κοινωνίας μας.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

UA-49932466-1