Πανό ΕΠΑΜ Αχαρνών - Καματερού

Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2013

Απαριθμώντας και αξιολογώντας τις απώλειες

του Δημήτρη Παπαϊωάννου*

Βρισκόμαστε σήμερα σχεδόν τριάμισι χρόνια μετά το πρώτο μνημόνιο και ίσως θα ήταν καλό να κάναμε ένα "ταμείο" για όλα αυτά που έχει παραδόξως υπομείνει ο γνωστός και πολύ ανθεκτικός όπως θα δείξουμε  ...τράχηλος.

● Ανεργία για περίπου έναν στους τρεις Έλληνες, και για έναν στους δύο νέους (πλησιάζουμε το στόχο που είχε θέσει ο Γ.Α.Π. για ένα εργαζόμενο σε κάθε οικογένεια!!)
● Τέταρτη συνεχόμενη χρονιά ύφεσης,  με 10% για φέτος σύμφωνα με πρόβλεψη του Citigroup
● Για τους τυχερούς που ακόμα έχουν εργασία, μειώσεις μισθών, επιδομάτων, δώρων Χριστουγέννων και ...
Πάσχα, επιδόματος αδείας, κατάργηση κλαδικών συμβάσεων και εργασιακών δικαιωμάτων, υιοθέτηση νέων "ευέλικτων" μορφών εργασίας: όπως πχ. εκ περιτροπής,  μειωμένου ή ελαστικού ωραρίου, κατάργηση ουσιαστικά των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης
● Για τους ακόμα πιο τυχερούς που έχουν πάρει σύνταξη, κόψιμο επικουρικών και μειώσεις των βασικών συντάξεων, με εγγυημένη την "εθνική σύνταξη" των 360€  (ορολογία που μοιάζει με διαφήμιση ομολόγων την χρυσή εποχή της φούσκας του Χρηματιστηρίου, για να προτιμήσουμε αυτά που έχουν εγγυημένη απόδοση!!)
● Για αυτούς που βγαίνουν τώρα στη σύνταξη, κούρεμα ή κατάργηση του  εφάπαξ
● Κλείσιμο, συγχωνεύσεις ή/και υποβάθμιση νευραλγικών υπηρεσιών και δομών υποστήριξης των πολιτών: τι να πρωτοθυμηθούμε, Οργανισμό Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων, Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων, Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), ΟΣΕ Πελοποννήσου (!), ΕΡΤ (!), και η λίστα δεν τελειώνει...
● Πώληση, δηλαδή τι πώληση - ξεπούλημα ή χάρισμα κερδοφόρων Οργανισμών και Οργανισμών στρατηγικής σημασίας σε ιδιώτες "επενδυτές": ΟΠΑΠ, ΕΛΒΟ, ΕΑΒ... και να δούμε πόσοι ακολουθούν!
● Υποβάθμιση λειτουργίας του συνόλου των Υπηρεσιών του Δημοσίου, λόγω της τεράστιας μείωσης της χρηματοδότησης τους από τον Τακτικό Προϋπολογισμό - εδώ η λίστα είναι ατέλειωτη:  Δημόσια σχολεία χωρίς θέρμανση, Αστυνομία με ελλείψεις σε περιπολικά, αφού όσα έχουν βλάβες δεν επισκευάζονται ή χρησιμοποιούνται σαν πηγή ανταλλακτικών για τα άλλα, δίκυκλα περιπολικά που κινούνται με "αναθυμιάσεις" βενζίνης λόγω έλλειψης κονδυλίων για αγορά καυσίμων, δημόσιες υπηρεσίες που λειτουργούν χωρίς αναλώσιμα ή με ένα εκτυπωτή ανά όροφο, ή με τεράστιες ελλείψεις προσωπικού αφού υπάλληλοι συνταξιοδοτούνται  χωρίς να προσλαμβάνονται άλλοι, χιλιάδες συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου απολύονται οριζόντια (πχ. Εργαζόμενοι σε προγράμματα Stage)
●  Χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έβαλαν ή θα βάλουν λουκέτο, αφήνοντας στο δρόμο εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους (μέχρι το 2014 αναμένεται να βάλουν λουκέτο άλλες 160.000 τέτοιες επιχειρήσεις)
● Χιλιάδες συμπολιτών που μη έχοντας πόρους να πληρώσουν ούτε το νοίκι τους καταλήγουν άστεγοι
● Εκατοντάδες χιλιάδες συμπολιτών που ζουν από την κοινωνική αλληλεγγύη (συσσίτια, κοινωνικά παντοπωλεία κλπ.)
● Οριζόντιες απολύσεις εργαζομένων στο Δημόσιο, ανεξαρτήτως των προσόντων ή της προσφοράς τους, όπως και του αν είναι απαραίτητοι στην υπηρεσία τους (αν καλύπτουν δηλαδή πάγιες και διαρκείς ανάγκες)
● Μείωση της αγοραστικής δυνατότητας των νοικοκυριών, με αποτέλεσμα να εξωθούνται σε δανεισμό (πιστωτικές) ή υποβάθμιση του βιοτικού τους επιπέδου - τελευταίο "κερασάκι σε αυτή την τούρτα" η σύννομη πλέον πώληση τροφίμων των οποίων έχει παρέλθει η ημερομηνία λήξης στα καταστήματα τροφίμων σε χαμηλότερες τιμές!!
● Σταδιακή μετατροπή του πολιτεύματος σε "αστυνομοκρατούμενη δημοκρατία" ή αν θέλετε "ΧΟΥΝΤΑ", με κατάργηση πρακτικά του δικαιώματος στην απεργία - αφού σχεδόν κάθε απεργία διαρκείας κηρύσσεται παράνομη και καταχρηστική, με διώξεις κρατικών λειτουργών (ακόμα και Πρυτάνεων ΑΕΙ), με αναίτιες επιθέσεις των δυνάμεων καταστολής με χημικά και δακρυγόνα εναντίον ειρηνικών διαδηλώσεων, ακόμα και με πλήρη απαγόρευση της παρακολούθησης παρελάσεων σε Εθνικές Επετείους!!
● Λειτουργία της Βουλής με συνεχείς συνταγματικές εκτροπές (ψήφιση δεσμευτικών νόμων για τη χώρα με απλή πλειοψηφία ενώ το Σύνταγμα ορίζει μεγαλύτερη, μείωση της δυνατότητας κατανόησης των υπό ψήφιση νόμων από τους βουλευτές αφού τα σοβαρότερα νομοσχέδια κατατίθενται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, κατάχρηση της χρήσης των  - - έτσι κι αλλιώς αμφισβητούμενης δημοκρατικής νομιμοποίησης  - πράξεων νομοθετικού περιεχομένου, ακόμα και παραίτησης του δικαιώματος της ασυλίας  λόγω εθνικής κυριαρχίας, πράγμα που δεν έχει κάνει ποτέ καμία χώρα μέχρι σήμερα.
● Ενσωμάτωσης στο εθνικό δίκαιο νόμων που καθιστούν τη χώρα προτεκτοράτο, αφού εκχωρούνται βασικές εξουσίες της κυβέρνησης σε ξένες επιτροπές, τρόικες ή κα επιτετραμμένους, ή μεταβίβαση της κρατικής περιουσίας σε νομικά μορφώματα που σκοπό έχουν το ξεπούλημα της
● Έμμεσης εκχώρησης των αγροτικών γαιών σε ιδιώτες μέσω της πώλησης της Αγροτικής Τράπεζας
● Παραχώρηση του μεγαλύτερου μέρους των αποταμιεύσεων των μικροομολογιούχων, όπως και των αποθεματικών του συνόλου σχεδόν των ΝΠΔΔ (ΑΕΙ, Νοσοκομείων, Ασφαλιστικών Ταμείων κλπ.) μέσω του "κουρέματος" (PSI) του χρέους, αφού για το ποσό που "κουρεύτηκε" αποζημίωσε μόνο τους ξένους τραπεζίτες, κάνοντας στην πραγματικότητα δώρο σε αυτούς το ποσό που κουρεύτηκε από τους μικροομολογιούχους και τα ΝΠΔΔ.  Ταυτόχρονα  με την απομείωση των 106 δις ευρώ, το Ελληνικό Δημόσιο χρειάστηκε να δανειστεί 137 δις ευρώ, δηλαδή:
                               κούρεμα=αύξηση χρέους κατά 20 σχεδόν δισεκατομμύρια!!!

Νέοι κανόνες στα μαθηματικά και στη λογική (τρίζουν τα κόκαλα του Αριστοτέλη!!)

● Δανεισμός του Ελληνικού Δημοσίου από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πολλών δεκάδων δις ευρώ για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, δώρο δηλαδή του Ελληνικού λαού στις τράπεζες που τα χαρίζουν με θαλασσοδάνεια σε ΜΜΕ, Πολιτικά κόμματα, ΜΚΟ, και εκατοντάδες άλλες ανύπαρκτες ή αμφισβητούμενης χρησιμότητας οργανώσεις που κρύβουν λαμόγια και ημέτερους που τα βάζουν στην τσέπη τους, "φεσώνοντας" τις τράπεζες, τις οποίες πρέπει να χρηματοδοτεί συνέχεια ο Ελληνικός λαός με το αίμα του και το αίμα των παιδιών του
● Λυσσαλέα προσπάθεια υιοθέτησης της νέας για την Ελληνική πραγματικότητα ιδέας των Ειδικών Οικονομικών Ζωνών (ΕΟΖ): πρόκειται για περιοχές ολόκληρες που παραχωρούνται για πολλά χρόνια (συνήθως περισσότερα των πενήντα) και  έναντι ελάχιστου τιμήματος σε "επενδυτές". Στις περιοχές αυτές φτιάχνονται εργοστάσια και κάθε είδους επιχειρήσεις, το νομικό και οικονομικό καθεστώς των οποίων είναι ανεξάρτητο από αυτό της χώρας, πχ. δεν υπάρχει κατώτατος μισθός, υποχρέωση κοινωνικής ασφάλισης των εργαζομένων, δεν φορολογούνται, δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ, επιλέγουν αυτοί το νόμισμα με το οποίο λειτουργούν, απαγορεύουν εκεί το άνοιγμα οποιασδήποτε επιχείρησης από τρίτους, μπορούν να απαγορεύουν της είσοδο σε όλους, με άλλα λόγια "Οικονομικά Γκουαντάναμο". Κάτι παραπλήσιο έγινε με την περιοχή των Σκουριών στη Χαλκιδική, που εκχωρήθηκε σε ιδιώτη έναντι 11 περίπου εκατ. ευρώ, αλλά το κέρδος που αυτός θα αποκομίσει θα είναι πάνω από 40 δις, ενώ θα καταστραφεί ολοκληρωτικά η πανίδα και η χλωρίδα της περιοχής.
● Αύξηση των θανάτων στα επίπεδα  της 1ης Γερμανικής κατοχής: 16.000 νεκροί το 2012, και μείωση του συνολικού πληθυσμού για πρώτη φορά από εκείνη την περίοδο. ΣΥΜΠΈΡΑΣΜΑ: έχουμε πόλεμο
● Αύξηση των αυτοκτονιών, αφού ολοένα και περισσότεροι συμπολίτες μας δε μπορούν να αντέξουν την ανέχεια, τη φτώχεια, την εξαθλίωση και την αδυναμία να παρέχουν στην οικογένεια τους ακόμα και τα στοιχειώδη.
● Κατάργηση των περισσότερων φοροαπαλλαγών, και αύξηση της φορολογίας σε επίπεδα που ο μέσος Έλληνας αδυνατεί να πληρώσει.
● Δραματική υποβάθμιση της Δημόσιας Υγείας, αφού τα νοσοκομεία υπολειτουργούν λόγω ελλείψεως ιατροφαρμακευτικού εξοπλισμού, φαρμάκων και  προσωπικού (ιατρικού, νοσηλευτικού, τεχνικού και διοικητικού). Λόγος των ελλείψεων είναι η μείωση των δαπανών για την Υγεία, πολιτική απόφαση που έχει σκοπό την μεγιστοποίηση του ποσού των χρημάτων που θα δίνονται στους δανειστές τοκογλύφους και σκοπός η στροφή στην Ιδιωτική ασφάλιση
● Δραματική αύξηση των φόρων στην ακίνητη περιουσία (το γνωστό σε όλους "χαράτσι" επιπλέον του ΦΑΠ), πράγμα που καθιστά σε μεγάλο κομμάτι του λαού απαγορευτική την ιδιοκτησία ακινήτου, ακόμα και αυτής της πρώτης κατοικίας"
● Υπονόμευση και υποβάθμιση της Δημόσιας Παιδείας με Δημόσια σχολεία που κλείνουν ή συγχωνεύονται, με ειδικότητες καθηγητών που καταργούνται οριζόντια οδηγώντας σε κλείσιμο και αντίστοιχα σχολεία, με ΑΕΙ και ΤΕΙ που στενάζουν από την υποχρηματοδότηση κα την αιμορραγία λόγω συνταξιοδοτήσεων διδασκόντων που δεν αντικαθίστανται, και με συνεχή αύξηση των εισαγομένων σπουδαστών.
● Συρρίκνωση της Κοινωνικής Ασφάλισης: ότι απέμεινε στα Ασφαλιστικά Ταμεία μετά το φιάσκο του Χρηματιστηρίου, δόθηκε για να αγοραστούν ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, τα οποία στη συνέχεια «κουρεύτηκαν» και άφησαν τα Ταμεία ανήμπορα να πληρώσουν συντάξεις και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να δανείζονται με τη εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου (δηλαδή με την υπόσχεση ότι θα τα πληρώσει ο Ελληνικός λαός). Και όταν αυτό δεν θα είναι πια δυνατό θα κλείσουν, αφήνοντας όλο τον λαό χωρίς σύνταξη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, έρμαιο στα νύχια των ιδιωτικών νοσοκομείων
● Μετανάστευση χιλιάδων νέων επιστημόνων, πράξη που είναι η μοναδική τους λύση απέναντι στην ανεργία. Το επιστημονικό μας δυναμικό, τα καλύτερα και εξυπνότερα παιδιά μας αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη χώρα για αναζήτηση ενός καλύτερου μέλλοντος που στην υπό εκκαθάριση Ελλάδα είναι σίγουρο ότι δεν θα το βρουν.
● Συρρίκνωση της αμυντικής δυνατότητας της χώρας με κλείσιμο στρατοπέδων, ακόμα και ολόκληρων Σωμάτων Στρατού: έκλεισε το Α’ Σώμα Στρατού στην Κοζάνη, και σύντομα θα ακολουθήσει και το Β’.
● Δημιουργία με την πολύτιμη βοήθεια των πλήρως ελεγχόμενων από αυτούς (Μ.Μ.Ε)ξαπάτησης  μιας κυριολεκτικά εικονικής πραγματικότητας στην οποία εκθέτουν συστηματικά τον Ελληνικό λαό: όλα τα γεγονότα εξηγούνται με τελείως ανάποδη ή στρεβλή λογική, τα αρνητικά γίνονται θετικά, η εκκαθάριση της χώρας βαφτίζεται "κρίση", η αποβιομηχάνιση και η ύφεση βαφτίζεται ανάπτυξη, οι κλέφτες βαφτίζονται επενδυτές, οι δωσίλογοι βαφτίζονται σωτήρες, η βοήθεια θα έρθει από το Σείριο, και βεβαίως  ΝΑΙ -  υπάρχει Αϊ-Βασίλης !!!

Θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε την απαρίθμηση μέχρι αύριο, μια και τα αποτελέσματα των πολιτικών που διατάσσονται από τους τραπεζίτες τοκογλύφους και υλοποιούνται από δωσίλογους κυβερνήτες είναι πολύ περισσότερα.

Κάποιοι θιασώτες των νεοφιλελεύθερων πολιτικών θα σκεφτούν ίσως ότι "ΟΚ σύμφωνοι, κακώς έγιναν όλα αυτά, μας πόνεσαν, μας μάτωσαν, αλλά ήταν ο μοναδικός τρόπος να μειωθεί το χρέος της χώρας, μια και πρέπει να μειώσουμε τα έξοδα του Δημοσίου και να αυξήσουμε τα έσοδα του". Για να δούμε λοιπόν τι κατάφεραν να γλυτώσουν: το 2010 πριν το πρώτο μνημόνιο, το εξωτερικό χρέος της χώρας ήταν 209 δις ευρώ και τα περίφημα "spreads" κοντά στις 900 μονάδες βάσης, νούμερο απαγορευτικό για την έξοδο της χώρας στις αγορές.  Σήμερα (Σεπτέμβριος 2013), το εξωτερικό χρέος είναι πλέον 321 δις και τα speads λίγο παραπάνω από τις 24.000 (!) μονάδες βάσης, αύξηση δηλαδή του χρέους περισσότερο από 50% και αύξηση των spreads κατά περίπου 26 φορές (!!).

Αυτό είναι το τίμημα του ιδρώτα, της ανέχειας, της φτώχειας, της εξαθλίωσης, της δολοφονίας του Ελληνικού λαού!!

Υπάρχει όμως και ένα άλλο αποτέλεσμα που είναι ίσως χειρότερο από όλα τα παραπάνω:

Στέρησαν από εμάς και τα παιδιά μας τη δυνατότητα να ονειρευόμαστε!

Μας καταδίκασαν στην ασπρόμαυρη ζωή του χρέους, της ανέχειας και του σκούρου. Και το δικαίωμα στο όνειρο είναι αυτό που χρωματίζει και δίνει φως στη ζωή μας!

Πρέπει να πληρώσουν το σβήσιμο των ονείρων μας,  γιατί ζωή χωρίς όνειρα, είναι σαν ισόβια στη φυλακή της  μαύρης τους ψυχής.

Και το δικό μου όνειρο, το μοναδικό που μου απέμεινε να δίνει χρώμα στη ζωή μου και να γεμίζει με πάθος και δύναμη την καρδιά μου, είναι η μέρα που ο λαός θα διεκδικήσει ξανά τη χώρα του, θα τους στείλει εκεί που τους αξίζει, και με ολοκαίνουργια χρωματιστά μολύβια θα κάτσει μπροστά σε ένα λευκό χαρτί για να αρχίσει να σχεδιάζει το μέλλον των παιδιών του!!!

* Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου είναι μέλος του Ε.Σ.Σ. του Ε.Πα.Μ.

Αναδημοσίευση από ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑ - Ε.Πα.Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

UA-49932466-1