Πανό ΕΠΑΜ Αχαρνών - Καματερού

Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΙΕΡΙΣΣΟ

ΑΚΟΜΗ ΚΛΑΙΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΧΗΜΙΚΑ Η ΙΕΡΙΣΣΟΣ. ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΕΛΑΣΗ ΤΩΝ ΜΑΤ ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ. ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΕΝΙΕΣ ΜΙΑ ΓΡΟΘΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ: «ΟΤΑΝ ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ ΘΑ ΤΟ ΓΙΟΡΤΑΣΟΥΜΕ»

Ρεπορτάζ: Ντίνα Δασκαλοπούλου  Φωτ.: Μάριος Λώλος 

«Μη με κοιτάτε, φοβάμαι». Ο ΜΑΤατζής τα χάνει όταν του απευθύνεται ο 5χρονος Γιάννης. «Γιατί φοβάσαι, αγόρι μου; Τι θα σου κάνω;». «Αυτά που μας κάνατε στο χωριό μας χτες». Ο μικρούλης κρατάει τη μαμά του από το χέρι έξω από τα δικαστήρια του Πολύγυρου. Μαζί με εκατοντάδες συγχωριανούς στέκουν απέναντι στους αστυνομικούς με τις ασπίδες που έχουν ζώσει το κτίριο και στους ακροβολισμένους άντρες των ΜΑΤ. Μέσα οι συγχωριανοί τους. «Το πάθος για τη λευτεριά είναι δυνατότερο από όλα τα κελιά», το σύνθημα που δονεί την ατμόσφαιρα βγαίνει από τα στόματα παππούδων, γιαγιάδων, παπάδων, μαθητών. Σχεδόν όλο το χωριό –άυπνο, κουρασμένο, αλλά όχι γονατισμένο- συμπαραστέκεται στους 4 «τρομοκράτες» που παρουσιάστηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών με την αυτόφωρη διαδικασία για οπλοκατοχή, κατοχή γουόκι τόκι και κροτίδων.


Πόσο σοβαρά είναι όλα αυτά; ρωτήσαμε τον δικηγόρο Βασίλη Τζιμούρτο. «Είναι μια απεγνωσμένη προσπάθεια να βαφτιστούν τρομοκράτες ή εγκληματίες άνθρωποι οικογενειάρχες και να συσχετιστεί ο οποιοσδήποτε αντιδρών στην καταστροφή του τόπου με την επίθεση στις Σκουριές. Το αδίκημα της κατοχής ενός αδήλωτου και σε χρόνια αχρησία κυνηγετικού όπλου αλίμονο αν αρκεί για να θεμελιώσει οποιαδήποτε αυτουργία σε τέτοιου είδους γεγονότα. Η προσπάθεια κατασυκοφάντησης και δημιουργίας ενόχων από τα ΜΜΕ δεν κάνει τίποτα άλλο από το να καταδεικνύει τον αληθινό αγώνα των κατοίκων».

Το βράδυ της Τσικνοπέμπτης η Ιερισσός δεν έκλεισε μάτι: παρακολουθούσε οργισμένη τα δελτία ειδήσεων, άκουγε εμβρόντητη τον υφυπουργό Παιδείας να λέει πως δεν προσήχθη κανένας από τους μαθητές, παρηγορούσε τα παιδιά της. Αυτά τα παιδιά που από πολύ νωρίς προχθές είχαν συγκεντρωθεί έξω από το σχολείο τους για να βγουν σε ζωντανή σύνδεση στα κανάλια και να ζητήσουν από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης να παραιτηθεί. «Ζήσαμε έναν κανονικό πόλεμο και τώρα καταλαβαίνουμε τι σημαίνει επικοινωνιακός πόλεμος», μας λέει η 15χρονη Κ.Μ., ένα από τα κορίτσια που σύρθηκε στην αστυνομία. «Μας πήραν τρεις μαθητές στο τμήμα κι ο υφυπουργός έλεγε ότι δεν συνέβη κάτι τέτοιο. Τους δείχνουμε τα δακρυγόνα στην αυλή και λένε ότι μόνο ένα έπεσε μέσα. Πήγαινε στην αυλή να δεις». Οντως, παρ” όλο που στην Ιερισσό έβρεχε όλη νύχτα, η μυρωδιά από τα χημικά αιωρείται στην ατμόσφαιρα και στην αυλή του σχολείου υπάρχει ακόμα κίτρινη σκόνη. «Ο γιος μου είναι 12 χρονών. Δεν μπορεί ακόμα να συνέλθει. Φοβάμαι πως σακάτεψαν τις ψυχές των παιδιών μας για πάντα», λέει η μητέρα Ε.Η.

«Μπήκε στο χωριό ένας κανονικός στρατός. Οταν έπιασαν τη «17 Νοέμβρη» πήγαν δύο τζιπ. Πού σκόπευαν όλα αυτά; Νομίζουν ότι θα μας τρομοκρατήσουν; Γι” αυτό κινάμε τώρα μαζικά για το δικαστήριο. Εμπρός», λέει ο Γ.Κ. Χτες στον Πολύγυρο, σήμερα στη Θεσσαλονίκη, την Τρίτη στην Κομοτηνή, οι κάτοικοι της Χαλκιδικής δεν σταματούν να διαδηλώνουν. Και να είναι απίστευτα ευρηματικοί: σκαρώνουν συνθήματα στο λεπτό και τα διαδίδουν στόμα με στόμα. «Ησουνα μικρός και είχε ανεργία, ρουφιάνος πήγες κι έγινες στην αστυνομία». «Οσες κι αν κάνετε, σκυλιά, προσαγωγές, χρυσάφι δεν θα πάρετε απ” τις Σκουριές». «Πάχτα, Δένδια, Σαμαρά, ήρθε η ώρα να μπείτε στα κελιά». Αυτά ήταν τα συνθήματα που γεννήθηκαν χτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

UA-49932466-1